Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Què és un Carnisser detallista?

Els carnissers detallistes tallen, emmagatzemen i exposen la carn en una botiga, mercat o supermercat. Serveixen, atenen i cobren als clients. També són responsables de la seguretat alimentària i de mantenir les eines i l'àrea de treball netes.

Funcions d'un Carnisser detallista

Els carnissers detallistes tallen i preparen la carn animal per a la venda al detall. La carn s?ha d?emmagatzemar correctament en una cambra de refrigeració o d?ultracongelació. Si es congela, s?ha de descongelar degudament abans de tallar-la en trossos més petits i posar-la a la venda.

Gran part de la carn es prepara perquè quedi llesta per cuinar costelles, filets, bistecs desossats, etc. La carn de porc i d?au, entre d?altres, de vegades ja es ven adobada per cuinar-la amb curri o com a fritura, per exemple, o per rostir a la barbacoa.

Els carnissers sovint han d?envasar la carn i preparar les etiquetes que mostren el pes i el preu del producte. Exposen la carn en cabines refrigerades i en controlen la temperatura per assegurar-se que compleixen amb els requisits legals.

Alguns carnissers també preparen productes carnis processats, com ara salsitxes, empanades i hamburgueses, i venen acompanyaments com hortalisses en conserva.

Gran part de la feina del carnisser detallista consisteix a servir els clients i informar-los sobre el valor nutritiu dels aliments, així com sobre el millor mètode d?emmagatzemament i de cocció de cada carn. Els carnissers han d?estar preparats per explicar als clients l?origen dels seus productes o, per exemple, si es tracta de carn orgànica.

Els carnissers que treballen a botigues o mercats també s'encarreguen de cobrar als clients en efectiu o amb targeta de crèdit. Els que treballen al taulell de la carnisseria d'un supermercat pesen, envasen i marquen productes que el client agafa del mateix expositor i paga a caixa.

Les carnisseries utilitzen una àmplia gamma d?eines i maquinària que s?ha d?afilar i netejar amb regularitat. Fer servir les eines i la maquinària amb seguretat i amb cura és de vital importància en tot moment.

Els carnissers han de ser sempre curosos amb la higiene i seguretat alimentària de la botiga, i prendre les mesures necessàries per evitar la contaminació de qualsevol aliment. Això implica rentar-se les mans, fer controls sanitaris i eliminar de forma higiènica els residus alimentaris i altres deixalles.

Els carnissers amb més experiència s?asseguren que els subministraments de carn són fiables i sempre de la mateixa qualitat. Alguns carnissers també controlen inventaris i realitzen funcions de gestió.

Els carnissers porten roba de protecció, cosa que inclou uniforme d?aïllament quan treballen a les cambres frigorífiques.

Perfil professional d'un Carnisser detallista

La feina de carnisser detallista requereix el següent:
  • Mantenir una higiene personal estricta.
  • Treballar moltes hores dret i haver d'aixecar objectes pesants.
  • Suportar el fred de les cambres frigorífiques.
  • Sentir-se còmode manipulant carn crua, teixits animals i altres productes carnis.
  • Tenir un coneixement detallat del producte.
Els carnissers detallistes s?han de caracteritzar pel següent:
  • Posseir habilitats comunicatives envers el client.
  • Tenir unes mans fortes per treballar amb les eines de tall i altra maquinària.
  • Ser amable i servicial.
  • Tenir habilitats numèriques per pesar la carn i controlar la temperatura de les cambres, per exemple.
No patir cap mena d?al·lèrgia cutània.

Competències i habilitats d'un Carnisser detallista

  • Afila i neteja eines i maquinària.
  • Amable.
  • Aptituds per a la representació visual.
  • Aptituds per treballar en el servei al client.
  • Assessora el client sobre talls de carn i mètodes culinaris.
  • Atén i ajuda els clients.
  • Capaç d'aixecar i carregar objectes pesants.
  • Capaç de manipular carn crua, teixits animals i productes carnis.
  • Capaç de prestar atenció al detall.
  • Capaç de seguir normativa en matèria de salut i seguretat.
  • Capaç de treballar en ambients freds.
  • Capaç d'utilitzar ganivets esmolats per realitzar feines minucioses i detallades.
  • Compleix amb les normes d'higiene i seguretat.
  • Elabora productes de carn processats com pastissos i salsitxes.
  • Especeja i prepara carn i aus per vendre al detall.
  • Exposa la carn i les aus per vendre.
  • Gestiona pagaments realitzats amb diners en efectiu i targetes de crèdit i dèbit.
  • Guarda la carn correctament en unitats de refrigeració i cambres de congelació.
  • Habilitat per als números.
  • Habilitats comunicatives.
  • Habilitats pràctiques.
  • Manté les eines i la zona de treball netes.
  • Molt meticulós amb la seva higiene personal.
  • No pateix al·lèrgies de la pell.
  • Pesa i etiqueta carn i carn d'aus per als clients.
  • Pols ferm.
  • Realitza comandes de carn i carn d'au.
  • Talla carn en porcions i l'empaqueta i prepara les etiquetes.

Professions relacionades