Logo premis Educaweb

Repositori de projectes d'orientació acadèmica i professional presentats als Premis Educaweb

Tornar a l'inici

Jo de gran vull ser! programa d’orientació acadèmica i professional per a nens i joves d’entre 8 i 17 anys


Galardonat en els Premis Educaweb

Títol: Jo de gran vull ser! programa d’orientació acadèmica i professional per a nens i joves d’entre 8 i 17 anys

Edició: 2012

Categoria: Institución

Entitat: Associació abz, el pont entre l'escola i el món professional

Descripció

“Jo de gran vull ser!” és un programa d’orientació acadèmica i professional per a nens i joves d’entre 8 i 17 anys, que es realitza a diferents escoles de l’àrea metropolitana de Barcelonades de 2008.
El projecte educatiu “Jo de gran vull ser!” consisteix en la realització de tallers i sortides pedagògiques amb l’objectiu de complementar els estudis reglats amb una activitat que apropi als alumnes i mestres la realitat dels diferents àmbits professionals, com la Fotografia,l’Arquitectura i l’Urbanisme, la Comunicació, les Ciències Experimentals i de la Salut, l’Enginyeria i la Tecnologia, el Disseny, les Humanitats i Ciències Social, l’Emprenedoria i l’Empresa, alhoraque acompanya als nens i joves en la descoberta de les seves vocacions.

L’objectiu del programa (des de 3r de Primària fins a 2n Batxillerat) és dotar paulatinament els alumnes d’eines sòlides per poder traçar-se el seu propi itinerari acadèmic, basant-se en experiències personals sobre el complex món professional actual.
El programa “Jo de gran vull ser!” busca desmuntar tòpics fortament arrelats a la nostra societat sobre la naturalesa d’algunes professions, formant professors i alumnes en conceptes bàsics sobre la naturalesa dels diferents àmbits laborals, entre els quals els joves hauran
d’escollir el dia de demà.
“Jo de gran vull ser!” compta amb el suport de l’Àrea d’Innovació Educativa del Consorci d’Educació de Barcelona, la participació de les principals universitats catalanes UB, UPC i
UPF, i la col·laboració de diferents empreses dels sectors professionals mencionats.


Objetius

Dotar els alumnes d’una visió holística dels diferents àmbits professionals.
• Desmitificar falses creences de l’alumnat sobre els diferents àmbits laborals.

• Realitzar activitats que incitin els alumnes en la descoberta paulatinade les seves pròpies habilitats i interessos.

• Connectar el món escolar amb l’universitari i el laboral, creant noves sinèrgies de participació i aportant el valor de l’experiència.

• Despertar en cada alumne la curiositat per pensar en el seu futur.

• Descobrir l’estreta relació entre el que un vol ser en el futur i les professions.

• Ajudar cada alumne a detectar les seves aptituds relacionades amb el que ell vol ser en el futur.

• Ajudar a l’alumne a descobrir quin és, a grans trets, el camí que hauria de seguir per tal d’arribar a fer realitat el la seva idea de futur.

• Entendre la importància que, al llarg de tota la vida, tindrà el fet de formular-se a un mateix (i diverses vegades) un camí professional a seguir.

• Oferir un formació continuada als mestres en l’evolució dels diferents camps professionals.

• Recolzar i complementar es competències bàsiques
Llegir-ne més

Destinataris

El programa “Jo de gran vull ser!” està dirigit a alumnes d’entre 8 i 17 anys i és dinamitzat per estudiants universitaris de les disciplines professionals tractades.

A fi de garantir un bon desenvolupament del projecte, el número de participants per taller se situa al voltant de les 25 alumnes - grup classe habitual -, amb dos dinamitzadors universitaris.

Des de la posada en marxa d’aquest projecte, l’associació ja ha començat a acompanyar uns 2800 alumnes de primària en la descoberta de les seves vocacions professionals.

A dia d’avui, els programes de l’associació s’han realitzat a una trentena d’escoles i instituts de l’àrea metropolitana de Barcelona així com a la seu central del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.
Llegir-ne més

Justificació de la iniciativa

L’associació va arrencar els seus programes d’orientació acadèmica i professional en detectar el creixent desconeixement entre els joves d’avui en dia sobre la realitat dels diferents àmbits laborals.

“Què vull ser de gran?” és una pregunta que expressa els dubtes que molts estudiants tenen a l’hora d’escollir els estudis postobligatoris que volen cursar.
En aquell moment, si no és té clar, es corre el risc de prendre la decisió per pressions de l’entorn més proper, basant-se en tòpics o en modes passatgeres.

Aquest problema és fruit del desconeixement de les professions, del contingut dels estudis i, naturalment, les posteriors sortides laborals.

Avui en dia, el sistema educatiu està patint una crisi. En els darrers anys, ha anat disminuint la motivació de l’alumnat que veu poca relació entre el que estudia i el que realment podrà aplicar més endavant. Les matemàtiques, la literatura, l’escriptura i la ciència no s’utilitzaran - per norma general- en un futur per si soles, sinó que serà la combinació i domini de totes aquestes matèries, les que faran que es pugui desenvolupar un ofici o una professió.

Cal que fer veure a l’alumnat que tot allò que està aprenent té relació amb el món que l’envolta i que, més endavant, li servirà per desenvolupar qualsevol professió. Així, s’aconsegueix millorar la seva motivació i, per tant, els seus resultats.

Cal dirigir-se a tots els alumnes que tard o d’hora es plantejaran què volen ser/fer de grans i no coneixen totes les alternatives existents, o bé necessiten una orientació professional específica.

És per això que el programa “Jo de gran vull ser!” esdevè un pont entre l’escola i el món professional, creant vincles de coneixement entre el món laboral i l’educatiu, ensenyant als alumnes com són els principals àmbits laborals, facilitant que coneguin a què es dediquen els diferents professionals i la importància d’estudiar per arribar a desenvolupar bé qualsevol feina.
Llegir-ne més

Metodologia

Per implementar la seva nostra missió, l’associació ha creat una estructura on els encarregats d’apropar les diferents branques dels estudis postobligatoris i els professionals que formen, són els propis estudiants universitaris (i d’FP en un futur) així com els professionals de cada sector.
És, doncs, un projecte col·laboratiu i transversal que implica diferents col·lectius de la societat, creant noves sinèrgies entre ells.

Així, el projecte “Jo de gran vull ser!” compta amb la participació de les següents facultats: Escola Tècnia Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC), Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (UPC), Facultat de Medicina (UB) i la Facultat de Comunicació (UPF), i la col·laboració de diferents empreses dels sectors professionals relacionats amb els programes educatius, com ara l’Hospital Clínic, Urbiòtica, Pich - Aguilera Arquitectes, TV3,Catalunya Ràdio.

Els estudiants universitaris, que són d’una generació propera als alumnes escolars, imparteixen les xerrades i els ta llers, esdevenint així un referent pel futur acadèmic dels més joves. Alhora fan d’enllaç entre els alumnes de primària i secundària i els professionals que coneixen a les sortides.

El projecte “Jo de gran vull ser!” es pot representar com un conjunt de cercles concèntrics d’aprenentatge, un dins de l’altre. En el primer cercle, al nucli, hi trobem els nens. Curiosos per naturalesa, són guiats i acompanyats pels monitors i professors, que al seu torn aprenen, també, del contacte amb els més petits. Alhora, els joves monitors que s’estan formant en un camp laboral concret, fan d’enllaç entre els professionals del sector i els que alumnes escolars,que tot just.

Així la transferència de coneixement és directa i recíproca de dalt a baix i de baix a dalt. 

Llegir-ne més

Recursos utilizats

Recursos humans propis:
• Responsable de programes educatius
• Responsable de coordinació
• Responsable de comunicació
• Responsable de gestió i administració

Recursos humans externs:
• Dinamitzadors:Els dinamitzadors dels diversos tallers i visites pedagògiques són, de moment, joves estudiantsuniversitaris. Es preveu incorporar dinamitzadors d’FP a partir del curs vinent.

• Professionals de les empreses col·laboradores:
Diferents professionals de les empreses i entitats visitades (Despatx Pich-Aguilera Arquitectes,TV3, l’Hospital Clínic i Urbiòtica) van tenir la responsabilitat d’exposar la seva feina i aportar elseu punt de vista i experiència en relació al camp professional de cada taller.

• Fotògraf

Documentació gràfica de les activitats.

Recursos materials:
• Ordinadors amb connexió a internet
• Aula dotada d’ordinador i projector
• Impressions i fotocòpies
• Material per alguns tallers
• Telèfon
• Vehicle

Pressupost
El pressupost del programa “Jo de gran vull ser!” es desglosa en les següents partides:
• Disseny dels tallers i visites
• Elaboració dels materials de suport
• Recrutament i formació de monitors
• Coordinació, seguiment i supervisió de l’activitat
• Comunicació i difusió en canals dedicats a l’educació
• Gestió i administració
• Despeses generals

Ingressos
L’associació factura la realització dels seus tallers a les escoles participants i, com a organització sense ànim de lucre, destina part d’aquests ingressos a la realització del mateix programa a escoles amb població econòmicament desafavorida.

Despeses
• Material per als tallers.
• Fotocòpies i impressions.
• Lloguer, Internet, telèfon, electricitat...
• Transport
Llegir-ne més

Temporalizació

3 jornades durant 3 dies.
Llegir-ne més

Evaluació dels resultats i impacte

Els diferents sistemes d’avaluació que ens han permés conèixer el grau de satisfacció de tots els participants (alumnes, mestres, estudiants universitaris, universitats i empreses col·laboradores), pel que fa a l’interès mostrat i l’assimilació dels conceptes per part del nens, l’adequació de la durada de l’activitat i la data o els horaris.

Reunions d’avaluació amb escoles i universitats, enquesta als monitors i seguiment per reunions puntuals amb les empreses i entitats col·laboradores.
Aquest sistema d’avaluació continuat permet conèixer de la mà de les mateixos usuaris quines han estat les activitats i dinàmiques que millor han funcionat i més agradat, així com suggerències de canvis de cara a les següents edicions.
Cal remarcar que en la seva majoria els participants del programa “Jo de gran vull ser!” han manifestat una opinió molt positiva sobre aquesta iniciativa, la seva filosofía pedagògica, la utilitat orientadora del programa, el desenvolupament de les activitats i la seva Mª Antonia de los Santos Sots directora d’Estudiants i Comunicació


Llegir-ne més

Descobreix tots els projectes presentats a Educaweb

Veure tots