Aquest fet, que es coneix com a desajust de talent, s'ha disparat en l'última dècada, passant del 3% al 2014 al 78% al 2024.
Identificar quins coneixements tècnics i competències transversals (soft skills) estan demandant els les companyies, i formar-s'hi, ajudarà a reduir aquest gap de talent, assegura l'estudi.
Les 5 competències tècniques més buscades per les companyies
1. Domini de la tecnologia i l'anàlisi de dades
Per al 32% de les empreses resulta fonamental que les persones treballadores dominin les noves tecnologies de la informació i l'anàlisi de dades.Els professionals que destaquen en aquest camp són capaços de recopilar, analitzar, interpretar i presentar dades en sistemes informàtics. Aquestes habilitats són altament valorades per les organitzacions que busquen obtenir avantatges competitius a través de l'anàlisi del Big Data.
2. Estudis d'enginyeria
El 19% de les organitzacions té interès en contractar treballadors i treballadores formats en alguna enginyeria.Aquests professionals treballen en la creació d'infraestructures, tecnologies, productes i sistemes per solucionar problemàtiques globals com el canvi climàtic, la seguretat alimentària, el desenvolupament sostenible o l'avenç tecnològic.
3. Gestió de manufactura i producció
Les persones que dominen aquesta competència són capaces de transformar matèries primeres en productes acabats de manera eficient i efectiva.Això inclou una comprensió dels processos de producció, des del disseny i planificació d'aquesta, fins a la gestió de la cadena de subministrament.
Malgrat l'automatització, l'habilitat per gestionar i millorar els processos de manufactura i producció continua sent indispensable per al 18% de les companyies.
4. Vendes i marketing
Els professionals formats en vendes i marketing reuneixen un conjunt d'habilitats i coneixements necessaris per promoure, vendre productes o serveis, i desenvolupar estratègies de mercat efectives.També treballen per construir i mantenir relacions sòlides amb els clients, identificar noves oportunitats de mercat i adaptar les seves estratègies als canviants entorns digitals i globals.
Per al 17% de les companyies, resulta clau que el seu personal compti amb aquestes habilitats, ja que els permet entendre millor els seus clients i desenvolupar estratègies innovadores per captar-los i retenir-los.
5. Formació en sostenibilitat
El 17% de les empreses busquen talent format en matèria de sostenibilitat per minimitzar l'impacte ambiental de les seves operacions.La creixent preocupació pel medi ambient fa que els especialistes en sostenibilitat siguin cada vegada més buscats per desenvolupar pràctiques corporatives més verdes.
Les 5 soft skills més valorades per les empreses
A més de valorar els coneixements tècnics, les empreses també es fixen en les competències transversals o soft skills a l'hora d'incorporar nous talents en les seves plantilles. Les més valorades són:
1. Comunicació i treball en equip
4 de cada 10 organitzacions (39%) considera que les persones treballadores han de comptar amb aquesta competència transversal, per la qual cosa es converteix en la més valorada. Els qui hi compten són capaços d'interactuar eficaçment amb els altres, compartir idees, escoltar activament, i contribuir de manera constructiva als objectius grupals.
2. Raonament i resolució de problemes
Per al 34% de les empreses és important que els empleats raonin de manera crítica i solucionin problemes de forma efectiva per superar els reptes diaris a la feina.3. Fiabilitat i autodisciplina
Aquesta competència abasta la capacitat de les persones per ser consistents en el seu acompliment, complir amb els seus compromisos, i controlar el seu temps i responsabilitats de manera efectiva. Tenir aquesta habilitat és fonamental per al 32% de les empreses enquestades.4. Aprenentatge continu i curiositat
En un entorn que canvia ràpidament, voler aprendre constantment i tenir curiositat per adquirir nous coneixements és altament valorat per al 29% de les companyies.5. Proactivitat
El 24% de les empreses espera que els seus empleats i empleades s'anticipin a situacions futures, prenent la iniciativa per resoldre problemes i buscar oportunitats de millora.Sabies que...?
- El desajust de talent és la dada que reflecteix la valoració que fan els empresaris sobre la dificultat de trobar i incorporar en les seves organitzacions els perfils que necessiten.
- El sector de la logística, transport i automoció encapçala la llista amb el major desajust de talent a Espanya, assolint un 86%.
Fitxa tècnica
L'estudi Desajuste de talento 2024, elaborat per la consultora de recursos humans ManpowerGroup, té per objectiu estudiar les tendències del mercat de treball a nivell mundial i identificar el gap de talent en les principals economies mundials.
Les dades d'aquest informe estan basades en les respostes de 40.077 empreses de 41 països, de les quals 1.050 són espanyoles.