Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Responsable de bar?
Els responsables de bar dirigeixen bars o locals amb llicència. Fan les comandes de subministraments i programen actuacions, a més de treballar rere la barra i, sovint, servir menjar. Garanteixen que el bar resulti rendible. Els horaris de treball poden ser amplis.
Funcions d'un Responsable de bar
Anar al bar és una de les activitats de lleure més tradicionals. Part de la feina del responsable de bar és encarregar-se que els clients quedin satisfets amb el servei, l’entorn i l’atmosfera, i al mateix temps aconseguir un benefici econòmic.
Hi ha dos tipus de responsable de bar: arrendatari i propietari.
Un arrendatari paga el lloguer a l’empresa propietària de la cadena i el dirigeix com a treballador per compte propi.
El propietari és un empresari autònom per compte propi que posseeix el bar que dirigeix.
També hi ha diferents tipus de bars, com els bars tradicionals, els bares gastronòmics o les cafeteries. En alguns casos, l'atenció es centra a crear una atmosfera familiar. En altres, hi ha espectacle, com ara música en viu i karaoke. Alguns tenen sala de jocs amb dards, taules de billar i (a vegades) pista de bitlles, per exemple.
Molts bars serveixen menjar, que pot anar des d’entrepans a l’hora de dinar fins als clàssics menjars de restaurant d’alta qualitat.
Independentment de quin tipus de responsable de bar es vulgui ser, i de quin tipus de bar es vulgui dirigir, hi ha elements comuns en la mena de tasques que cal dur a terme.
Una de les parts més importants de la feina del responsable de bar és la gestió del personal. Hi ha personal de barra, netejadors, possiblement personal de càtering o porters. Molts d’ells poden treballar a temps parcial, per la qual cosa cal que la feina s’organitzi en torns perquè hi hagi el nombre de persones de servei adient en tot moment. Els responsables de bar formen, organitzen i motiven el personal.
També porten el control de les existències, i encarreguen el subministrament d’articles alimentaris i begudes abans que s’esgotin. Supervisen els lliuraments de subministraments, porten els comptes bancaris del bar, retiren els diners dels sous i organitzen activitats, actuacions i ofertes especials que atreguin més clients. També són responsables de la salut, higiene, seguretat i protecció.
Els responsables de bar també fan la mateixa feina que el seu personal. Atenen els clients, recullen els gots buits i els renten, prenen nota de les comandes de menjar i serveixen les taules.
En alguns bars, el personal porta uniforme, encara que només siguin texans i samarreta del mateix color.
Hi ha dos tipus de responsable de bar: arrendatari i propietari.
Un arrendatari paga el lloguer a l’empresa propietària de la cadena i el dirigeix com a treballador per compte propi.
El propietari és un empresari autònom per compte propi que posseeix el bar que dirigeix.
També hi ha diferents tipus de bars, com els bars tradicionals, els bares gastronòmics o les cafeteries. En alguns casos, l'atenció es centra a crear una atmosfera familiar. En altres, hi ha espectacle, com ara música en viu i karaoke. Alguns tenen sala de jocs amb dards, taules de billar i (a vegades) pista de bitlles, per exemple.
Molts bars serveixen menjar, que pot anar des d’entrepans a l’hora de dinar fins als clàssics menjars de restaurant d’alta qualitat.
Independentment de quin tipus de responsable de bar es vulgui ser, i de quin tipus de bar es vulgui dirigir, hi ha elements comuns en la mena de tasques que cal dur a terme.
Una de les parts més importants de la feina del responsable de bar és la gestió del personal. Hi ha personal de barra, netejadors, possiblement personal de càtering o porters. Molts d’ells poden treballar a temps parcial, per la qual cosa cal que la feina s’organitzi en torns perquè hi hagi el nombre de persones de servei adient en tot moment. Els responsables de bar formen, organitzen i motiven el personal.
També porten el control de les existències, i encarreguen el subministrament d’articles alimentaris i begudes abans que s’esgotin. Supervisen els lliuraments de subministraments, porten els comptes bancaris del bar, retiren els diners dels sous i organitzen activitats, actuacions i ofertes especials que atreguin més clients. També són responsables de la salut, higiene, seguretat i protecció.
Els responsables de bar també fan la mateixa feina que el seu personal. Atenen els clients, recullen els gots buits i els renten, prenen nota de les comandes de menjar i serveixen les taules.
En alguns bars, el personal porta uniforme, encara que només siguin texans i samarreta del mateix color.
Perfil professional d'un Responsable de bar
Per ser responsable de bar, cal:
- Ser bon organitzador, treballador, responsable i sociable.
- Tenir bon sentit dels negocis.
- Posseir qualitats de lideratge per motivar el personal.
- Tenir bon tracte amb la gent; alguns clients els agrada que algú amigable els escolti.
- Detectar els problemes abans que es produeixin i saber apaivagar qualsevol situació.
- Tenir una visió imaginativa per atraure nous clients al bar.
- Tenir molta energia per resistir llargs horaris i una feina que exigeix físicament un gran desgast.
- Posseir aptituds financeres i de càlcul per manejar diners en efectiu i portar la comptabilitat.
- Posseir bones aptituds de planificació.
- Seguir les normatives establertes, com no servir alcohol o tabac a menors d'edat, i obrir i tancar a les hores requerides.
Competències i habilitats d'un Responsable de bar
- Actiu.
- Aptituds per a la comunicació verbal i escrita.
- Aptituds per a la gestió financera.
- Aptituds per a la planificació financera.
- Aptituds per a la planificació.
- Aptituds per gestionar pressupostos.
- Aptituds per portar els llibres.
- Ben organitzador.
- Brega amb problemes i atén reclamacions o consultes.
- Capaç de compaginar diverses tasques.
- Capaç de comunicar-se amb persones a diferents nivells.
- Capaç de mantenir la calma sota pressió.
- Capaç de treballar amb un pressupost.
- Capaç de treballar amb venciments.
- Capacitat per treballar durant moltes hores seguides.
- Capacitat per treballar sota pressió durant períodes de molta feina.
- Compleix amb les normes d'higiene i seguretat.
- Dirigeix un equip.
- Dirigeix un pub, un bar o un club.
- Enèrgic.
- Gestiona la formació del personal.
- Habilitat per a crear equips.
- Habilitat per al màrqueting.
- Habilitat per als negocis.
- Habilitat per resoldre problemes.
- Habilitats informàtiques.
- Habilitats interpersonals.
- Identifica formació professional i quins recursos calen.
- Li agrada el tracte amb la gent.
- Manté la calma en el tracte amb persones perilloses o enfadades.
- Manté registres i arxius.
- Motiva i dirigeix altres persones.
- Negocia amb proveïdors.
- Organitza activitats lúdiques.
- Planifica la feina.
- Professional.
- Rapidesa de reflexos.
- Realitza comandes d'estoc.
- Responsable de la contractació i la formació del personal.
- Responsable de seguretat.
- S'assegura que se segueix la normativa en matèria de llicències.
- S'assegura que se segueixi la normativa referent a salut i seguretat.
- Segur.
- S'encarrega de les nòmines del personal.
- S'encarrega del control de l'estoc.
- Tracta amb clients o el públic en general.
- Tracta amb persones que han begut massa.
- Treballa en hores fora del horari habitual.
- Treballa en un pub, bar, club o restaurant.