Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Gerent hortícola?
Els gerents hortícoles s'encarreguen que les activitats hortícoles funcionin sense problemes i de manera eficient. Treballen principalment en horticultura, tant comercial com de servei públic. Segons l'àrea d'horticultura en la qual treballin, les seves tasques inclouen gestionar l'obtenció de cultius, contractar i supervisar el personal, elaborar pressupostos i planificar.
Funcions d'un Gerent hortícola
En horticultura comercial, els gerents són responsables de produir collites com ara fruita, hortalisses, flors, plantes ornamentals, arbres i arbustos per a la venda. Administren hortes, granges, horts de fruiters, vivers i centres de jardineria.
També hi ha els gerents d’agroindústria, per exemple, empreses que produeixen fertilitzants químics o material i maquinària per utilitzar en horticultura. Els gerents porten el control general de la recerca i el desenvolupament tant de productes com de processos.
En l’horticultura de servei públic i ambiental, els gerents tenen al seu càrrec treballadors que s’ocupen d'àrees com ara parcs públics, camps esportius, zones verdes al voltant dels edificis i marges de carreteres.
Alguns gerents tenen al seu càrrec treballadors que cuiden de plantes a l’interior d’edificis, per exemple oficines. Aquest sector de treball s’anomena jardineria d’interiors.
En qualsevol lloc que treballin, els gerents hortícoles són responsables de la planificació global i estratègica, així com del funcionament de la marxa diària de la seva unitat, empresa, etc.
En la planificació estratègica, els gerents han de prendre decisions sobre tots els materials que necessitaran, incloent-hi les llavors, plantes, fertilitzants i maquinària, al llarg de l’any. Això implica planificar quan es cultivaran els diferents tipus de plantes i establir un calendari per al control de malalties i plagues.
Els gerents comercials han de decidir què produir i quan recol·lectar, i tots els gerents han de decidir sobre els equips, maquinària i altres materials en els quals necessiten invertir.
També han d’establir un pressupost i controlar els costos, normalment per ordinador, per assegurar-se que el negoci hortícola doni beneficis. La gestió financera pot incloure l’anàlisi dels registres de vendes per decidir quins productes són els més probables que es venguin bé.
Els gerents intervenen amb la feina de vendes i comercialització. Han de negociar els contractes amb els clients, potencials o habituals, per exemple per cuidar les zones verdes d’una empresa o vendre productes a un supermercat. Els gerents també estan en contacte amb els proveïdors (per exemple, de llavors o de material).
Els gerents comercials hortícoles han de treballar en col·laboració amb empreses de distribució per assegurar-se que poden portar a temps al mercat els productes recol·lectats.
També són responsables de la contractació del personal, supervisió i planificació dels calendaris de treball (per exemple, la sembra i la propagació), així com del control de les plagues. En les grans unitats o empreses hortícoles hi ha supervisors per controlar dia a dia els treballadors.
En els centres de jardineria, els gerents són responsables del control d'existències, d’exposar els productes de forma atractiva per als clients, de la gestió i formació del personal, d’assessorar i d’atendre reclamacions.
Els gerents hortícoles han de tenir coneixements pràctics i estar en contacte directe amb el treball exterior. Així doncs, viatgen per tota la zona cultivada per efectuar controls de qualitat, examinant la collita a la recerca de plagues o malalties.
La seva dedicació a les tasques del dia a dia dependrà del volum de la unitat o empresa hortícola i del nombre de treballadors que tingui contractats. A les empreses petites, com ara petites finques d’horta o de fruiters, el gerent treballa sol o amb un personal d'una o dues persones.
Això significa que intervindrà en tasques pràctiques com fumigar, cobrir amb humus, regar, podar i plantar amb test.
També hi ha els gerents d’agroindústria, per exemple, empreses que produeixen fertilitzants químics o material i maquinària per utilitzar en horticultura. Els gerents porten el control general de la recerca i el desenvolupament tant de productes com de processos.
En l’horticultura de servei públic i ambiental, els gerents tenen al seu càrrec treballadors que s’ocupen d'àrees com ara parcs públics, camps esportius, zones verdes al voltant dels edificis i marges de carreteres.
Alguns gerents tenen al seu càrrec treballadors que cuiden de plantes a l’interior d’edificis, per exemple oficines. Aquest sector de treball s’anomena jardineria d’interiors.
En qualsevol lloc que treballin, els gerents hortícoles són responsables de la planificació global i estratègica, així com del funcionament de la marxa diària de la seva unitat, empresa, etc.
