En aquest reportatge trobaràs:
En el Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria, que se celebra cada 23 de juny, les xifres recorden que elles estan infrarepresentades tant en les carreres relacionades amb les enginyeries com després en el món laboral.
Només 3 de cada 10 estudiants (27%) de l'àmbit de l'enginyeria i arquitectura són dones, tot i que elles són majoria en els estudis universitaris, representant el 57% de l'alumnat de graus i màsters, segons l'informe Datos y cifras del Sistema Universitario Español (2023-2024), del Ministerio de Ciencias Innovación y Universidades.
En quines enginyeries hi ha menys dones?
La bretxa de gènere en les enginyeries és més acusada en aquestes 3 carreres, segons estudi El empleo de las mujeres en la transición energética justa en España, de la Fundación Naturgy:- Enginyeria de l'Automòbil (5,2% de dones matriculades al curs 2021-2022).
- Enginyeria Mecànica (13%).
- Enginyeria Elèctrica (15%).
A més a més, aquesta disparitat de gènere es manté en el món laboral, on el 83,5% dels llocs de treball per a graduats en enginyeries està ocupat per homes, segons dades de la Sociedad de Ingeniería de Mujeres recollides en la iniciativa International Women In Engineering Day (INWED).
Per visibilitzar aquestes (poques) dones enginyeres i conèixer com és el seu dia a dia a la feina et presentem 5 recursos en els que elles són les protagonistes.
-
Ingenieras de caminos, una mirada diferente
-
Blog Mujer Ingeniera
La seva autora i fundadora, Jiovanna Manríquez, és enginyera en sistemes computacionals i va obrir aquest espai en el qual, a banda d'escriure els seus propis articles, convida altres professionals a compartir la seva experiència.
"L'enginyeria i la igualtat de gènere són vitals per assolir el desenvolupament sostenible de la nostra societat i per això seguiré treballant per aportar contingut de valor a la nostra comunitat i aconseguir que cada dia siguem més les dones en aquest àmbit", detalla Manríquez al seu blog.
-
Clau, quiero ser ingeniera
Per això, la Clàudia recull en petits podcasts el testimoni i experiència de dones enginyeres i mostra com contribueix la seva feina a millorar la vida quotidiana de les persones.
Aquestes entrevistes es troben publicades en petites píndoles al seu compte d'Instagram @clau_qsi, en la qual acumula 363 posts i més de 30.000 seguidors a data de la publicació d'aquest reportatge.
-
Mujeres ingeniosas, la ingeniería en femenino
Per aconseguir-ho disposen d'una hemeroteca amb material divulgatiu sobre referents femenins per "visibilitzar el treball realitzat per dones tecnòlogues i enginyeres al llarg de la història", detallen al portal web.
A més a més, aquesta iniciativa compta amb entrevistes a enginyeres, xerrades, conferències i tallers, i fins i tot amb una versió del joc Trivial centrat en aquestes professionals.
-
Ingeniera… ¿Por qué no?
Aquest recurs compta amb un subapartat dedicat a les primeres enginyeres espanyoles, així com una descripció dels camps de treball en els quals intervenen aquestes professionals, entre d'altres.
Un dels seus objectius és contribuir a una major equitat entre nois i noies en els itineraris educatius, i que hi hagi una major presència de dones en els estudis cientificotècnics, segons el document.
Recursos sobre enginyeres que han guanyat els Premis Educaweb
Els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional han premiat recentment 2 projectes que tenen com a objectiu donar a conèixer referents femenins en la ciència i l'enginyeria. Te'ls presentem a continuació:- Nobel Run és un joc de taula dissenyat per promoure vocacions STEM, destacant dones científiques i enginyeres. Creat per Lorena Fernández Álvarez, directora de comunicació digital de la Universitat de Deusto, en col·laboració amb Pablo Garaizar i Íñigo Maestro, va guanyar el Premi Dualiza-Educaweb en la categoria Professionals el 2023.
L'objectiu de Nobel Run és que els participants creïn a través de piles de cartes un equip d'investigació per suposadament obtenir el Premi Nobel. Per a més informació sobre el joc, et presentem aquesta entrevista a la seva creadora.
- L'enginy (in) visible és un projecte creat per Núria Salan Ballesteros, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, que va guanyar el Premi Dualiza-Educaweb 2022.
La iniciativa rescata de l'oblit a dones científiques i enginyeres a través de conferències, tallers i exposicions en centres educatius, associacions i empreses, on es destaquen les seves fites. A més a més, el projecte inclou més de 90 vídeos divulgatius sobre les seves biografies. Per a més detalls sobre la iniciativa consulta el repositori dels Premis d'Educaweb.
Sabies que...?
- Els estudis relacionats amb les enginyeries amb més dones són, segons l'estudi de Naturgy:
- Malgrat la disparitat entre homes i dones en les enginyeries, Espanya és el desè país del món en igualtat de gènere i el setè a Europa, per darrere d'Islàndia (1r al món), Finlàndia (2), Noruega (3), Suècia (5), Alemanya (7) i Irlanda (9), segons l'informe Global Gender Gap 2024 del Fòrum Econòmic Mundial.