Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Què és un Pastisser?

El pastisser elabora postres i altres dolços en obradors i establiments de restauració.

Funcions d'un Pastisser

El pastisser treballa en obradors, indústries alimentàries o establiments de restauració elaborant diferents tipus de postres i altres dolços.

Les seves principals tasques són:
 
  • Confeccionar l'oferta de productes de pastisseria i rebosteria, realitzar aprovisionament i controlar consums.
  • Elaborar galetes, pastissos i altres productes fets amb farina.
  • Elaborar postres de restauració emplatats i llests per al seu consum.
  • Dissenyar decoracions per a pastisseria i decorar exposicions i aparadors tipus buffet.
  • Preparar i presentar productes de pastisseria i rebosteria a partir d'elaboracions bàsiques.
  • Elaborar i presentar productes de pastisseria salada.
  • Combinar els ingredients mesurats en recipients de màquines de barrejat, pastat o cocció.
  • Comprovar la qualitat de les matèries primeres per garantir que es compleixen les normes i especificacions.
  • Aplicar banys, setinats i altres cobertures als productes enfornats, usant espàtules o pinzells.
  • Dissenyar i modificar les fitxes tècniques de fabricació.
  • Comprovar la neteja dels equips i l'estat del local abans de la producció per garantir que es compleix amb la normativa de salut i seguretat en el treball.

Aquest professional pot treballar com a autònom en el seu petit negoci de pastisseria, si és així, a més, haurà d'assumir tasques de gestió del negoci i venda com:
 
  • Realitzar l'administració, gestió i comercialització d'una petita empresa o taller.
  • Publicitar i promocionar els productes elaborats fent ús de les tècniques de comercialització i màrqueting.
  • Atendre als clients i vendre els seus productes.

Si el pastisser treballa en el seu propi negoci o en pastisseries que venen productes del dia, el seu horari de treball serà a la nit o molt a primera hora del matí, perquè quan s'obrin les portes al públic estiguin llests tots els pastissos. Si treballa en alguna indústria alimentària pot ser que treballi per torns, i si ho fa en un establiment de restauració els seus horaris de treball s'adaptaran a l'horari d'aquest.

Perfil professional d'un Pastisser

Per ser pastisser s'han de posseir les següents característiques:
 
  • Persona polivalent.
  • Bones habilitats manuals.
  • Coneixements tècnics de pastisseria.
  • Creativitat.
  • Innovació.
  • Ganes d'aprendre.

La formació complementària en pastisseria o similar són coneixements valorats per a aquest professional, a més, ha d'estar en possessió del carnet de manipulador d'aliments per poder exercir el seu treball.

Competències i habilitats d'un Pastisser

  • Capacitat per realitzar diverses tasques al mateix temps.
  • Certificat de manipulació i higiene dels aliments.
  • Controla la màquina d'enfornar.
  • Elabora, cou i acaba diferents tipus de pans, pastes, pastissos i pastes salades.
  • Glaceja i decora productes de fleca i confiteria.