Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què és un Bromatòleg?
Els bromatòlegs són experts en la composició biològica, química i física del menjar i en com es pot processar, emmagatzemar i preservar.
Els bromatòlegs apliquen aquests coneixements a crear nous productes alimentaris i a garantir-ne la seguretat i la qualitat.
Els bromatòlegs apliquen aquests coneixements a crear nous productes alimentaris i a garantir-ne la seguretat i la qualitat.
Funcions d'un Bromatòleg
Els bromatòlegs treballen per assolir el repte d'oferir-nos menjar gustós, segur, nutritiu i sostenible. Desenvolupen nous productes i milloren els existents, així com redueixen les deixalles i milloren l'eficiència dels processos.
Els bromatòlegs controlen com canvien o es veuen afectats els aspectes físics, químics i biològics del menjar durant diverses fases de producció.
Usen mètodes i equipament analític, inclosos els microscopis electrònics i màquines de proves automàtiques per estudiar la composició química i microbiològica de diferents tipus de menjar.
Investiguen mètodes per mantenir el menjar fresc, segur i atractiu, i per produir-lo amb el cost més baix.
La bromatologia és l'ús pràctic de la ciència i la tecnologia en la producció, l'emmagatzematge i la preservació del menjar. Els bromatòlegs converteixen aliments de matèria prima en productes acabats.
Han d'estar familiaritzats amb la qualitat, la seguretat i els sistemes de gestió de deixalles usats en la indústria alimentària.
Malgrat que el més habitual és que alguns bromatòlegs s'especialitzin en recerca i altres en la producció; a vegades aquesta divisió no queda prou clara. Poden treballar en recerca i desenvolupament (productes i processos), producció i gestió de la garantia de qualitat.
En recerca i desenvolupament, els bromatòlegs treballen en conservants, colors i condiments segurs i efectius. També treballen en nous productes alimentaris.
La tasca de desenvolupament pot implicar la cooperació de bromatòlegs amb personal tècnic per parlar sobre mètodes de producció i la tecnologia necessària, i també amb les persones responsables de la compra i el subministrament de matèries primeres.
També poden treballar amb caps de producció, enginyers, nutricionistes i personal dels departaments de vendes i màrqueting; així com aconsellar els agricultors sobre les varietats de cultiu que poden plantar, o visitar proveïdors, empaquetadors i cultivadors per avaluar la qualitat.
Els bromatòlegs examinen mostres de matèries primeres per garantir la seguretat i la qualitat. Per exemple, comproven els nivells de pesticides en els aliments amb fruita i el contingut en greix de la llet.
Usen anàlisis químiques per establir informació nutricional com, per exemple, el contingut en greix. Utilitzen equips com microscopis electrònics per identificar i comptar microorganismes.
Els bromatòlegs han de decidir, després d'un minuciós examen, els mètodes necessaris per processar i emmagatzemar el nou producte, com la barreja, l'escalfament, la refrigeració i la congelació.
Han d'establir quant de temps es mantindrà el producte fresc i segur per ser menjat en diverses condicions, així com comprovar els efectes de la temperatura en la forma, la textura, la qualitat i el gust del menjar.
El procés de producció comença amb les proves de cocció inicials. A continuació els bromatòlegs supervisen la producció d'una petita quantitat del producte i registren qualsevol incidència. Després de tractar-les i de discutir els resultats amb altres departaments, pot començar la producció a gran escala.
El control de qualitat i les comprovacions de seguretat són una part vital del processament d'aliments, ja que garanteixen que el producte no conté contaminants químics ni microorganismes que puguin causar intoxicacions alimentàries.
Això comporta configurar, supervisar i millorar els sistemes necessaris per controlar els productes durant el procés de fabricació.
Els bromatòlegs fan servir un procediment de control molt estricte. Aquest procediment els permet analitzar i avaluar cada pas de la producció alimentària, identificar els riscos involucrats en cada moment i establir les mesures adequades per garantir la seguretat dels aliments.
Una vegada el producte està complet, els bromatòlegs poden usar els seus coneixements per aconsellar els departaments de vendes i màrqueting, per exemple, si el producte pot publicitar-se com a «lliure de greixos» o «baix en greix».
Aquests professionals han de considerar cada vegada més l'impacte mediambiental de la seva feina. Investiguen noves formes d'empaquetar els aliments, reduir les deixalles i l'ús de materials que poden reciclar-se.
Els bromatòlegs controlen com canvien o es veuen afectats els aspectes físics, químics i biològics del menjar durant diverses fases de producció.
Usen mètodes i equipament analític, inclosos els microscopis electrònics i màquines de proves automàtiques per estudiar la composició química i microbiològica de diferents tipus de menjar.
Investiguen mètodes per mantenir el menjar fresc, segur i atractiu, i per produir-lo amb el cost més baix.
La bromatologia és l'ús pràctic de la ciència i la tecnologia en la producció, l'emmagatzematge i la preservació del menjar. Els bromatòlegs converteixen aliments de matèria prima en productes acabats.
Han d'estar familiaritzats amb la qualitat, la seguretat i els sistemes de gestió de deixalles usats en la indústria alimentària.
