Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Cambrer?
Els cambrers paren les taules del restaurant abans que arribin els clients, prenen comandes, serveixen menjar i beguda, i netegen les taules. També preparen la factura de l'àpat i fan el cobrament.
Funcions d'un Cambrer
Els cambrers treballen en establiments de restauració, com ara restaurants, cafeteries, etc.
Abans que obri el restaurant o que arribin els clients al menjador (per a la recepció d'una boda, per exemple), els cambrers realitzen diverses tasques, com ara parar taula.
En alguns casos, això pot significar moure taules per adequar-les a l’espai, així com posar tovalles, tovallons, coberts, vaixella i adorns de taula. De vegades han de polir coberts o han de fer decoracions, com ara centres de taula.
També verifiquen que hi hagi prou menús disponibles i que qualsevol altre equipament que fan servir (safates, carros de servei, escalfadors) estigui net i disponible.
Si els clients han de seure en llocs determinats, com en una recepció o en un casament, el personal ha de col·locar les targetes amb els noms a la zona de la taula on ha de seure cada comensal.
Una vegada que el restaurant és obert o els convidats comencen a arribar, l’equip de cambrers ajuda que els comensales se sentin còmodes. Per exemple, els acompanyen a taula i pengen els abrics (tot i que de vegades aquesta tasca la realitza el cap de cambrers).
Quan els comensals estan asseguts, els cambrers els mostren un menú i els demanen si volen beure res. Fan les comandes i expliquen als clients si hi ha plats o especialitats del dia que no constin al menú. Apunten les comandes en una llibreta i les lliuren a cuina. Cada cambrer normalment s’ocupa d'una àrea determinada o d'un grup de taules.
Quan el menjar està preparat, el cambrer el serveix als comensales. De vegades, el menjar se serveix al plat, a la cuina (això es coneix com a «servei de plata»). En cas contrari, el cambrer treu el menjar de la cuina en safates i el serveix en els plats a taula. Això requereix una mica d’habilitat i es coneix com a "servei formal".
Mentre els comensales mengen, els cambrers han d’estar alerta si necessiten res més i han d’estar preparats per omplir els gots. Una vegada han acabat de menjar, retiren els plats de taula, serveixen tes i cafès, i entreguen el compte als clients.
Quan els clients se'n van, els cambrers tornen a parar les taules. En alguns establiments, els cambrers també cobren les factures.
Quan la recepció acaba o tanca el restaurant, els cambrers netegen les taules i retiren les tovalles brutes. Netegen, eixuguen i guarden els coberts, i s'encarreguen d’endreçar la vaixella i altres elements.
Alguns cambrers estan especialitzats en el servei del vi i les begudes: es coneixen com a sommeliers.
Hi ha cambrers que porten uniforme. També han de mantenir una higiene personal estricta i un aspecte agradable.
Abans que obri el restaurant o que arribin els clients al menjador (per a la recepció d'una boda, per exemple), els cambrers realitzen diverses tasques, com ara parar taula.
En alguns casos, això pot significar moure taules per adequar-les a l’espai, així com posar tovalles, tovallons, coberts, vaixella i adorns de taula. De vegades han de polir coberts o han de fer decoracions, com ara centres de taula.
També verifiquen que hi hagi prou menús disponibles i que qualsevol altre equipament que fan servir (safates, carros de servei, escalfadors) estigui net i disponible.
Si els clients han de seure en llocs determinats, com en una recepció o en un casament, el personal ha de col·locar les targetes amb els noms a la zona de la taula on ha de seure cada comensal.
Una vegada que el restaurant és obert o els convidats comencen a arribar, l’equip de cambrers ajuda que els comensales se sentin còmodes. Per exemple, els acompanyen a taula i pengen els abrics (tot i que de vegades aquesta tasca la realitza el cap de cambrers).
Quan els comensals estan asseguts, els cambrers els mostren un menú i els demanen si volen beure res. Fan les comandes i expliquen als clients si hi ha plats o especialitats del dia que no constin al menú. Apunten les comandes en una llibreta i les lliuren a cuina. Cada cambrer normalment s’ocupa d'una àrea determinada o d'un grup de taules.
Quan el menjar està preparat, el cambrer el serveix als comensales. De vegades, el menjar se serveix al plat, a la cuina (això es coneix com a «servei de plata»). En cas contrari, el cambrer treu el menjar de la cuina en safates i el serveix en els plats a taula. Això requereix una mica d’habilitat i es coneix com a "servei formal".
Mentre els comensales mengen, els cambrers han d’estar alerta si necessiten res més i han d’estar preparats per omplir els gots. Una vegada han acabat de menjar, retiren els plats de taula, serveixen tes i cafès, i entreguen el compte als clients.
Quan els clients se'n van, els cambrers tornen a parar les taules. En alguns establiments, els cambrers també cobren les factures.
Quan la recepció acaba o tanca el restaurant, els cambrers netegen les taules i retiren les tovalles brutes. Netegen, eixuguen i guarden els coberts, i s'encarreguen d’endreçar la vaixella i altres elements.
Alguns cambrers estan especialitzats en el servei del vi i les begudes: es coneixen com a sommeliers.
Hi ha cambrers que porten uniforme. També han de mantenir una higiene personal estricta i un aspecte agradable.
Perfil professional d'un Cambrer
Els cambrers han de complir amb les característiques següents:
- Tenir energia i resistència física.
- Posseir unes bones habilitats per a la comunicació.
- Ser de tracte amable i familiar.
- Tenir gust pel menjar i saber tractar amb els clients.
- Conèixer el menú i fer recomanacions, si el client ho demana.
- Tractar els clients amb tacte i paciència.
- Treballar amb rapidesa i eficàcia en les hores punta.
- Mantenir la calma sota pressió.
- Tenir un aspecte polit.
- Posseir habilitats numèriques per realitzar cobraments.
- Tenir una personalitat extravertida resulta útil per fer aquest tipus de feina.
Competències i habilitats d'un Cambrer
- Actiu.
- Agafa comandes de begudes i menjars.
- Amable.
- Aptituds per a manejar diner efectiu.
- Aptituds per treballar en el servei al client.
- Buida i neteja les taules.
- Capaç de realitzar accions com ajupir-se o aixecar coses.
- Capaç de seguir mètodes de seguretat.
- Capaç de treballar amb rapidesa.
- Capaç de treballar sota pressió.
- Capacitat per a treballar en equip.
- Capacitat per treballar durant moltes hores seguides.
- Compleix amb les normes d'higiene i seguretat.
- Condiciona l'àrea de bar o de restaurant.
- D'aspecte intel·ligent.
- Educat.
- Enèrgic.
- Entusiasta.
- Habilitat per als números.
- Habilitats comunicatives.
- Habilitats interpersonals.
- Habilitats pràctiques.
- Li agrada el tracte amb la gent.
- Manté la calma en el tracte amb persones perilloses o enfadades.
- Molt meticulós amb la seva higiene personal.
- Proporciona assessorament.
- Recull quan algun producte vessa o es trenca.
- S'assegura que el lloc de treball està net i endreçat.
- Serveix a clients en un pub, bar, club o restaurant.
- Serveix menjar i beguda.
- Tracta amb persones que han begut massa.
- Treballa en hores fora del horari habitual.
- Treballa en un pub, bar, club o restaurant.