Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Sommelier?
Un sommelier és un expert en vins capacitat i ben preparat que treballa a restaurants i vinateries. Participa en tots els aspectes del servei de vins, des de l'assessorament dels clients per escollir els vins que mariden més bé amb el seu menjar fins a la compra i l'emmagatzemament de vins i la realització de visites a vinyes.
Funcions d'un Sommelier
Un sommelier és un expert en vins capacitat i ben preparat que participa en tots els aspectes del servei del vi. En general, treballa a restaurants i vinateries i sovint en grans hotels. Posseeix uns coneixements i habilitats més amplis que un cambrer normal.
Els sommeliers treballen en restaurants o bars, assessorant els clients sobre la millor selecció de vins per al seu menjar. Apliquen els seus coneixements sobre vins per ajudar que el client decideixi el que més li convé. Recomanen els vins que van bé amb plats diferents, i també demanen al client de quin tipus de vi han gaudit anteriorment i la quantitat de diners que es vol gastar.
Una vegada que el client ha seleccionat un vi, el sommelier pren la comanda, porta el vi a taula amb la copa adequada i l’aboca al gust del client.
A més de treballar a restaurants i bars de cara al públic, els sommeliers també treballen en magatzems i cellers dels restaurants, i són responsables de totes els activitats relacionades amb la selecció i la compra dels vins, així com del lliurament i l'emmagatzematge d’aquests.
Per decidir quins vins comprar, el sommelier treballa en estreta col·laboració amb el xef i el gerent del restaurant, a fi de saber quins tipus de plats hi ha al menú, que acostumem a canviar cada temporada. El sommelier selecciona els vins que mariden millor amb cada plat en particular. Han de posseir coneixements bàsics sobre els diferents plats que mariden amb cada vi.
Els sommeliers creen, desenvolupen i actualitzen regularment les cartes de vins. Han d'estar familiaritzats amb tots els vins del menú i amb els seus preus. També mantenen registres, fulls de càlcul o gràfics de vendes i comproven els pagaments dels factures. També poden encarregar-se dels pressupostos.
Són els encarregats del celler, on s'emmagatzema el vi. S’ocupen de l'entrega dels vins, de manera que sovint han de portar-los al celler. S'asseguren que el celler estigui net, endreçat i organitzat, i que els vins s'emmagatzemen a la temperatura correcta.
Els sommeliers s'encarreguen del control d'estoc, així com de mantenir al dia els registres dels vins que tenen en estoc. Quan es redueix l'estoc, realitzen noves comandes. També han de supervisar els vins i identificar els que es troben per sota de l’estàndard o els que s'han esgotat.
S'asseguren que totes les copes de vi i l’equipament que s’utilitzen s’emmagatzemen, netegen i es fan servir correctament i amb seguretat.
Els sommeliers s’han de mantenir al dia sobre els canvis que es produeixen a les regions vinícoles d’arreu. Són responsables de visitar les vinyes i d'assistir a fires de vins, per tastar i seleccionar els vins més nous i més bons del moment, i per negociar amb els proveïdors. Per realitzar aquesta feina de vegades han de viatjar a l'estranger.
Segons el lloc on treballen, alguns sommeliers també han de posseir un coneixement ampli de begudes alcohòliques, per exemple, per assessorar els clients sobre els millors aperitius, còctels i licors, a més dels vins.
També poden organitzar esdeveniments especials sobre vi, sopars i degustacions.
Els sommeliers treballen en restaurants o bars, assessorant els clients sobre la millor selecció de vins per al seu menjar. Apliquen els seus coneixements sobre vins per ajudar que el client decideixi el que més li convé. Recomanen els vins que van bé amb plats diferents, i també demanen al client de quin tipus de vi han gaudit anteriorment i la quantitat de diners que es vol gastar.
Una vegada que el client ha seleccionat un vi, el sommelier pren la comanda, porta el vi a taula amb la copa adequada i l’aboca al gust del client.
A més de treballar a restaurants i bars de cara al públic, els sommeliers també treballen en magatzems i cellers dels restaurants, i són responsables de totes els activitats relacionades amb la selecció i la compra dels vins, així com del lliurament i l'emmagatzematge d’aquests.
Per decidir quins vins comprar, el sommelier treballa en estreta col·laboració amb el xef i el gerent del restaurant, a fi de saber quins tipus de plats hi ha al menú, que acostumem a canviar cada temporada. El sommelier selecciona els vins que mariden millor amb cada plat en particular. Han de posseir coneixements bàsics sobre els diferents plats que mariden amb cada vi.
Els sommeliers creen, desenvolupen i actualitzen regularment les cartes de vins. Han d'estar familiaritzats amb tots els vins del menú i amb els seus preus. També mantenen registres, fulls de càlcul o gràfics de vendes i comproven els pagaments dels factures. També poden encarregar-se dels pressupostos.
