Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Orientació verda: com orientar amb una mirada sostenible

Reportatge

T'expliquem com els professionals poden aplicar aquesta vessant de l'orientació, les dificultats a les que s'enfronten i els beneficis que aporta

  • 08/10/2024
  • Temps de lectura 8 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


L'orientació verda (green guidance en anglès) integra la sostenibilitat, la cura pel medi ambient i l'ecologia en l'orientació acadèmica i professional, coincideixen els experts consultats pel monogràfic d'Educaweb sobre Orientació verda: què és i com portar-la a la pràctica.

"En realitat estem demanant als professionals de l'orientació que considerin el medi ambient com a part de la seva feina", aclareix Tristram Hooley, professor d'orientació professional a la Universitat de Derby (Regne Unit). "Hem d'admetre que la crisi climàtica és real i que ja està començant a canviar la vida i la feina de les persones", afegeix.  

Per a Rafael Quesada, orientador i conseller social de la Universitat de Màlaga, es tracta d'acompanyar l'alumnat cap a una presa de decisions acadèmiques i professionals que s'alineïn amb els principis de sostenibilitat i respecte pel medi ambient.

L'orientació verda "ha de promoure aquells projectes de vida i professionals que satisfacin metes personals i contribueixin a la sostenibilitat", sosté per la seva banda Benito Echeverría, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i investigador.

I és que aquesta orientació "dona una perspectiva més àmplia en preguntar a les persones quines són les implicacions de l'elecció de la seva carrera en termes de sostenibilitat", ha plantejat Euroguidance Espanya en el marc de la Conferència Austríaca sobre Orientació Verda.
 

orientación verde
La majoria d'educadors i orientadors no saben com dur a la pràctica l'orientació verda. Imatge: Freepik

5 claus per portar a la pràctica l'orientació verda

Orientar en clau sostenible es pot aconseguir de diferents maneres, segons els experts consultats. Algunes d'elles són:
 
  1. Incorporar la sostenibilitat en el currículum escolar: no només en aquelles matèries relacionades amb les ciències naturals, sinó en totes. "Per exemple, en classes d'economia, es pot parlar sobre l'economia circular; en art, sobre l'ús de materials reciclats; i en tecnologia, sobre innovacions verdes", explica l'orientador Quesada.
     
  2. Incentivar projectes relacionats amb el medi ambient als centres educatius: motivar la participació de l'alumnat en iniciatives amb impacte ecològic positiu, com fer-los partícips de la creació de campanyes de reciclatge o de petits horts a les escoles.
     
  3. Educar en el consum responsable: treballar amb les persones per promoure hàbits de consum més sostenibles.
     
  4. Informar sobre les carreres i ocupacions verdes: es tracta de donar a conèixer a les persones totes les opcions formatives i de treballs en aquest àmbit i fer-les accessibles per a tothom.  
     
  5. Organitzar xerrades amb experts: convidar professionals que treballen en aquests camps perquè comparteixin les seves experiències i donin a conèixer les seves professions.

Dificultats per aplicar l'orientació verda

Orientar des d'aquesta perspectiva sostenible no és una pràctica estesa a Europa: només el 5% de les persones creuen que els professionals de l'orientació dels seus països saben com oferir-la, segons un estudi elaborat per investigadors de 5 països de la Unió Europea (UE)[i].

Les i els orientadors es troben amb 3 obstacles a l'hora d'aplicar-la:
 
  • El 69% dels professionals al·lega falta de claredat en la definició de l'orientació verda.
  • El 59% manifesta escassetat de models i referents on mirar-se.
  • I el 54% addueix a la falta de recursos per poder aplicar-la.

Orientació verda: com superar els obstacles per aplicar-la?

  • Oferir més formació per a docents i orientadors

Per superar aquestes dificultats un informe de la Comissió Europea (CE)[i] proposa incentivar el desenvolupament professional d'educadors i orientadors en matèria de sostenibilitat. "És essencial proporcionar-los suport, orientació i formació específiques que facilitin la comprensió de les qüestions, conceptes i valors de la sostenibilitat i dotar-los de les habilitats i tècniques necessàries", afegeix.

D'altra banda, l'orientador Rafel Quesada apunta que "és essencial invertir en la formació contínua dels orientadors i educadors. Els centres educatius i les institucions responsables de la formació docent han d'oferir cursos i tallers sobre sostenibilitat, economia i orientació verda".
  • Destinar més recursos a programes d'orientació verda

La CE reconeix que en la majoria dels països a Europa no es destinen recursos suficients: "hi ha molt marge per augmentar el suport financer als centres, perquè inverteixin en infraestructures que puguin utilitzar-se en l'aprenentatge per a la sostenibilitat o per finançar activitats escolars relacionades", sosté l'informe de la Comissió Europea després d'analitzar 39 sistemes educatius.

Així mateix, no només és important aplicar l'orientació verda des d'edats primerenques en els centres educatius, sinó que també resulta clau expandir-la a tota la societat.

"La difusió d'informació i la sensibilització sobre la importància i les oportunitats de l'ocupació verda són cabdals, amb la qual cosa és necessari desenvolupar i invertir en programes accessibles i adaptats a les necessitats de les persones treballadores i dels aturats", apunta Alexis Roitman, responsable del Departament d'Ocupació Verda i Projectes Internacionals de la Fundació Santa María la Real.

 
empleos verdes
Les anomenades feines verdes guanyen espai en el mercat laboral. Imatge: Freepik.

Els beneficis que aporta l'orientació verda

Expandir l'orientació verda és important perquè aporta beneficis tant a les persones orientades com a la societat. Segons les fonts consultades els 2 més rellevants són:

1. Ajuda a identificar i cobrir la demanda d'ocupacions emergents

"Una part clau de l'orientació verda és educar les persones sobre la transició econòmica verda i ajudar-les a identificar oportunitats dins d'ella", detalla Hooley, professor d'orientació professional.

I és que la transició verda proposa un canvi en els sistemes de producció i de consum, que "portarà amb si noves oportunitats en el mercat laboral", afirma Sonia Castañeda, subdirectora per a la Transició Verda de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

De fet, les feines verdes a Espanya ja són el 14% del total de l'ocupació i s'espera un creixement encara més gran, segons un informe de la Fundació Santa María la Real.[i]

Per exemple, Elena Ibáñez, CEO de Singularity Experts, una plataforma d'orientació acadèmica i professional, enumera algunes d'aquestes ocupacions emergents:
 
  • Tècnic de drons per a la gestió mediambiental
  • Especialista en talent per a la gestió mediambiental
  • Innovador de biologia sintètica per a biosensors
  • Enginyer mediambiental amb IoT
  • Especialista en impacte mediambiental del blockchain
  • Expert en biorremediació

Ara bé, aquesta orientació no consisteix únicament en proporcionar informació especialitzada sobre el mercat laboral en el sector verd, sinó que aquesta "ha de fer que les persones pensin també en com fer la seva feina actual més verda", explica Hooley.

2. Proporciona valors i una major consciència ambiental

L'orientació verda també promou valors com la solidaritat, el respecte pel medi natural i impulsa el desenvolupament d'economies més sostenibles i responsables amb l'entorn, asseguren els experts consultats.

"Capacita les persones per ser agents de canvi. Per exemple, una estudiant que decideix estudiar Enginyeria Ambiental no només està optant per una carrera demandada socialment, sinó que també està contribuint directament a la solució de problemes de tanta rellevància com el canvi climàtic i la contaminació mediambiental", exemplifica Rafael Quesada. 

4 bones pràctiques i referents d'orientació verda

Els experts que han participat en aquest monogràfic comparteixen alguns recursos de referència relacionats amb l'orientació verda que poden ser d'utilitat per a altres professionals:

1. Hub Empleo Verde

Hub Empleo Verde és un programa impulsat per la Fundació Konecta amb el suport de J.P. Morgan. Orienta joves i col·lectius vulnerables per capacitar-los per a l'accés a ocupacions en sectors sostenibles.

2. Programa Empleaverde +

El Programa Empleaverde+, de la Fundació Biodiversitat, dóna suport a projectes que faciliten l'adquisició o millora de competències de les persones al llarg de la vida i els proporciona eines perquè afrontin amb més seguretat els canvis que es produiran en el mercat laboral.

3. GreenComp

GreenComp és un projecte que forma part del Pacte Verd Europeu. Aquesta iniciativa ajuda a identificar les competències, habilitats i actituds relacionades amb la sostenibilitat que l'alumnat ha d'adquirir.

4. Projecte Exploring Green Guidance

Exploring Green Guidance treballa en el desenvolupament del concepte "orientació verda" i alhora dona suport als orientadors per portar-la a la pràctica amb un manual, una eina d'auditoria i recursos.

Si vols conèixer alguns d'aquests projectes i altres d'orientació verda que s'estan implementat a Europa, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) els recull en el document Enhancing green career guidance systems for sustainable futures.
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari