Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Què és un Xarcuter?

Els xarcuters o xarcuteres poden dedicar-se a la manipulació i venda d'embotits, a la preparació de productes carnis elaborats, o bé combinar totes dues activitats. Així, depenent de les funcions exercides, poden exercir per compte d'altri a xarcuteries, supermercats o a fàbriques de productes alimentaris.

Depenent dels objectius i dels coneixements i experiència prèvia que tingui el professional, pot valorar establir-se pel seu compte, constituint un negoci propi.

Tingues en compte que en moltes ocasions els xarcuters exerceixen també funcions de carnisser. Així mateix, poden treballar en establiments en els quals, a més d'embotits, es venguin formatges, per la qual cosa a vegades es requerirà que dispensin productes de formatgeria.

Funcions d'un Xarcuter

Algunes de les tasques que pot realitzar un xarcuter o dependent de xarcuteria són:
  • Recepcionar i emmagatzemar les matèries primeres.
  • Preparar i incorporar salaons o adobs i conservants per a estabilitzar els productes.
  • Preparar masses càrnies com salsitxes, xoriços, salsitxons o salamis ajustant-se a la normativa sanitària i garantint la qualitat i la higiene en la producció.
  • Dur a terme una correcta conservació dels embotits en les cambres frigorífiques.
  • Classificar correctament els productes i exposar-los adequadament en les vitrines.
  • Atendre i assessorar els clients en l'establiment.
  • Manipular els productes seguint els procediments i tècniques adequades i utilitzant correctament les eines més apropiades (ganivets, màquines de tall, etc.).
  • Pesar i empaquetar els embotits.
  • Realitzar el registre i cobrament de les operacions de compra en l'establiment.
  • Dur a terme la neteja i el manteniment d'eines i del lloc de treball.
  • Realitzar inventaris i registres per a controlar l'estoc i la caducitat dels productes emmagatzemats.

Perfil professional d'un Xarcuter

Interessos

Les persones que exerceixen com a xarcuter o xarcutera solen tenir els següents interessos:
  • Desenvolupar-se professionalment en la indústria alimentària.
  • Conèixer les diferents elaboracions que es poden realitzar a partir de productes carnis.
  • Aprendre les tècniques i eines de manipulació, elaboració i dispensació d'embotits.
  • Posar en marxa un negoci propi de xarcuteria.

Competències

Per al correcte desenvolupament de les seves funcions, es recomana que aquests professionals dominin una sèrie de competències, tant tècniques com transversals.

Les competències tècniques recomanades per a treballar com a xarcuter o xarcutera són:

  • Coneixement de les matèries primeres d'origen animal que utilitzarà per a les elaboracions i/o per a la venda d'aquestes.
  • Domini de les eines i màquines necessàries per a la preparació i tall de productes de xarcuteria.
  • Coneixement de les tècniques d'adob i conservació més adequades per a cada elaboració.
  • Aplicació de tractaments de calor per a esterilitzar els productes.
  • Destresa manual.
  • Habilitats d'atenció al client.
  • Maneig d'etiquetadores, material d'embalatge i/o caixa registradora.
  • Habilitats comercials.

Així mateix, és convenient que aquests professionals posseeixin les següents competències transversals:

  • Adaptació i flexibilitat.
  • Planificació i organització.
  • Orientació al client.
  • Escolta activa.
  • Treball en equip.

Trets de personalitat

D'altra banda, els aspectes de personalitat que caracteritzen a aquests treballadors són:
  • Dinamisme.
  • Tolerància a l'estrès.
  • Meticulositat.
  • Responsabilitat.
  • Paciència.
  • Amabilitat.