Són els encarregats del celler, on s'emmagatzema el vi. S’ocupen de l'entrega dels vins, de manera que sovint han de portar-los al celler. S'asseguren que el celler estigui net, endreçat i organitzat, i que els vins s'emmagatzemen a la temperatura correcta.
Els sommeliers s'encarreguen del control d'estoc, així com de mantenir al dia els registres dels vins que tenen en estoc. Quan es redueix l'estoc, realitzen noves comandes. També han de supervisar els vins i identificar els que es troben per sota de l’estàndard o els que s'han esgotat.
S'asseguren que totes les copes de vi i l’equipament que s’utilitzen s’emmagatzemen, netegen i es fan servir correctament i amb seguretat.
Els sommeliers s’han de mantenir al dia sobre els canvis que es produeixen a les regions vinícoles d’arreu. Són responsables de visitar les vinyes i d'assistir a fires de vins, per tastar i seleccionar els vins més nous i més bons del moment, i per negociar amb els proveïdors. Per realitzar aquesta feina de vegades han de viatjar a l'estranger.
Segons el lloc on treballen, alguns sommeliers també han de posseir un coneixement ampli de begudes alcohòliques, per exemple, per assessorar els clients sobre els millors aperitius, còctels i licors, a més dels vins.
També poden organitzar esdeveniments especials sobre vi, sopars i degustacions.
Perfil professional d'un Sommelier
Per ser sommelier cal:
Com que la degustació de vi forma part d’aquesta feina, els sommeliers han de tenir l'edat legal per beure.
- Posseir habilitats de comunicació i de servei d'atenció al client.
- Ser discret, amable i cortès amb els clients.
- Posseir facilitat per vendre a fi de promocionar diferents vins.
- Tenir resistència, ja que cal estar-se de peu durant moltes hores.
- Estar preparat per treballar en horaris poc habituals (les hores dels menjars i els caps de setmana).
- Estar en forma per poder inclinar-se i aixecar pes, ja que algunes ampolles o caixes poden ser pesants.
- Tenir interès i coneixement sobre vins, raïm i regions vitivinícoles.
- Mantenir-se al dia sobretot el que està relacionat amb els vins.
- Tenir un aspecte elegant.
- Complir amb les lleis de concessió de llicències, així com amb les normes d’higiene, salut i seguretat.
- Mantenir un registre precís i clar de la feina.
- Posseir aptituds per a l’organització, per a la gestió de les existències de vi.
- Estar ben organitzat per poder mantenir el celler endreçat.
- Estar disposat a desplaçar-se d'un lloc a un altre si és necessari.
Com que la degustació de vi forma part d’aquesta feina, els sommeliers han de tenir l'edat legal per beure.
Competències i habilitats d'un Sommelier
- Acara el material rebut amb la llista de comandes.
- Actiu.
- Agafa comandes de begudes i menjars.
- Amable.
- Aptituds per a la planificació.
- Aptituds per a les llengües estrangeres.
- Aptituds per portar registres.
- Aptituds per treballar en el servei al client.
- Capaç de prestar atenció al detall.
- Capaç de realitzar accions com ajupir-se o aixecar coses.
- Capaç de seguir normativa en matèria de salut i seguretat.
- Capaç de treballar amb rapidesa.
- Capaç de treballar amb un pressupost.
- Capaç de treballar sota pressió.
- Capacitat per treballar durant moltes hores seguides.
- Compleix amb les normes d'higiene i seguretat.
- Coneix una àmplia varietat de begudes.
- Coneixements sobre vins.
- D'aspecte intel·ligent.
- Educat.
- Enèrgic.
- Entusiasta.
- Escull vins i recomana vins als clients.
- Habilitat per als números.
- Habilitat per vendre.
- Habilitats interpersonals.
- Habilitats pràctiques.
- Li agrada el tracte amb la gent.
- Manté la botiga neta, endreçada i segura.
- Manté la calma en el tracte amb persones perilloses o enfadades.
- Molt meticulós amb la seva higiene personal.
- Porta registres amb precisió.
- Proporciona assessorament.
- Recull quan algun producte vessa o es trenca.
- Reposa begudes en les prestatgeries.
- S'assegura que el lloc de treball està net i endreçat.
- S'assegura que els vins són emmagatzemats a la temperatura correcta.
- S'assegura que se segueix la normativa en matèria de llicències.
- S'encarrega del control de l'estoc.
- Serveix a clients en un pub, bar, club o restaurant.
- Treballa en hores fora del horari habitual.
- Treballa en un pub, bar, club o restaurant.
- Viatja a diferents llocs.
- Visita vinyes.