Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Carnisser detallista?
Els carnissers detallistes tallen, emmagatzemen i exposen la carn en una botiga, mercat o supermercat. Serveixen, atenen i cobren als clients. També són responsables de la seguretat alimentària i de mantenir les eines i l'àrea de treball netes.
Funcions d'un Carnisser detallista
Els carnissers detallistes tallen i preparen la carn animal per a la venda al detall. La carn s?ha d?emmagatzemar correctament en una cambra de refrigeració o d?ultracongelació. Si es congela, s?ha de descongelar degudament abans de tallar-la en trossos més petits i posar-la a la venda.
Gran part de la carn es prepara perquè quedi llesta per cuinar costelles, filets, bistecs desossats, etc. La carn de porc i d?au, entre d?altres, de vegades ja es ven adobada per cuinar-la amb curri o com a fritura, per exemple, o per rostir a la barbacoa.
Els carnissers sovint han d?envasar la carn i preparar les etiquetes que mostren el pes i el preu del producte. Exposen la carn en cabines refrigerades i en controlen la temperatura per assegurar-se que compleixen amb els requisits legals.
Alguns carnissers també preparen productes carnis processats, com ara salsitxes, empanades i hamburgueses, i venen acompanyaments com hortalisses en conserva.
Gran part de la feina del carnisser detallista consisteix a servir els clients i informar-los sobre el valor nutritiu dels aliments, així com sobre el millor mètode d?emmagatzemament i de cocció de cada carn. Els carnissers han d?estar preparats per explicar als clients l?origen dels seus productes o, per exemple, si es tracta de carn orgànica.
Els carnissers que treballen a botigues o mercats també s'encarreguen de cobrar als clients en efectiu o amb targeta de crèdit. Els que treballen al taulell de la carnisseria d'un supermercat pesen, envasen i marquen productes que el client agafa del mateix expositor i paga a caixa.
Les carnisseries utilitzen una àmplia gamma d?eines i maquinària que s?ha d?afilar i netejar amb regularitat. Fer servir les eines i la maquinària amb seguretat i amb cura és de vital importància en tot moment.
Els carnissers han de ser sempre curosos amb la higiene i seguretat alimentària de la botiga, i prendre les mesures necessàries per evitar la contaminació de qualsevol aliment. Això implica rentar-se les mans, fer controls sanitaris i eliminar de forma higiènica els residus alimentaris i altres deixalles.
Els carnissers amb més experiència s?asseguren que els subministraments de carn són fiables i sempre de la mateixa qualitat. Alguns carnissers també controlen inventaris i realitzen funcions de gestió.
Els carnissers porten roba de protecció, cosa que inclou uniforme d?aïllament quan treballen a les cambres frigorífiques.
Gran part de la carn es prepara perquè quedi llesta per cuinar costelles, filets, bistecs desossats, etc. La carn de porc i d?au, entre d?altres, de vegades ja es ven adobada per cuinar-la amb curri o com a fritura, per exemple, o per rostir a la barbacoa.
Els carnissers sovint han d?envasar la carn i preparar les etiquetes que mostren el pes i el preu del producte. Exposen la carn en cabines refrigerades i en controlen la temperatura per assegurar-se que compleixen amb els requisits legals.
Alguns carnissers també preparen productes carnis processats, com ara salsitxes, empanades i hamburgueses, i venen acompanyaments com hortalisses en conserva.
Gran part de la feina del carnisser detallista consisteix a servir els clients i informar-los sobre el valor nutritiu dels aliments, així com sobre el millor mètode d?emmagatzemament i de cocció de cada carn. Els carnissers han d?estar preparats per explicar als clients l?origen dels seus productes o, per exemple, si es tracta de carn orgànica.
Els carnissers que treballen a botigues o mercats també s'encarreguen de cobrar als clients en efectiu o amb targeta de crèdit. Els que treballen al taulell de la carnisseria d'un supermercat pesen, envasen i marquen productes que el client agafa del mateix expositor i paga a caixa.
Les carnisseries utilitzen una àmplia gamma d?eines i maquinària que s?ha d?afilar i netejar amb regularitat. Fer servir les eines i la maquinària amb seguretat i amb cura és de vital importància en tot moment.
Els carnissers han de ser sempre curosos amb la higiene i seguretat alimentària de la botiga, i prendre les mesures necessàries per evitar la contaminació de qualsevol aliment. Això implica rentar-se les mans, fer controls sanitaris i eliminar de forma higiènica els residus alimentaris i altres deixalles.
Els carnissers amb més experiència s?asseguren que els subministraments de carn són fiables i sempre de la mateixa qualitat. Alguns carnissers també controlen inventaris i realitzen funcions de gestió.
Els carnissers porten roba de protecció, cosa que inclou uniforme d?aïllament quan treballen a les cambres frigorífiques.
Perfil professional d'un Carnisser detallista
La feina de carnisser detallista requereix el següent:
- Mantenir una higiene personal estricta.
- Treballar moltes hores dret i haver d'aixecar objectes pesants.
- Suportar el fred de les cambres frigorífiques.
- Sentir-se còmode manipulant carn crua, teixits animals i altres productes carnis.
- Tenir un coneixement detallat del producte.
- Posseir habilitats comunicatives envers el client.
- Tenir unes mans fortes per treballar amb les eines de tall i altra maquinària.
- Ser amable i servicial.
- Tenir habilitats numèriques per pesar la carn i controlar la temperatura de les cambres, per exemple.
Competències i habilitats d'un Carnisser detallista
- Afila i neteja eines i maquinària.
- Amable.
- Aptituds per a la representació visual.
- Aptituds per treballar en el servei al client.
- Assessora el client sobre talls de carn i mètodes culinaris.
- Atén i ajuda els clients.
- Capaç d'aixecar i carregar objectes pesants.
- Capaç de manipular carn crua, teixits animals i productes carnis.
- Capaç de prestar atenció al detall.
- Capaç de seguir normativa en matèria de salut i seguretat.
- Capaç de treballar en ambients freds.
- Capaç d'utilitzar ganivets esmolats per realitzar feines minucioses i detallades.
- Compleix amb les normes d'higiene i seguretat.
- Elabora productes de carn processats com pastissos i salsitxes.
- Especeja i prepara carn i aus per vendre al detall.
- Exposa la carn i les aus per vendre.
- Gestiona pagaments realitzats amb diners en efectiu i targetes de crèdit i dèbit.
- Guarda la carn correctament en unitats de refrigeració i cambres de congelació.
- Habilitat per als números.
- Habilitats comunicatives.
- Habilitats pràctiques.
- Manté les eines i la zona de treball netes.
- Molt meticulós amb la seva higiene personal.
- No pateix al·lèrgies de la pell.
- Pesa i etiqueta carn i carn d'aus per als clients.
- Pols ferm.
- Realitza comandes de carn i carn d'au.
- Talla carn en porcions i l'empaqueta i prepara les etiquetes.