Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Xef o cuiner?
Els xefs o cuiners supervisen la preparació i cocció d'aliments i menjars per a empreses, hotels, restaurants, menjadors i hospitals. En els restaurants grans, els xefs estan organitzats en equips amb diferents responsabilitats.
Funcions d'un Xef o cuiner
Els xef o cuiners treballen a la cuina de tot tipus d'establiments de restauració, des de bars fins a vaixells de creuer, passant per centres educatius i centres penitenciaris. Les seves funcions varien en funció dels seus coneixements, la seva especialitat i el càrrec que ocupen a la cuina.
En general, les funcions d'un xef consisteixen en:
A més, els cuiners poden formar-se específicament per treballar en restaurants de cuina vegetariana, gastronomia exòtica (com les cuines tailandesa o índia), etc.
A la cuina hi ha diferents graus de responsabilitat. Hi ha l'ajudant de cuina, el cuiner, el subchef (ajudant del xef / xef segon) i el xef de cuina. També hi ha cuiners propietaris, que posseeixen els seus propis restaurants.
En general, les funcions d'un xef consisteixen en:
- Planificació del menú i elaboració dels plats. La planificació del menú i la compra dels aliments normalment la realitza el xef de cuina. Els cuiners de categories inferiors, en concret, els aprenents o ajudants, es dediquen sobretot a la preparació dels aliments prèvia a la cocció, així com a tasques com ara la neteja de l'espai de treball i el buidatge de contenidors d'escombraries. En una cuina petita, on hi ha només un o dos cuiners, són ells els que han de fer tota la preparació dels aliments i després cuinar els diferents plats, des dels entrants fins a les postres.
- Gestionar l'equip i la distribució de tasques. En algunes cuines (per exemple, en un bar petit), el cuiner podria treballar sol o amb l'ajuda d'una o dues persones. En altres cuines (per exemple, als hotels) el cuiner podria tenir desenes d'empleats i una sèrie de xefs especialitzats que treballen sota les ordres d'un cap de cuina.
- Gestionar el temps de cuinat i preparació dels aliments. La cocció d'un plat pot trigar entre uns minuts o unes quantes hores, de manera que la gestió del temps i el treball en equip són fonamentals; algunes de les tasques que realitzen són més rutinàries que d'altres.
- Realitzar tasques administratives. Els cuiners d'alta categoria supervisen el treball del seu equip i poden dedicar-se a altres tasques, com la comptabilitat i l'elaboració del pressupost, la gestió de la formació dels treballadors i el control d'existències.
- Actualitzar els menús i mantenir-se al dia en tècniques i tendències culinàries. Els cuiners han de tenir una bona formació en tècniques culinàries i reciclar-se per adaptar-se a les necessitats dels clients. Una de les seves funcions és estar al dia sobre les tendències actuals, les modes gastronòmiques i les qualitats nutricionals dels aliments, per elaborar menús que atreguin als clients.
- Mantenir i seguir estrictes normes de salut, higiene i seguretat alimentària.
- Un xef pastisser (cuiner de pastisseria).
- Un xef Saucier(cuiner de les salses i els plats principals).
- Un xef poissonier (cuiner de peixos).
- Un xef entremetier (cuiner de verdures).
A més, els cuiners poden formar-se específicament per treballar en restaurants de cuina vegetariana, gastronomia exòtica (com les cuines tailandesa o índia), etc.
A la cuina hi ha diferents graus de responsabilitat. Hi ha l'ajudant de cuina, el cuiner, el subchef (ajudant del xef / xef segon) i el xef de cuina. També hi ha cuiners propietaris, que posseeixen els seus propis restaurants.
Perfil professional d'un Xef o cuiner
Les característiques necessàries per ser un bon xef / cuiner són les següents:
- Tenir la capacitat de mantenir la calma sota pressió.
- Ser capaç d'organitzar-se i prendre decisions amb rapidesa.
- Tenir una visió de la professió a llarg termini, ja que la formació pot ser molt llarga (és probable que només es procedeixi a treballar amb aspectes més creatius de la cuina després d'adquirir suficient experiència prèvia).
- Posseir habilitats pel treball en equip.
- Posseir bones habilitats comunicatives.
- Tenir creativitat i imaginació per pensar noves idees per al menú i la presentació dels plats.
- Ser capaç de seguir els estàndards en higiene i seguretat alimentària.
- Ser capaç de cenyir-se al pressupost
Competències i habilitats d'un Xef o cuiner
- Actiu.
- Aptituds per dirigir.
- Ben organitzador.
- Capaç de pesar o mesurar ingredients de menjar amb precisió.
- Capaç de seguir normativa en matèria de salut i seguretat.
- Capaç de treballar amb rapidesa.
- Capaç d'utilitzar ganivets esmolats i altre equipament per preparar menjar.
- Capacitat per a treballar en equip.
- Compromès en aprendre i millorar.
- Enèrgic.
- Entusiasta.
- Habilitat per als números.
- Habilitats comunicatives.
- Habilitats interpersonals.
- Habilitats pràctiques.
- Imaginatiu.
- Molt meticulós amb la seva higiene personal.
- Rapidesa de reflexos.