Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?

Les 10 professions més demandades en l'hostaleria

Reportatge

Amb un salari mitjà de 22.724 euros anuals, els cambrers són els professionals més buscats al sector

  • 02/05/2024
  • Temps de lectura 7 mins

  • Valora


1 de cada 10 ofertes de feina que es publiquen a Espanya al portal d'ocupació InfoJobs és per a professionals de l'àmbit de l'hostaleria, el turisme i la restauració, segons l'informe Estado del mercado laboral en España 2023, elaborat per InfoJobs i Esade.

Amb 229.819 vacants de feina registrades el 2023, aquest sector és el cinquè amb més volum d'ofertes de treball, per darrere de Comercial i vendes (429.287), Compres, logística i magatzem (267.103), Atenció al client (266.114) i Professions, arts i oficis (244.584).

Descobreix el top 10 de les posicions més demandades en les vacants de feina en l'hostaleria, quines funcions realitzen aquests professionals, què estudiar i quant guanyen.
 
camarera
Els cambrers van ser els professionals de l'hostaleria més presents en les vacants de feina al 2023. Imatge: Freepik.

1. Cambrer o cambrera

Prepara les taules abans que arribin els clients, els atén, pren comandes i les serveix. També ofereix recomanacions sobre el menú i una atenció personalitzada als comensals amb un tracte amable.

Aquests professionals perceben un salari mitjà brut anual de 22.724 euros.

Pots formar-te com a cambrer cursant un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) en serveis de restauració.
 

2. Cuiner o cuinera

Elabora els plats seguint les tècniques de cuina i receptes establertes pel xef.

Els cuiners cobren una mitjana de 23.516 euros bruts a l'any.

Si vols formar-te per a aquesta professió pots fer-ho amb el CFGM en Cuina i Gastronomia i amb el CFGS en Direcció de Cuina.
 

3. Ajudant de cuina

Col·laboren amb els cuiners i els xefs en la preparació dels plats. La seva funció principal és la de mantenir la higiene i l'ordre en el lloc de treball.

S'encarreguen de pelar i tallar aliments, picar carn, desescamar peix i desplumar aus de corral, entre d'altres. El seu salari és de 20.655 euros bruts anuals.

Amb el Cicle Formatiu de Grau Bàsic de Cuina i Restauració podràs fer el primer pas per obtenir una titulació oficial que t'acrediti per ser ajudant de cuina. També pots completar la teva formació amb un curs de manipulació d'aliments.
 

4. Cambrer o cambrera de pisos

Neteja i realitza el manteniment de les habitacions i instal·lacions en establiments amb allotjament com hotels.

Ventila les estances, fa els llits, aspira el terra, frega, neteja els banys i reposa tovalloles, entre d'altres, segons la web Barcelona Activa.

L'FP Bàsica en Allotjament i Bugaderia o el Certificat de Professionalitat d'Operacions bàsiques de pisos i allotjaments t'habilitaran per a aquesta professió. També pots realitzar un curs de cambrera de pisos.  

El salari mitjà d'aquests professionals es va situar en 20.653 euros bruts anuals el 2023.
 

5. Director o directora de restaurant

Gestiona el restaurant, des dels torns de tots els treballadors, fins al tracte amb els clients, passant per la resolució de problemes, queixes i peticions, així com del subministrament i manteniment de materials de l'establiment.

Aquests professionals perceben un salari mitjà anual brut de 26.201 euros.

Per ser director de restaurant pots cursar un CFGS en Direcció de Serveis de Restauració.
 

6. Xef  

Crea i dissenya els plats que conformen l'oferta gastronòmica d'un restaurant. La seva funció "va més enllà de la mera preparació dels plats i destaca per la seva creativitat, lideratge i capacitat d'innovació a la cuina", explica la Universitat Francisco de Vitoria (UFV) a la seva web.

Pots començar a formar-te cursant un grau universitari sobre gastronomia i arts culinàries, i després especialitzar-te amb un màster o postgrau, per ser, per exemple, xef pastisser.  

"Ser xef requereix anys d'experiència, formació i dedicació. És un títol que es guanya a través de la pràctica i l'aprenentatge constant", detalla la UFV.

Aquests professionals van percebre un sou brut anual mitjà de 28.809 euros el 2023.  
 
recepcionista
Per cada vacant de feina de recepcionista hi ha haver 183 candidatures. Imagen: Freepik.

7. Auxiliar de cuina

Brinda suport i assistència al cap de cuina o al xef en l'elaboració i preparació dels aliments i en l'organització de l'espai de treball. És habitual que realitzi funcions de neteja i tasques de rentaplats.

És el professional amb el salari més baix d'aquest rànquing amb un sou de 16.920 euros bruts anuals de mitjana.

Per ser auxiliar de cuina pots realitzar una FP Bàsica en Cuina i Restauració.
 

8. Recepcionista d'hostaleria, restauració i turisme

Els recepcionistes d'hotel, o hostess en restaurants, reben els hostes o clients a la seva arribada a l'establiment. Els donen la benvinguda, registren i gestionen les reserves, els brinden la informació necessària i vetllen per la imatge pública de l'empresa.

Algunes de les formacions que et donaran accés a aquesta professió són: el Grau en Empreses i Activitats Turístiques, el Grau en Gestió Turística, el Grau en Gestió Turística i Hotelera, el Grau en Turisme i el CFGS en Gestió d'Allotjaments Turístics.

Aquests professionals perceben un salari mitjà de 24.230 euros bruts anuals.
 

9. Bàrman

Prepara i serveix begudes, com ara combinats, còctels clàssics i creacions pròpies, en bars, restaurants o hotels, segons explica el centre d'Estudis Superiors Oberts d'Hostaleria (ESAH), a la seva web.

El salari mitjà d'un bàrman el 2023 va ser de 23.527 euros bruts anuals.

I per formar-te en aquesta professió pots cursar un cicle formatiu d'FP de la família Hostaleria i Turisme i després especialitzar-te amb un curs de Bàrman.  
 

10. Cap de sala

El cap de sala o Maître planifica i organitza el servei de restauració i bar, coordinant la cuina amb la sala. També supervisa i dirigeix el servei a les taules i es responsabilitza de la venda i promoció de productes, segons el web Barcelona Activa.

Aquests professionals guanyen 26.359 euros bruts anuals de mitjana.

Per ser cap de sala pots cursar un CFGS en Direcció de Serveis de Restauració.

El 50% de les ofertes de feina només exigeix estudis bàsics

El perfil de les vacants d'ocupació publicades a Infojobs al llarg del 2023 mostren que "continua sent un sector en el qual es valora poc la qualifcació", assegura l'informe.

Un 50% dels llocs oferts només exigia estudis bàsics, mentre que un 19% demanava un títol de Formació Professional (FP), un 5% el de Batxillerat i només un 3% un grau universitari.

No obstant això, les ofertes de feina sí que requerien d'experiència en el sector: 6 de cada 10 valoren que el candidat compti amb entre 1 i 2 anys d'experiència.

A quins 5 reptes s'enfronta l'hostaleria?

El sector de l'hostaleria i el turisme afronta 5 reptes, segons l'Informe de Tendencias del Mercado de Trabajo en España, d'Observatorio de las Ocupaciones del Servicio Público Estatal de Empleo (SEPE). Aquests són:

  • Adoptar pràctiques sostenibles: en el seu compromís de reduir la petjada de carboni, l' hostaleria ha d'integrar cada vegada més l'ús d'energies renovables i pràctiques ecològiques, així com una correcta gestió dels residus.
     
  • Integrar tecnologia i innovació: la digitalització és fonamental per millorar l'experiència del client i compensar l'escassetat de personal. Des de reserves en línia fins a sistemes avançats de gestió, la tecnologia està transformant la forma en què operen els negocis d'hostaleria.
     
  • Oferir experiències gastronòmiques autèntiques: els restaurants han de ressaltar l'autenticitat culinària i la diversitat regional, oferint menús d'alta qualitat i experiències d'immersió cultural a través de la cuina.
     
  • Formar contínuament les persones treballadores: és crucial invertir en la capacitació constant del personal per fer front a l'escassetat de treballadors en el sector.
     
  • Aliar-se amb socis i proveïdors estratègics: la col·laboració entre hotels, restaurants i proveïdors locals enfortirà la indústria i la farà més resistent davant els desafiaments futurs.
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.