En la planificació estratègica, els gerents han de prendre decisions sobre tots els materials que necessitaran, incloent-hi les llavors, plantes, fertilitzants i maquinària, al llarg de l’any. Això implica planificar quan es cultivaran els diferents tipus de plantes i establir un calendari per al control de malalties i plagues.
Els gerents comercials han de decidir què produir i quan recol·lectar, i tots els gerents han de decidir sobre els equips, maquinària i altres materials en els quals necessiten invertir.
També han d’establir un pressupost i controlar els costos, normalment per ordinador, per assegurar-se que el negoci hortícola doni beneficis. La gestió financera pot incloure l’anàlisi dels registres de vendes per decidir quins productes són els més probables que es venguin bé.
Els gerents intervenen amb la feina de vendes i comercialització. Han de negociar els contractes amb els clients, potencials o habituals, per exemple per cuidar les zones verdes d’una empresa o vendre productes a un supermercat. Els gerents també estan en contacte amb els proveïdors (per exemple, de llavors o de material).
Els gerents comercials hortícoles han de treballar en col·laboració amb empreses de distribució per assegurar-se que poden portar a temps al mercat els productes recol·lectats.
També són responsables de la contractació del personal, supervisió i planificació dels calendaris de treball (per exemple, la sembra i la propagació), així com del control de les plagues. En les grans unitats o empreses hortícoles hi ha supervisors per controlar dia a dia els treballadors.
En els centres de jardineria, els gerents són responsables del control d'existències, d’exposar els productes de forma atractiva per als clients, de la gestió i formació del personal, d’assessorar i d’atendre reclamacions.
Els gerents hortícoles han de tenir coneixements pràctics i estar en contacte directe amb el treball exterior. Així doncs, viatgen per tota la zona cultivada per efectuar controls de qualitat, examinant la collita a la recerca de plagues o malalties.
La seva dedicació a les tasques del dia a dia dependrà del volum de la unitat o empresa hortícola i del nombre de treballadors que tingui contractats. A les empreses petites, com ara petites finques d’horta o de fruiters, el gerent treballa sol o amb un personal d'una o dues persones.
Això significa que intervindrà en tasques pràctiques com fumigar, cobrir amb humus, regar, podar i plantar amb test.
Perfil professional d'un Gerent hortícola
Per ser gerent hortícola, es necessita:
Resulta útil estar familiaritzat amb la informàtica, per exemple, per pressupostar i portar registres.
- Tenir un gran interès per al cultiu i cura de les plantes.
- Tenir profunds coneixements tècnics d’horticultura.
- Posseir qualitats organitzaves i de planificació.
- Tenir capacitat per comunicar-se amb molts tipus de persones, per exemple, treballadors, representants de supermercats i distribuïdors.
- Posseir coneixements de càlcul i anàlisi per pressupostar, fixar preus, fer compres i controlar els costos.
- Tenir capacitat per prendre decisions, i per treballar bé sota pressió.
- Tenir voluntat per mantenir-se al dia pel que fa a nous mètodes, processos, material i maquinària.
Resulta útil estar familiaritzat amb la informàtica, per exemple, per pressupostar i portar registres.
Competències i habilitats d'un Gerent hortícola
- Aconsella els clients sobre com escollir i tenir cura de les plantes.
- Aplica fertilitzants.
- Aptitud per prendre decisions.
- Aptituds matemàtiques.
- Aptituds per a la supervisió.
- Aptituds per al lideratge.
- Capacitat per a treballar en equip.
- Capacitats organitzatives.
- Col·labora amb les companyies de distribució per aconseguir que la collita estigui al mercat a temps.
- Condueix carretons elevadors.
- Dirigeix la investigació i el desenvolupament de productes agroindustrials.
- Dirigeix un equip d'operaris d'instal·lacions d'horticultura.
- Habilitats comunicatives.
- Habilitats informàtiques.
- Negocia contractes.
- Planifica programes de control de malalties i plagues.
- Poda plantes.
- Pren decisions estratègiques sobre la compra de llavors, fertilitzants i maquinària.
- Prepara els conreus per a la venda.
- Prepara els programes de treball i horaris del personal.
- Prepara i condueix programes de formació.
- Proporciona serveis de paisatgisme interior.
- Rega i abona les plantes.
- Reprodueix plantes sembrant, empeltant i fent créixer esqueixos.
- Responsable de contractar personal.
- Sembra i recull manualment.
- S'encarrega de la gestió pressupostària.
- S'encarrega del control de l'estoc.
- Treballa a l'exterior sota tota mena de condicions climàtiques.
- Usa mètodes de biocontrol.
- Utilitza maquinària per plantar, llaurar i fer la collita.