En aquest període s'ha registrat un augment de 151.217 afiliats en l'àmbit educatiu. Molt per davant de sectors com serveis de menjars i begudes (amb 59.930 nous afiliats) i d'activitats sanitàries (36.669), que ocupen el segon i tercer lloc en creixement d'afiliats.
Hi haurà més contractacions relacionades amb el sector educatiu al 2024
A més a més, les persones ocupades en l'àmbit de l'educació augmentaran aquest 2024.S'estima que al llarg d'aquest any hi hagi un 6,4% més d'afiliats i un 3,58% més de contractacions en aquest àmbit, segons el SEPE.
Aquestes dades positives reforcen la tendència a l'alça que ve experimentat el sector any rere any, que acumula un augment de les contractacions del 18,63% en els últims 10 anys.
Les ocupacions amb millors perspectives laborals en el sector de l'educació
Les ocupacions amb millors perspectives laborals en educació, i per tan, en les que es preveuen més contractacions, són les següents, segons el SEPE:- Instructors en tecnologies de la informació en ensenyament no reglat.
- Mestres d'Educació Infantil.
- Mestres d'Educació Primària.
- Professors universitaris.
- Professors de secundària.
- Professors d'educació especial.
- Professors de Formació Professional (matèries específiques).
- Professors d'idiomes en ensenyament no reglat.
- Professors d'art, música i dansa en ensenyament no reglat.
- Professionals de suport al treball i a l'educació social.
- Professionals de l'educació ambiental.
- Especialistes en mètodes didàctics i pedagògics.
- Especialistes en formació de personal.
- Directors de serveis d'educació.
- Directors de recerca i desenvolupament.
- Educadors infantils.
- Monitors d'activitats de lleure i temps lliure.
Si concretem una mica més sobre els perfils professionals que escassegen en el sector, el SEPE assenyala que hi ha un major desajust d'oferta i demanda d'aquestes professions:
- Professors nadius d'anglès.
- Professors de Formació Professional en Mecànica.
- Instructors en tecnologies de la informació en ensenyament no reglat.
- Professors de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
- Professionals relacionats amb la R+D+I.
La transició digital i la IA també afecten l'àmbit educatiu
El sector educatiu s'ha d'adaptar als canvis que s'estan produint en el mercat laboral a causa de la transició digital i la IA. Això "comporta a definir quines necessitats formatives existeixen tant tècnic-professionals com transversals vinculades a idiomes, competències personals, verdes i digitals per ajustar l'oferta i la demanda d'ocupació", explica l'estudi.
La Intel·ligència Artificial (IA) està tenint impacte en totes les professions i "està afectant de manera important l'educació", detalla l'informe.
Un exemple d'això és que en 2 de les 5 ocupacions en les quals hi ha més dificultat de cobertura en l'educació estan relacionades amb la tecnologia: instructors en tecnologies de la informació, i professors de TIC.
Sabies que...?
Aquestes són les 10 activitats econòmiques amb millors previsions de creixement al 2024, segons el SEPE.- Serveis de menjars i begudes (augment del 12,9% en nombre de contractes).
- Comerç al detall, excepte de vehicles de motor (7,2%).
- Serveis a edificis i activitats de jardineria (4%).
- Serveis d'allotjament (3,8%).
- Educació (3,6%).
- Indústria de l'alimentació (3,4%).
- Comerç a l'engròs i intermediaris del comerç (3,4%).
- Activitats administratives d'oficina i altres activitats (2,9%).
- Activitats de construcció especialitzada (2,8%).
- Activitats sanitàries (2,7%).
Fitxa tècnica
L'Informe de Tendencias del Mercado de Trabajo en España, elaborat per l'Observatorio de las Ocupaciones del Servicio Público Estatal de Empleo (SEPE), analitza anualment els sectors o activitats econòmiques que han presentat bones perspectives en el mercat de treball.Per a la seva elaboració s'han tingut en compte 2 fonts d' informació:
- Dades quantitatives sobre el mercat laboral i la seva evolució extretes d'organismes i institucions com el SEPE, Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), Institut Nacional d'Estadística (INE) i el Banc d'Espanya.
- Informació qualitativa obtinguda de les entrevistes realitzades a un panell d'experts del Banc d'Espanya, de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), de la Unió General de Treballadors i Treballadores (UGT), Comissions Obreres (CCOO) i del Banc BBVA. Aquests organismes aporten informació rellevant sobre el comportament d'indicadors econòmics i perspectives macroeconòmiques que poden condicionar el comportament del mercat de treball.