Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Què és un Tècnic alimentari?

Els tècnics alimentaris ajuden els bromatòlegs a desenvolupar productes alimentaris.
Proven la seguretat i la qualitat de les matèries primeres i dels productes acabats, així com les tècniques d'empaquetatge, processament i emmagatzemament.
Els tècnics s'ocupen del funcionament diari del laboratori i poden ajudar també en la recerca i el desenvolupament de nous productes.

Funcions d'un Tècnic alimentari

Els tècnics alimentaris garanteixen la seguretat i la qualitat dels aliments. Per a això avaluen els productes en diferents fases del procés de producció i també quan el producte està acabat.

Aquestes proves poden usar-se per detectar contaminants químics o la presència de microorganismes que causen malalties per intoxicació alimentària com la salmonel·la i l'E. coli.

Els tècnics alimentaris usen un procediment molt estricte que els permet identificar problemes en cada etapa de la producció i prendre mesures per garantir la seguretat dels aliments.

Poden usar màquines de proves automatitzades per dur a terme milers de proves amb rapidesa, i ordinadors per registrar i analitzar els seus resultats. Altres proves poden exigir molt més temps com, per exemple, realitzar observacions minucioses amb microscopis electrònics.

Els tècnics alimentaris proven el sabor, el color i el contingut nutricional (inclosos els greixos, les proteïnes, els sucres i les vitamines). Avaluen processos com la barreja, l'escalfament, la refrigeració i la congelació amb la finalitat de garantir que els aliments es processen i s'emmagatzemen a la temperatura adequada.

També avaluen els materials usats per a l'empaquetament dels aliments, per assegurar que compleixen els estàndards nacionals i europeus de seguretat i qualitat.

Pel que fa al treball d'investigació i desenvolupament, avaluen matèries primeres i tècniques de processament per ajudar els bromatòlegs a crear nous productes alimentaris o trobar maneres de millorar els existents.

A més de nous productes com a substituts vegetarians de la carn, poden treballar en nous conservants, colorants i saboritzants.

Els tècnics alimentaris passen gran part del seu temps en el laboratori. Tanmateix, també poden dedicar molt de temps visitant la fàbrica, per exemple, per agafar mostres o supervisar i avaluar els processos de producció.

Els tècnics han de garantir la higiene dels aliments i també protegir-se ells mateixos dels productes químics potencialment perillosos usats en la producció o durant les proves. Per això porten roba protectora com ara casc, guants, còfies i jaquetes blanques.

Perfil professional d'un Tècnic alimentari

Per ser tècnic alimentari, s'han de tenir les característiques següents:
  • Un interès en la ciència, inclosos els principis de processament alimentari i la seva preservació, nutrició i higiene.
  • Una ment curiosa i habilitats de resolució de problemes.
  • Habilitats d'observació sòlides i una aproximació metòdica i minuciosa a la seva feina.
  • Bona destresa numèrica per registrar i mostrar els resultats de les proves.
  • Una actitud responsable.
  • Atenció als detalls i l'habilitat de seguir procediments.
  • Bones habilitats comunicatives per treballar en equip i explicar els resultats als altres.
  • L'habilitat d'usar una varietat d'instrumental i tecnologia.
  • Habilitats informàtiques per registrar i analitzar els resultats.

Competències i habilitats d'un Tècnic alimentari

  • Analitza els sabors.
  • Aptituds per a la microscòpia i el microanàlisi.
  • Capaç de prestar atenció al detall.
  • Capacitat per a treballar en equip.
  • Comprova la qualitat i seguretat de les matèries primeres.
  • Coneixements de nutrició.
  • Habilitat per resoldre problemes.
  • Habilitats comunicatives.
  • Habilitats en laboratori.
  • Porta registres amb precisió.
  • Prova i analitza el contingut nutricional.
  • Prova la seguretat i qualitat de l'empaquetament d'aliments.
  • Segueix els procediments del HACCP (Sistema d'Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control)
  • Utilitza sistemes d'assaig automatitzats.
  • Visita la cadena de producció per prendre mostres.

Professions relacionades