Malgrat que el més habitual és que alguns bromatòlegs s'especialitzin en recerca i altres en la producció; a vegades aquesta divisió no queda prou clara. Poden treballar en recerca i desenvolupament (productes i processos), producció i gestió de la garantia de qualitat.
En recerca i desenvolupament, els bromatòlegs treballen en conservants, colors i condiments segurs i efectius. També treballen en nous productes alimentaris.
La tasca de desenvolupament pot implicar la cooperació de bromatòlegs amb personal tècnic per parlar sobre mètodes de producció i la tecnologia necessària, i també amb les persones responsables de la compra i el subministrament de matèries primeres.
També poden treballar amb caps de producció, enginyers, nutricionistes i personal dels departaments de vendes i màrqueting; així com aconsellar els agricultors sobre les varietats de cultiu que poden plantar, o visitar proveïdors, empaquetadors i cultivadors per avaluar la qualitat.
Els bromatòlegs examinen mostres de matèries primeres per garantir la seguretat i la qualitat. Per exemple, comproven els nivells de pesticides en els aliments amb fruita i el contingut en greix de la llet.
Usen anàlisis químiques per establir informació nutricional com, per exemple, el contingut en greix. Utilitzen equips com microscopis electrònics per identificar i comptar microorganismes.
Els bromatòlegs han de decidir, després d'un minuciós examen, els mètodes necessaris per processar i emmagatzemar el nou producte, com la barreja, l'escalfament, la refrigeració i la congelació.
Han d'establir quant de temps es mantindrà el producte fresc i segur per ser menjat en diverses condicions, així com comprovar els efectes de la temperatura en la forma, la textura, la qualitat i el gust del menjar.
El procés de producció comença amb les proves de cocció inicials. A continuació els bromatòlegs supervisen la producció d'una petita quantitat del producte i registren qualsevol incidència. Després de tractar-les i de discutir els resultats amb altres departaments, pot començar la producció a gran escala.
El control de qualitat i les comprovacions de seguretat són una part vital del processament d'aliments, ja que garanteixen que el producte no conté contaminants químics ni microorganismes que puguin causar intoxicacions alimentàries.
Això comporta configurar, supervisar i millorar els sistemes necessaris per controlar els productes durant el procés de fabricació.
Els bromatòlegs fan servir un procediment de control molt estricte. Aquest procediment els permet analitzar i avaluar cada pas de la producció alimentària, identificar els riscos involucrats en cada moment i establir les mesures adequades per garantir la seguretat dels aliments.
Una vegada el producte està complet, els bromatòlegs poden usar els seus coneixements per aconsellar els departaments de vendes i màrqueting, per exemple, si el producte pot publicitar-se com a «lliure de greixos» o «baix en greix».
Aquests professionals han de considerar cada vegada més l'impacte mediambiental de la seva feina. Investiguen noves formes d'empaquetar els aliments, reduir les deixalles i l'ús de materials que poden reciclar-se.
Perfil professional d'un Bromatòleg
Per ser bromatòleg cal:
- Gaudir de la recerca.
- Tenir sòlids coneixements científics, especialment de biologia i química
- Tenir habilitats innovadores de resolució de problemes.
- Tenir bones habilitats de treball en equip.
- Tenir l'habilitat d'explicar els seus descobriments de manera clara i concisa, també en informes escrits.
- Tenir paciència i habilitats organitzatives, amb una aproximació lògica i metòdica.
- Tenir l'habilitat d'usar una varietat d'instrumental i tecnologia, inclosos ordinadors.
- Tenir sòlides habilitats matemàtiques per analitzar i interpretar els resultats de les proves i experiments.
Competències i habilitats d'un Bromatòleg
- Aconsella els agricultors sobre la selecció de cultius.
- Analitza com poden ser afectades les propietats dels aliments pels processos de producció.
- Aptituds matemàtiques.
- Aptituds per a la microscòpia i el microanàlisi.
- Assessora en la selecció i compra de matèries primeres.
- Capaç de donar informació complexa d'una manera directa.
- Capacitat per a treballar en equip.
- Comprova la qualitat i seguretat de les matèries primeres.
- Coneixements en qüestions ambientals.
- Creatiu.
- Desenvolupa noves maneres d'empaquetar aliments, reduir els residus i usar materials reciclats.
- Determina i dirigeix els procediments del HACCP (Sistema d'Anàlisis de Perills i Punts Crítics de Control)
- Habilitat per a l'estadística.
- Habilitat per resoldre problemes.
- Habilitats comunicatives.
- Habilitats en laboratori.
- Habilitats informàtiques.
- Investiga i desenvolupa productes alimentaris.
- Investigador.
- Metòdic.
- Observador.
- Organitzat.
- Pacient.
- Planifica i supervisa les primeres proves del que es cuina.
- Proporciona informació nutricional als departaments de vendes i màrqueting.
- Sensat.
- Treballa en col·laboració amb el personal tècnic en mètodes de producció.
- Utilitza sistemes d'assaig automatitzats.
- Visita proveïdors, empaquetadors i productors per assegurar la qualitat de la matèria primera.