Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Serveis i construcció, els sectors que contracten més joves

Notícia

L'atur entre els menors de 29 anys registra la xifra més baixa en 15 anys, segons l'OIT

  • 12/09/2024
  • Temps de lectura 6 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


L'atur juvenil se situa en el 13% a nivell mundial, la xifra més baixa en 15 anys, segons la 20a edició de l'informe Tendencias Mundiales del Empleo Juvenil, elaborat per l'Organització Internacional del Treball (OIT).

En concret, 64,9 milions de nois i noies de 15 a 29 anys estaven aturats arreu del món el 2023. "Es tracta de la xifra més baixa fins del segle XXI i gairebé 4 milions menys que la quantitat de joves aturats el 2019 (abans de l'inici de la pandèmia del Covid-19)", detalla l'estudi.

De fet, alguns sectors productius estan contribuint especialment a reduir l'atur entre els menors de 29 anys. En quins àmbits troben feina? Esbrina-ho a continuació.

Els sectors que donen més feina als joves

A partir de l' any 2008 el sector serveis es va consolidar com la principal Font de feina pels joves arreu del món.

En concret, els subsectors que han generat més ocupació juvenil són:
 
I és que la proporció de l'ocupació juvenil corresponent als serveis ha augmentat fins a assolir el 45,9% del total de llocs de treball ocupats per joves, detalla l'estudi.

D'altra banda, en sectors com l'agrícola les oportunitats de feina s'han reduït al 30,5%, mentre que en l'àmbit industrial amb prou feines ha variat en els últims 20 anys, ja que ha augmentat del 21,3% al 23,6% entre 2001 i 2021.

Dins d'aquest últim sector, "la construcció ha passat a exercir un paper més dominant, en particular per als homes joves", assenyala l'OIT en l'informe.
 
infografia-ocupació-juvenil
Elaboració pròpia a partir de dades extretes de l'informe 'Tendencias Mundiales del Empleo Juvenil' .

Trobar feines de qualitat, el desafiament més gran

Malgrat la reducció de l'atur juvenil, "trobar una feina decent segueix sent un desafiament per a molts d'ells", apunta l'OIT a la xarxa social X.

A més a més, la riquesa dels països condiciona la qualitat de l'ocupació entre els adults joves (25 a 29 anys). Els que viuen en territoris amb baixos ingressos "tenen 3 vegades més probabilitats de trobar únicament treballs insegurs que els que resideixen en països d'alts ingressos. L'accés al treball decent no ha millorat amb el temps", alerta l'informe.

De fet, només el 16% dels nois i noies de països menys desenvolupats tenen una ocupació remunerada i estable, davant el 76% dels nois i noies de països amb alts ingressos.

Per subregions, la zona centre-oest d'Àsia és la que registra el percentatge més baix d'ocupacions juvenils pitjor remunerades: el 10,2% dels joves residents en països d'aquesta zona com Corea del Sud, Taiwan, Japó o la Xina, tenen feines amb salaris baixos.

A Europa aquesta xifra es duplica, ja que al voltant del 20% de le feines són precàries, tot i que la regió amb el major percentatge de treballadors joves mal remunerats és l'Àfrica subsahariana (31,8%).
 
jóvenes estudiando
Malgrat tenir més formació, els joves que treballen tenen sous més baixos que els adults de més de 30 anys. Font: Freepik.

Les 3 característiques del treball juvenil

L' OIT destaca els següents 3 aspectes clau que caracteritzen l'ocupació juvenil al país:
 
  1. El salari que perceben els joves adults és inferior al de les persones treballadores de més de 30 anys, malgrat la disminució de la proporció de joves en la població, el descens de les taxes d' ocupació juvenil i l'augment dels nivells educatius de les generacions futures.
     
  2. La persistència d'aquesta bretxa salarial entre adults joves i adults pot estar relacionada amb la sobrerepresentació dels primers en el treball a temps parcial i temporal, en determinats tipus d'ocupacions i sectors econòmics. "Romandre en ocupacions temporals els dificulta sortir endavant com a adults independents", explica Sara Elder, responsable de la Unitat d'Anàlisi de l'Ocupació i Política Econòmica del Departament de Polítiques d'Ocupació de l'OIT, en un comunicat.
     
  3. La bretxa salarial entre homes i dones joves s'ha reduït en 3 punts percentuals entre el 2010 i el 2021.

Com fomentar l'ocupació juvenil?

Les 5 polítiques que els països poden aplicar per enfortir l'ocupació juvenil i donar suport a la transició dels joves al mercat de treball, segons l' OIT, son:

1. Implantar polítiques orientades a crear més feina per a joves

Cal desenvolupar polítiques econòmiques i d'ocupació que impulsin la creació de llocs de treball i facilitin l'accés a les generacions futures.

2. Formació d'acord amb les necessitats del mercat laboral

Proporcionar educació i formació que afavoreixi la transició de l'escola al treball i corregir els desajustos entre els llocs de feina disponibles i les competències dels joves.

3. Desenvolupar polítiques d'ocupació per la joventut més vulnerable

Dissenyar polítiques orientades a millorar les oportunitats laborals dels nois i noies d'entorns socioeconòmics desfavorables.

4. Impulsar l'emprenedoria

Fomentar l'esperit empresarial i de l'ocupació per compte propi i formular polítiques per ajudar els que desitgin emprendre.

5. Respectar els drets dels treballadors joves

Respectar els drets basats en les normes internacionals del treball per garantir que els joves gaudeixin d'igualtat de tracte.

Fitxa tècnica

L'informe Tendencias Mundiales del Empleo Juvenil, elaborat per l'Organització Internacional del Treball (OIT), proporciona informació principalment sobre els adults joves (de 25 a 29 anys) en l'entorn laboral.

Aquest estudi de periodicitat anual compleix el seu 20è aniversari enguany i per celebrar-lo ha recopilat els avenços aconseguits en matèria d'ocupació juvenil, ha investigat l'on, el per què i el com de les vulnerabilitats dels joves en el mercat laboral, i ha destacat les mesures i intervencions que han contribuït a la creació d'ocupació juvenil durant aquestes 2 dècades.
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari