Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Els 5 llocs de feina en expansió per a titulats de Formació Professional

Notícia

L'FP és la formació més demandada per les empreses en les ofertes d'ocupació, segons Infoempleo i Adecco

  • 03/10/2024
  • Temps de lectura 5 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Conèixer quins professionals demanen les empreses any rere any és un dels factors a analitzar a l'hora de prendre decisions acadèmiques i professionals.

I és que hi ha professions relacionades amb la Formació Professional (FP) que estan en expansió i han augmentat la seva presència en les ofertes de feina el 2023 respecte a l'any anterior, segons la XXVII edición del Informe Infoempleo Adecco: Oferta y Demanda de Empleo en España, elaborat per aquestes 2 consultores de recursos humans.

Vols saber quins llocs de feina dirigits a l'FP han vist incrementada la seva presència en les vacants d'ocupació? o en quines comunitats hi ha més feina? Segueix llegint!

Els titulats d'FP per als que més han augmentat les ofertes de feina

Els tècnics de manteniment són els professionals amb titulacions d'FP que han experimentat el major increment d'ofertes d'ocupació.

Han duplicat la seva presència en les vacants de feina i ja representen el 3,8% de les oportunitats laborals per a titulats de Formació Professional el 2023 (l'any anterior suposaven l'1,4%), segons l'estudi.  

Altres treballadors que continuen demandant les empreses són els administratius. Han crescut 1,5 punts percentuals i apareixen en el 6% de les ofertes de treball. Aquests professionals es mantenen per segon any consecutiu com els més sol·licitats d'aquest nivell formatiu. 

En tercer lloc, se situen els operaris amb un creixement del 0,8% i representant el 2,65% de les vacants d'ocupació. El segueixen els comptables (amb un increment del 0,6% i presents en l'1,59% de les ofertes) i els tècnics administratius (registren un augment del 0,5% i són demandats en l'1,62% de les oportunitats laborals).
 

infografia-feina-fp
Elaboració pròpia a partir de dades extretes de l'informe d'Infoempleo i Adecco.

En quines feines ha decaigut la demanda d'ocupació?

Per contra, hi ha professions que han vist disminuïda la seva presència en les ofertes laborals. Aquest és el cas de:
 
  • Tècnics de suport: concentren el 2% de les ofertes de treball, però la seva demanda ha disminuït (-0,61% respecte al 2022).
  • Programadors: 1,43% (-0,57%)
  • Administratius comercials: 1,16% (-0,3%)
  • Comercials: 2,99% (-0,25%)
  • Caps de magatzem: 1,18% (-0,17%)
 

L'FP és la formació més requerida en les vacants de treball

Els titulats d'FP han estat els més demandats en les ofertes de feina durant el 2023: el 41% de les empreses busca professionals amb aquest nivell formatiu per cobrir les seves vacants.

I és que l'FP repeteix per segon any consecutiu com la formació més sol·licitada per les companyies a Espanya, en detriment de les titulacions universitàries que descendeixen en 10 punts d'un any a l'altre i se situen en el 27,5%.

En concret, els titulats de cicles formatius de grau superior acaparen el 26% de les ofertes de treball que exigeixen titulacions d'FP, mentre que el 16% demanen a titulats de cicles formatius de grau mitjà.   
 
administrativa
Els titulats de la família Administració i Gestió són els més demandats en les ofertes de feina per a titulats d'FP. Imatge: Freepik.

Madrid lidera l'oferta d'ocupació per a titulats d'FP

La Comunitat de Madrid es manté com el territori amb la major oferta d'ocupació per a titulats d'FP: el 28% de les oportunitats laborals s'han concentrat en aquesta regió durant el 2023, experimentant un increment de 4 punts percentuals respecte a l'any anterior.

Catalunya se situa en segon lloc, amb el 23,6% de les vacants per a titulats d' aquests estudis. La segueixen, Andalusia assolint el 9,37% de l'oferta, i el País Basc (8,89%).

"Aquestes 4 comunitats condensen 2 de cada 3 ofertes dirigides a titulats de Formació Professional mantenint, i fins i tot incrementant les desigualtats autonòmiques", sosté Adecco. 
 

Sabies que...?

  • Per famílies professionals l'FP d'Administració i Gestió torna a ser la més demandada en les ofertes d'ocupació. No obstant això, malgrat ocupar el 8,7% de les vacants dirigides a titulats d'FP, ha caigut en més de 2 punts percentuals respecte a l'any anterior. 
     
  • Els sectors que creen més ocupació per a titulats d'FP són:
     
    • Serveis (23,9% d'entre el total de les ofertes de treball per als titulats d'aquest nivell formatiu).
    • Informàtica (6,29%).
    • Metal·lúrgia, Mineral·lúrgia i Siderúrgia (6,18%).

Fitxa tècnica

La XXVII edición del Informe Infoempleo Adecco: Oferta y Demanda de Empleo en España, elaborat per Infoempleo i el Grup Adecco, analitza el mercat laboral a Espanya.

Per a l' elaboració de l'informe s'ha tingut en compte:
 
  • Informació extreta de 378.081 ofertes d'ocupació publicades a Infoempleo i el Grup Adecco durant el 2023.
  • Un sondeig quantitatiu i qualitatiu realitzat a empreses i professionals de RRHH. La recollida de respostes es va fer entre el 14 de març i el 7 de maig de 2024. 
  • Una enquesta amb preguntes obertes i tancades que han contestat de forma vàlida 1.347 persones, amb i sense ocupació, entre el 14 de març i el 7 de maig de 2024.
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari