Als seus 26 anys, Alejandro Moreno, ja compta amb dues titulacions de Formació Professional (FP) de la família Fabricació Mecànica. Primer va estudiar un cicle formatiu de grau mitjà motivat per un amic. "Una vegada estava dins, vaig trobar feina molt ràpid i vaig decidir cursar un grau superior. I el que era curiositat es va convertir en vocació", assenyala en el seu testimoni en vídeo per a la publicació d'Educaweb AhoraFP.
Després d'obtenir el títol de Tècnic en Soldadura i Caldereria a l'Escola Institut del Treball, de Barcelona, Alejandro va seguir formant-se fins a graduar-se com a Tècnic Superior en Construccions Metàl·liques. Després, motivat pels seus professors, va estudiar el Certificat de Formació Pedagògica i Didàctica per ser professor especialista en sectors singulars d'FP, i des del 2024 és docent de Soldadura al mateix centre on va estudiar.
"Si tornés enrere, estudiaria una altra vegada una FP de Fabricació Mecànica", assegura el jove, qui fa èmfasi en que aquesta FP té un 100% d'ocupabilitat. "Hi ha molta feina i molta demanda. El sector està molt envellit i necessitem gent jove per cobrir aquests llocs", afegeix.
Alejandro és dels pocs joves que han decidit estudiar cicles d'FP de la família professional de Fabricació Mecànica. De fet, només el 6,4% dels estudiants d'FP de Grau Bàsic; el 3,1% dels de Grau Mitjà i el 2% de Grau Superior, s'ha matriculat en algun cicle d'aquesta família, segons l'Estadística del curs 2021-2022 del Ministerio de Educación, Formación Profesional y Deportes (MEFPD).
Per què estudiar una FP de Fabricació Mecànica?
Aquestes són algunes raons per les quals estudiar un cicle formatiu de la família Fabricació Mecànica surt a compte, segons diverses fonts consultades:1. Una FP amb alta ocupabilitat al finalitzar els estudis
Més de la meitat dels titulats de cicles d'FP en Fabricació Mecànica estan afiliats a la Seguretat Social a l'any de finalitzar els seus estudi, segons l'última Estadística de inserción laboral de los graduados en enseñanzas de Formación Profesional 2023, publicada pel MEFPD i que analitza les dades dels graduats del curs 2018-2019.A més a més, els tècnics bàsics i els tècnics d'aquesta família professional tenen la segona taxa d'afiliació més elevada de tots els titulats d'aquests nivells formatius als 4 anys d'acabar els seus estudis (63,2% i 77%, respectivament), per darrere dels titulats de l'FP de Transport i Manteniment de Vehicles (64,4% i 77,7%). En el cas dels tècnics superiors de l'FP de Fabricació Mecànica, la seva inserció laboral després de 4 anys d'haver-se graduat és també la segona més alta dels cicles superiors (77,1%), després dels titulats de la família d'Informàtica i Comunicacions (79,8%).
Una altra evidència de l'alta ocupabilitat d'aquesta família professional és que, el 2023, les activitats relatives a la fabricació de productes metàl·lics, que requereixen de titulats d'aquesta FP, van assolir el seu major nivell d'afiliació en els últims 10 anys, segons un informe publicat per l'Observatorio de las Ocupaciones del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE).
2. Titular-se d'aquesta FP brinda més estabilitat laboral
Els titulats dels cicles d'FP de la família Fabricació Mecànica tenen una major proporció de contractes indefinits que la mitjana d'altres famílies professionals, amb un 68,1% en el cas del Grau Superior i un 62% en el Grau Mitjà, destacant l'estabilitat laboral en aquest sector, assegura l'informe La Formación Profesional en el sector de la industria, elaborat per l'Observatori d'FP de CaixaBank Dualiza. "La fabricació mecànica és una garantia d'estabilitat laboral, donada l'alta demanda de les empreses industrials per aquest tipus de perfils", corrobora en entrevista Jorge Parra, membre de la junta directiva de l'Asociación Española de Soldadura y Tecnologías de Unión (CESOL).
A més a més, els Tècnics Superiors en Programació de la Producció en Fabricació Mecànica, els Tècnics en Mecanització i els Tècnics en Conformat per Emmotllament de Metalls i Polímers, es troben entre els 5 titulats amb els sous més alts de l'FP de grau mitjà i superior, segons l'informe Los salarios de los titulados de FP.
3. Una FP amb sortides professionals variades
Pel que fa a sortides professionals, la família de Fabricació Mecànica "presenta un ampli ventall de possibilitats en el sector industrial i les empreses la valoren molt positivament a l'hora de contractar personal", assegura Jorge Parra.Entre elles es troba el sector naval, on aquests titulats són altament valorats. En aquest poden treballar com a tècnics de construcció i reparació naval, "encarregant-se de la fabricació, muntatge i reparació de vaixells, en la construcció d'estructures metàl·liques a bord, en tasques d'assemblatge, mecanització de peces, etc.", comenta Eva Novoa, directora general de la Fundació i Centre Tecnològic SOERMAR.
Així mateix, "tindrien l'opció de ser tècnics en fabricació de components navals; tècnics de soldadura, que treballen directament en la construcció de vaixells i, per suposat, en les feines de reparació i transformació naval; o bé com a tècnics en gestió de projectes", afegeix.
4. Més perspectives laborals futures
Entre 2023 i 2035, el sector industrial generarà més de 2,07 milions d'oportunitats d'ocupació, de les quals més de 757.000 estaran destinades a titulats d'FP. Així, la família professional de Fabricació Mecànica es posiciona com una de les principals proveïdores de talent per cobrir aquesta demanda, gràcies a la necessitat de reemplaçament generacional i a l'expansió del sector.Els cicles d'FP de Fabricació Mecànica més demandats
Gairebé la meitat de l'alumnat de l'FP de Fabricació Mecànica (el 46%) estudia una FP de grau mitjà, sent el títol de Tècnic en Mecanització el que més estudiants concentra: en concret, 6 de cada 10 alumnes d'aquest nivell formatiu i d'aquesta família (56%) l'estudiaven en el curs 2022-2023, segons estadístiques del MEFPD.La segona formació d'aquesta FP amb més alumnat és el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Soldadura i Caldereria, ja que el 43% dels matriculats en cicles de grau mitjà el cursava en l'esmentat període.
Ara bé, el 35% de l'alumnat de l'FP de Fabricació Mecànica està matriculat en un cicle d'FP Superior, i és el Cicle Formatiu de Grau Superior en Programació de la Fabricació Mecànica el que més demanda té: 8 de cada 10 joves matriculats en aquest nivell formatiu d'aquesta família el van triar en el curs 2022-2023.
En general els cicles formatius amb més demanda per part dels estudiants són els que millors perspectives laborals tenen, coincideixen diverses fonts consultades.
Per exemple, la titulació de Tècnic d'FP en Soldadura i Caldereria és la segona d'aquesta família amb més alumnat i també amb més persones contractades. Aquesta formació en concret "té una gran càrrega lectiva d'hores de taller i menys d'estudi pròpiament dit. La demanda per part de les empreses és molt gran pel que el percentatge de col·locació és elevat", indica Juan Díaz, professor d'FP d'aquesta familia professional.
"Crec que aquesta 'senzillesa' en les matèries i la gran possibilitat d'obtenir una feina estable i remunerada en poc temps fa que aquest cicle sigui molt demandat", afegeix el docent.
Les 5 titulacions de l'FP de Fabricació Mecànica amb més persones contractades el 2023 són les següents, segons dades dels informes Información anual de mercado de trabajo de Formación Profesional i Información de mercado de trabajo de certificados de profesionalidad, publicats pel SEPE.
T'agradaria estudiar una FP de Fabricació Mecànica?, al cercador de cursos d'Educaweb trobaràs l'opció formativa que més s'adeqüi als teus interessos.
Reptes d'aquesta família d'FP, i com abordar-los
Per garantir que les empreses comptin amb professionals qualificats d'aquesta família professional i els joves accedeixin a millors oportunitats laborals, cal abordar els següents desafiaments, segons diverses fonts consultades per AhoraFP.-
Atraure més alumnat per afrontar el relleu generacional
"Tenim més empreses buscant professionals del sector que alumnes matriculats", assegura Juan Carlos Morales, director de l'IES Luis Vives de Leganés, un Centre d'Excel·lència Nacional de Formació Professional especialitzat en aquesta família professional.
Per atraure més alumnat a aquests estudis i afrontar el relleu generacional, cal oferir més orientació que permeti donar a conèixer aquests estudis i les seves sortides laborals als joves, coincideixen alumnes i professors d'aquesta FP consultats.
-
Reduir la bretxa de gènere existent
"Al nostre centre som conscients d'això i per això tenim unes beques específiques per a alumnes que vulguin estudiar fabricació mecànica. Els paguem la matrícula dels dos anys i en finalitzar tenen un contracte de treball garantit en una gran empresa del sector", explica Morales, el director de l'IES Luis Vives.
Per apropar més noies a aquests estudis, també resulta indispensable donar més visibilitat a les dones que estudien o treballen en l'àmbit d'aquesta formació, perquè les futures alumnes s' identifiquin amb elles.
Unes altres recomanacions són potenciar l'orientació cap a aquests estudis des de l'ESO, especialment entre les noies, així com difondre en mitjans de comunicació, portals dels centres i xarxes socials diversos testimonis d' estudiants, professores i exalumnes que comptin la seva experiència en aquesta família professional.
-
Promoure la formació contínua entre alumnes i titulats
Un altre dels reptes dels estudiants i titulats de l'FP de Fabricació Mecànica és la formació contínua, ja que "el sector està en constant evolució amb la incorporació de noves tecnologies i l'automatització industrial", indica Morales. "Aquest sector ofereix molt bones oportunitats, però requereix d'un perfil de treballador en constant moviment i formació", afegeix per la seva banda Juan Díaz, professor d'FP d'aquesta família professional, en declaracions a Educaweb.
I és que aquest àmbit "no té límits i està en contínua transformació. La clau està en l'especialització contínua. Aquells professionals que es mantinguin actualitzats, principalment en noves tecnologies, tindran més oportunitats per destacar i créixer professionalment", assegura per la seva banda Parra, qui també és director general de l'Associació per a la Recerca i Desenvolupament Tecnològic de la Indústria de Castella-la Manxa (ITECAM).