En aquesta notícia trobaràs:
- L'EvAU o EBAU es dirà PAU
- Hi haurà criteris de correcció comuns a les PAU
- Els exercicis seran més competencials i realistes
- Puntuaran més les preguntes obertes i semiobertes
- L'ortografia i la gramàtica es prendran més en compte
- La segona llengua estrangera, obligatòria en examinar-se de 4 matèries en la fase específica
- Què es manté de la selectivitat actual?
- Crònica d'una nova selectivitat anunciada
El propòsit de la nova norma és adaptar les proves d'accés a la universitat a l'última reforma educativa, coneguda com LOMLOE o Llei Celaá.
La nova PAU "és més àgil, moderna i s'adapta a la societat amb el màxim rigor acadèmic i garantint la igualtat d'oportunitats de tots els estudiants d'Espanya", assenyala Diana Morant, ministra de Ciència, Innovació i Universitats.
Vols conèixer alguns dels principals canvis de la nova selectivitat? Te'ls expliquem a continuació.
-
L'EvAU o EBAU es dirà PAU
El Butlletí Oficial de l'Estat ja ha publicat el Reial decret 534/2024, de l'11 de juny pel qual es regulen els requisits d'accés als ensenyaments universitaris oficials de Grau, les característiques bàsiques de la prova d'accés i la normativa bàsica dels procediments d'admissió. I en aquesta nova norma ja no apareix la denominació que fins ara es tenia de la selectivitat.
-
Hi haurà criteris de correcció comuns a les PAU
Hi haurà llavors una guia de qualificació de cada exercici, que inclourà: "els criteris de correcció i qualificació; els específics per a l'alumnat amb necessitat específiques de suport educatiu; la ponderació de cadascuna de les preguntes; així com els instruments d'avaluació que es considerin necessaris per valorar objectivament les possibles respostes donades per l'alumnat", explica el reial decret.
Sobre això, la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegría, ha indicat que "és la primera vegada que s'inclouen criteris comuns i homogenis en tots els territoris".
-
Els exercicis seran més competencials i realistes
Això permetrà als estudiants mostrar la seva "creativitat i capacitat de pensament crític, reflexió i maduresa en la resolució per escrit d'una sèrie de preguntes o tasques adequades a les competències específiques avaluades", explica el reial decret.
Així mateix, les preguntes o tasques de cada examen es basaran en contextos que siguin propers a la vida dels estudiants i en entorns artístics, científics, humanístics i tecnològics que siguin reals.
-
Puntuaran més les preguntes obertes i semiobertes
No obstant això, les respostes a preguntes o tasques de resposta oberta i semiobertes puntuaran com a mínim un 70% de l'exercici, quan abans de la nova norma la puntuació assignada a aquest tipus de preguntes era d'almenys el 50%.
-
L'ortografia i la gramàtica es tindran més en compte
-
La segona llengua estrangera, obligatòria en examinar-se de 4 matèries en la fase específica
Ara bé, en cas de voler examinar-se del nombre màxim d'assignatures en la fase específica (4), "una d'elles haurà de ser obligatòriament una segona llengua extrangera", detalla el Ministeri en un comunicat.
¿Què es manté de la selectivitat del 2024?
- En la fase general l'alumnat s'examinarà de 4 matèries:
- Llengua Castellana i Literatura II
- Llengua Estrangera II
- La matèria específica obligatòria de la modalitat cursada
- Història d'Espanya o Història de la Filosofia
- En les comunitats autònomes amb més d'una llengua oficial, l'alumnat haurà d'examinar-se de Llengua Cooficial i Literatura II, i per tant realitzarà 5 exàmens en la fase general de la prova
- Cada prova durarà 90 min, amb un descans de 30 min en cas que hi hagi exàmens consecutius.
- La nota de la prova seguirà calculant-se mitjançant la mitjana aritmètica de tots els exàmens. I la nota d'accés a la universitat s'obté sumant la nota mitjana de Batxillerat (que té un pes del 60%) amb la qualificació assolida a les PAU (40%).
Crònica d'una nova selectivitat anunciada
Per a que el reial decret sobre la nova selectivitat fos aprovat, el seu text ha hagut de passar per diverses modificacions:- L'estiu del 2022 el MEFPD va anunciar que la nova prova quedaria establerta totalment el curs 2026-2027.
- No obstant això, a finals d'aquell mateix any va decidir ajornar la seva implantació total fins al curs 2027-2028, i va informar que els canvis es realitzarien progressivament des del curs 2023-2024.
- El febrer del 2023 es va donar a conèixer un esborrany del reial decret de la nova selectivitat, amb alguns canvis respecte la proposta inicial.
- El setembre del 2023, el Govern va anunciar que finalment no hi hauria canvis en la selectivitat aquest curs acadèmic 2023-2024.
- L'11 de juny de 2024 el Consell de Ministres va aprovar la nova norma que s'aplicarà en la selectivitat 2025.