Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

4 raons per estudiar una FP d'Hostaleria i Turisme

Nota de premsa

  • 13/08/2024
  • Temps de lectura 4 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


  • Es crearan més d'1,3 milions d'oportunitats laborals en el sector turístic entre 2023 i 2035, i d'aquests el 22% seran per a titulats d'FP.
     
  • 1 de cada 10 ofertes de feina que es publiquen a Espanya són per a professionals de l'hostaleria i el turisme.
     
  • 9 de cada 10 contractes en el sector turístic són indefinits.
     
  • Les empreses del sector demanen principalment titulats amb el Certificat Professional en Operacions Bàsiques de Cuina, Tècnics en Cuina i Gastronomia, i a Tècnics Superiors en Guia, Informació i Assistències Turístiques.
 

Barcelona, 13 d'agost de 2024.

El sector hostaler i turístic a Espanya necessita comptar amb personal qualificat per cobrir l'alta demanda de professionals que requereix el sector. Per a això és essencial que les persones es formin i adquireixin les competències i habilitats adequades per desenvolupar-se en aquesta indústria.

Una de les opcions formatives que capaciten les persones per treballar en aquest àmbit són els cicles formatius de Formació Professional (FP).

Et presentem a continuació, les 4 raons per les quals estudiar un cicle d'FP d'Hostaleria i Turisme és una bona opció, segons els experts i fonts consultades per al número 7 de la revista #AhoraFP d'Educaweb dedicada a la família professional. 
 

1. El turisme crearà més ocupació per a titulats d'FP

Es crearan més d'1,3 milions d'oportunitats laborals en el sector turístic entre 2023 i 2035, i d'aquestes el 22% seran per a titulats d'FP. De fet, l'hostaleria serà el 5è sector amb més ocupació per a titulats d'FP d'aquí a 2030, segons l'Observatori d'FP de CaixaBank Dualiza.

A més, el Consejo Mundial de Viajes y Turismo preveu que 2024 serà un any rècord per al turisme a Espanya, la qual cosa comportarà la creació de 214.000 llocs de treball addicionals per cobrir l'alta demanda de professionals, assolint un total de 2,67 milions llocs de treball en aquesta indústria.
 

2. Aquest sector és el 5è amb major volum d'ofertes de feina

1 de cada 10 ofertes de feina que es publiquen a Espanya són per a professionals de l'hostaleria i el turisme.

Durant el 2023 es van registrar 229.819 vacants d'ocupació en aquest sector, sent el 5è amb el major volum d'ofertes de feina al país, per darrere de Comercial i vendes (429.287), Compres, logística i magatzem (267.103), Atenció al client (266.114) i Professions, arts i oficis (244.584).
 

3. Els contractes fixos han augmentat en el sector turístic

9 de cada 10 contractes (91%) van ser d'aquest tipus el 2022, mentre que el 2021 aquesta proporció era del 68%.

La contractació indefinida en aquesta indústria té bon pronòstic, segons el Servei Públic d'Ocupació Estatal, especialment per a:
 
  • Directors i gerents de restaurants
  • Cambrers
  • Ajudants de cuina
  • Cuiners

4. Àmplia oferta formativa en aquesta família professional

La família d'FP d'Hostaleria i Turisme ofereix 3 cicles formatius de grau bàsic, 3 de grau mitjà, i 5 de grau superior. A més a més, de moment compta amb 1 curs d'especialització i un total de 24 certificats professionals.

En la següent infografia es recull tota l'oferta formativa d'aquesta família d'FP.


FP Hostaleria i Turisme

L'FP d'Hostaleria i Turisme en xifres

Quins estudis d'aquesta família professional són els més sol·licitats per l'alumnat? I quins cicles d'FP i certificats de professionalitat d'aquest àmbit tenen més sortides laborals?

Et responem aquestes i altres preguntes sobre aquesta família d'FP a través d'aquesta infografia.
 

alumnat de l'FP d'Hostaleria i Turisme

Las 5 titulacions de l'FP d'Hostaleria i Turisme amb més persones contractades al 2023

AhoraFP, una publicació per posar en valor l'FP

AhoraFP és la publicació d'Educaweb dedicada a aquests estudis, erigint-se com a punt de trobada i de referència entre centres de formació, professionals de la docència i de l'orientació, famílies, alumnat, persones que desitgen formar-se, empreses i administracions. La revista, llançada el 2022, busca posar en valor la Formació Professional, una opció formativa que creix tant en alumnat com en oportunitats laborals.
 
Per complir amb el seu propòsit, cada número se centra en una de les 26 famílies professionals que formen part del sistema integrat d'FP i proporciona una "radiografia" sobre aquesta mitjançant reportatges i notícies; entrevistes; infografies amb dades rellevants i evidències d'investigacions sobre aquesta opció formativa; així com amb testimonis d'estudiants, titulats i professorat que comparteixen la seva experiència i visió sobre ella.
 
El setè número de la revista, dedicat a l'FP d'Hostaleria i Turisme, inclou una entrevista amb José Luis Yzuel Sanz, president de la Confederació Empresarial d'Hostaleria d'Espanya.
 
La publicació també compta amb el testimoni d'Alejandro Filip Pérez, Tècnic en Serveis de Restauració, i amb una infografia descarregable sobre dades claus d'aquesta família (oferta formativa, estudiants matriculats, taxes d'afiliació, etc.), entre altres continguts.
 
La revista, digital i gratuïta forma part dels continguts d'actualitat que Educaweb publica periòdicament, com els monogràfics o els butlletins, que compten amb més de 40.000 subscriptors. Les persones interessades poden seguir aquesta nova publicació, subscrivint-se a través d'aquest formulari.
 

Educaweb, l'únic portal referent en orientació acadèmica i professional

Educaweb és un cercador d'educació i formació especialitzat en orientació acadèmica i professional que des de 1998 facilita als usuaris la informació que necessiten per trobar la formació més adequada per desenvolupar el seu projecte professional i de vida. Al seu portal, que compta amb un cercador amb més de 30.000 cursos i 20.000 centres de formació, ofereix continguts, eines i serveis d'accés lliure que ajuden l'usuari a escollir la formació més adequada.
 
Educaweb ha aconseguit destacar com a eina essencial per a la recerca de formació i informació, amb gairebé 27 milions de visites durant el 2021 i uns 900.000 usuaris registrats en l'últim any.
 
Educaweb forma part del Grup Educaedu, que compta amb més de 50 portals de formació a 20 països que generen una audiència global de pràcticament 120 milions de visites a l'any a tot el món. Aquesta audiència el converteix en el líder dels cercadors de formació en països com Espanya, Mèxic, Colòmbia i Xile. En concret, a Espanya el grup ha aconseguit una audiència de gairebé 50 milions d'usuaris en l'últim any, cosa que el converteix en el líder del mercat.
 
Per a més informació:
 
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari