Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Estudis d'FP: en quines famílies hi ha menys abandonament?

Notícia

Factors com la manca d'orientació i suport familiar, o l'escassa exigència de titulacions per desenvolupar certes feines, influeixen en la continuïtat de l'alumnat

  • 18/07/2024
  • Temps de lectura 5 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


L'abandonament en els estudis de Formació Professional (FP) és menor com més elevat és el nivell formatiu en l'FP, conclou l'estudi El abandono de los estudios en la Formación Profesional en España: diagnóstico y propuestas de mejora, elaborat pel Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualitza i el Laboratori de Recerca i Innovació en Formació Professional de la Universitat de les Illes Balears.

De mitjana, el 31% de l'alumnat que es matricula en algun cicle formatiu de grau mitjà acaba abandonant els seus estudis abans de finalitzar-los. Aquest percentatge es redueix fins al 19% entre els qui comencen un grau superior d'FP i no aconsegueixen acabar-lo en un termini de 4 anys.

"Hi ha un patró quan parlem d'abandonament educatiu a l'FP, aquelles comunitats que l'aborden bé des del grau bàsic obtenen també millors resultats en grau mitjà i grau superior, la qual cosa indica que es pot prevenir en les etapes més primerenques", ha explicat Mònica Moso, responsable del Centre de Coneixement i Recerca del Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualiza,  en un comunicat.

A més a més, també hi ha diferències entre l'abandonament educatiu que registren les diferents famílies professionals d'FP.

medioambiente
Els estudiants de cicles de la família Seguretat y Medi Ambient són els que menys abandonen. Imatge: Freepik.

Les 5 famílies d'FP de grau mitjà en les quals més alumnat acaba els seus estudis

La família d'FP de Seguretat i Medi Ambient és la que registra un nivell d'abandonament menor en aquest nivell educatiu: el 88% de l'alumnat matriculat al curs 2016-2017 va finalitzar els seus estudis en els següents 4 anys després d'haver-se matriculat, enfront del 12 % que els va abandonar.

L'abandonament també va ser baix en les famílies de Sanitat (19%), Serveis Socioculturals i a la Comunitat (21%), Activitats Físiques i Esportives (22%), i Indústries Extractives (27%).
 

Els 5 estudis d'FP de grau superior amb menys abandonament

Pel que fa a l'abandonament educatiu en els cicles formatius de grau superior destaca la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, que registra una taxa menor en aquest aspecte: només l'11% de l'alumnat matriculat no va acabar la seva formació, enfront del 89% que sí que ho va fer.

Completen el top 5 de famílies amb menys abandonament en aquest nivell educatiu
Activitats Físiques i Esportives (12%), Sanitat (14%), Marítimpesquera (14%), i Arts Gràfiques (18%).
 

I quines famílies d'FP registren taxes més altes d'abandonament?

A la banda contrària, hi ha famílies amb taxes més elevades d'abandonament educatiu. En els estudis de grau mitjà són:
  • Edificació i Obra Civil (45%).
  • Fusta, Moble i Suro (43%).
  • Electricitat i Electrònica (40%).
     
I en els cicles d'FP de grau superior:
  • Edificació i Obra Civil (35%).
  • Fusta, Moble i Suro (33%).
  • Indústries Alimentàries (27%).  
edificación
L'alumnat d'Edificació i Obra Civil és el que registra les taxes més altes d'abandonament en l'FP. Imatge: Freepik.

Els 3 factors pels quals l'alumnat deixa els estudis d'FP

L'alumnat que abandona els estudis d'FP ho fa principalment per 3 factors:

1. Condicionants personals i familiars

El baix nivell educatiu familiar, les situacions econòmiques desfavorables, el feble suport familiar, la baixa autoestima i la inestabilitat de l'alumnat condicionen la seva continuïtat dins del sistema educatiu.

2. Factors relatius a l'organització de l'educació i la formació

Per exemple, no poder cursar la formació triada com a primera opció per falta d'oferta formativa o perquè l'alumnat no assoleix la nota exigida influeixen condicionen la seva decisió d'abandonament dels cicles d'FP.

També mermen la seva continuïtat la manca d'orientació acadèmica i professional, l'escassa vinculació amb el professorat i amb el grup classe, el desconeixement del sistema integrat d'FP i les ràtios d'estudiants elevades.

3. Factors relacionats amb el mercat de treball

Als territoris amb més presència del sector serveis hi ha més abandonament perquè algunes empreses del sector ab prou feines exigeixen titulació per desenvolupar certs llocs.

Per contra, "s'observa un menor abandonament en contextos amb sectors més industrialitzats, on el percentatge d'ocupació és elevat i hi ha una major exigència de qualificació per part del mercat laboral", destaca l'estudi.

Així mateix, les condicions de feina poc atractives també influeixen en la motivació de l'alumnat per finalitzar els estudis.

Sabies que...?

  • Els homes presenten majors nivells d'abandonament que les dones. Ells abandonen un 9% més en els cicles mitjans, i un 7% més en els superiors.
     
  • La comunitat autònoma amb menor taxa d'abandonament a l'FP és Navarra (21% en els cicles de grau mitjà, i 13% en els superiors).
     
  • La regió on més alumnat abandona els estudis és Canàries (39%) en l'FP de grau mitjà, i Aragó (24%) en la superior.

Fitxa tècnica

L'informe El abandono de los estudios en la Formación Profesional en España: diagnóstico y propuestas de mejora, elaborat pel Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualitza i el Laboratori de Recerca i Innovació en Formació Professional de la Universitat de les Illes Balears, analitza l'abandonament educatiu en l'FP entre els matriculats en el curs 2016-2017 en un marc temporal de 4 cursos acadèmics.

Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari