Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Forner ?
Els forners preparen, fornegen i elaboren els acabats del pa, pastissos, coques i altres productes de pastisseria.
Els forners de panificadores industrials controlen les màquines que permeten fer una producció a gran escala. La feina de forner artesanal és més manual i sovint inclou una gamma més àmplia de productes que s'ofereixen en lots més petits.
Els forners de panificadores industrials controlen les màquines que permeten fer una producció a gran escala. La feina de forner artesanal és més manual i sovint inclou una gamma més àmplia de productes que s'ofereixen en lots més petits.
Funcions d'un Forner
Els forners preparen, fornegen i elaboren els acabats del pa, pastissos, coques i diversos aperitius salats. Han de conèixer amb detall el mètode d'elaboració de diferents tipus de pa i de dolços, i han d'estar al dia sobre les noves varietats.
El treball es divideix en dos tipus: la forneria industrial i la forneria artesanal.
La forneria industrial és la producció en massa, amb un treball automatitzat que sovint es prolonga durant les 24 hores del dia. La majoria dels productes elaborats amb pa es fan d'aquesta manera. Els principals productes dels forns de pa industrials són el pa, el pa prefornejat i la brioixeria industrial.
En els forns de pa industrials, els operadors i els seus assistents han de controlar diversos tipus de maquinàries on es prepara la massa base abans de passar per diversos processaments. Aquests processaments inclouen modelar, augmentar el volum de la massa, fornejar, refrigerar, tallar en llesques i envasar.
Els forns de pa artesanals acostumen a ser més petits i produeixen menys, tot i que treballen amb una varietat més àmplia de productes. Hi ha un marge més ampli per al treball creatiu: confecció de glaçats, cobertures i decoracions per a pastissos d'aniversari.
Els forners han de seguir unes normes d'higiene, salut i seguretat alimentària a l'hora de manipular els aliments i els equips. Els forners han de portar roba de protecció, normalment bata blanca o davantal i una gorra de cuiner. Si tenen els cabells llargs, els han de dur recollits, i han de portar calçat adequat.
El treball es divideix en dos tipus: la forneria industrial i la forneria artesanal.
La forneria industrial és la producció en massa, amb un treball automatitzat que sovint es prolonga durant les 24 hores del dia. La majoria dels productes elaborats amb pa es fan d'aquesta manera. Els principals productes dels forns de pa industrials són el pa, el pa prefornejat i la brioixeria industrial.
En els forns de pa industrials, els operadors i els seus assistents han de controlar diversos tipus de maquinàries on es prepara la massa base abans de passar per diversos processaments. Aquests processaments inclouen modelar, augmentar el volum de la massa, fornejar, refrigerar, tallar en llesques i envasar.
Els forns de pa artesanals acostumen a ser més petits i produeixen menys, tot i que treballen amb una varietat més àmplia de productes. Hi ha un marge més ampli per al treball creatiu: confecció de glaçats, cobertures i decoracions per a pastissos d'aniversari.
Els forners han de seguir unes normes d'higiene, salut i seguretat alimentària a l'hora de manipular els aliments i els equips. Els forners han de portar roba de protecció, normalment bata blanca o davantal i una gorra de cuiner. Si tenen els cabells llargs, els han de dur recollits, i han de portar calçat adequat.
Perfil professional d'un Forner
Per fer aquesta feina correctament, cal tenir les característiques següents:
Aquesta feina pot no ser adequada per a persones que pateixen malalties de la pell, com ara èczemes, o trastorns respiratoris, com asma.
Ser segur i assertiu.
Estar preparat per tractar diferents tipus de persones i per treballar en equip.
- Ser ràpid, ja que sovint es treballa sota terminis de temps ajustats.
- Ser hàbil amb les mans.
- Estar relativament en forma, ja que aquesta feina sovint implica estar molta estona dret, cosa que pot resultar bastant pesada.
Aquesta feina pot no ser adequada per a persones que pateixen malalties de la pell, com ara èczemes, o trastorns respiratoris, com asma.
Competències i habilitats d'un Forner
- Aptituds per treballar en el servei al client.
- Bona forma física.
- Capaç de prestar atenció al detall.
- Capaç de seguir normativa en matèria de salut i seguretat.
- Capaç de treballar amb les mans de manera manyosa.
- Capaç de treballar amb rapidesa.
- Capaç de treballar tant sol com en equip.
- Controla la màquina d'enfornar.
- Elabora, cou i acaba diferents tipus de pans, pastes, pastissos i pastes salades.
- Flexible.
- Gestiona pagaments realitzats amb diners en efectiu i targetes de crèdit i dèbit.
- Glaceja i decora productes de fleca i confiteria.
- Habilitats comunicatives.
- Manté el lloc net i endreçat.
- Molt meticulós amb la seva higiene personal.
- Precís.
- Serveix menjar i beguda.
- Tracta amb el públic en persona.