La indústria de l'entreteniment continua creixent any rere any a Espanya. De fet, el sector dels videojocs va superar els 2.000 milions d'euros en facturació el 2022, i la venda online guanya la partida a la física, amb la qual cosa es reflecteixen també les noves tendències de consum dels usuaris, segons l'Anuario 2022 de la indústria del videojoc a Espanya, publicat per l'Associación Española de Videojuegos (AEVI).
De fet, el creixement de la indústria dels videojocs ha estat del 48% en cinc anys (2017-2022), cosa que ha suposat un augment de 600 milions d'euros de facturació en aquest període. "L'arribada de noves tecnologies i de més joves que de veritat volen aprendre a desenvolupar videojocs expliquen aquest context de constant creixement. Tots els joves que de petits s'entretenien amb la Play, ara saben que poden formar-se per desenvolupar aquests mateixos videojocs i molts més", indica en un comunicat David Carretero, expert en desenvolupament de videojocs i coordinador de l'àrea d'Animació i Videojocs a LCI Barcelona, una escola de disseny i arts visuals.
Davant d'aquestes perspectives de creixement, tant el Gobierno com la Secretaria de Estado de Telecomunicaciones e Infraestructuras Digitales aposten per la formació com una "qüestió de vital importància per seguir potenciant la indústria espanyola del videojoc, aprofitant al màxim el talent nacional i atraient talent internacional", detalla AEVI en l'últim anuari.
A continuació, et presentem les professions claus relacionades amb la indústria dels videojocs més demandades i amb majors perspectives de creixement.
6 professions claus que fan possible l'existència dels videojocs
1. Programadors
El 20% de les feines relacionades amb la creació de videojocs estan ocupades per programadors, també coneguts com a desenvolupadors. "Són els encarregats de crear tecnològicament i a nivell informàtic el joc. Utilitzen els denominats motors de jocs, com ara Unity o Unreal Engine", explica en declaracions a Educaweb Iván Asensio, director de l'Escola de Videojocs i Art Digital de MasterD.
Entre aquests professionals hi ha diversos perfils enfocats a la programació com els programadors especialitzats en lògica i joc, tecnologia o en backend. Aquests últims treballen l'arquitectura interna que va vinculada a tot el contingut que integra el videojoc i que veurà l'usuari final, explica al seu web Quality Devs, una agència especialista en el desenvolupament d'aplicacions web, mòbils, i videojocs.
A més, els desenvolupadors són els perfils més demandats per les empreses. Un 64% de les companyies del sector els va citar entre els professionals que més necessitaran de cara al futur, segons el Libro Blanco del Desarrollo Español de Videojuegos 2022, publicat per l'Associación Española de Empresas Productoras y Desarolladoras de Videojuegos y Programario de Entretenimiento (DEV).
2. Artistes 3D i 2D
Els perfils professionals dedicats a l'Art 3D i 2D suposen el 17% del total de llocs de treball relacionats amb els videojocs, segons l'esmentat estudi. Ells són els responsables de modelar tots els elements del videojoc, com ara personatges, paisatges i objectes.En aquest grup de treballadors també es troben els artistes tècnics (technical artists) o artistes conceptuals, que s'encarreguen d'il·lustrar, en mitjans audiovisuals, les idees dels dissenyadors de videojocs. "El seu objectiu és que la resta de l'equip de desenvolupament tingui clara la direcció d'art a seguir. A més, moltes vegades, els dissenys dels artistes conceptuals acaben en les portades dels jocs, o en les creativitats publicitàries", explica Asensio.
Així mateix, la demanda d'aquests tres perfils d'artistes es veurà incrementada en un 28% en els pròxims 5 anys, segons l'estudi promogut per DEV.
3. Disenyadors
Els dissenyadors de videojocs, que suposen el 8% dels treballadors d'aquest sector, són els encarregats d'escriure el relat i la trama del videojoc a través d'un guió, on s'inclouen els escenaris, personatges i seqüències."La història d'un videojoc pot arribar a ser un galimaties amb milers de petites trames que es van entrecreuant. El guió és imprescindible perquè un joc funcioni, sigui realment addictiu i compleixi amb els objectius, que no són altres que els d'entretenir i divertir a l'usuari", argumenta Asensio. Aquest perfil professional s'estima que creixerà al voltant d'un 8% en els pròxims 5 anys, segons l'informe de DEV.
4. Animadors
Els animadors, que poden ser 2D i 3D, s'encarreguen de que les trames creades pels dissenyadors de videojocs, i plasmades en paper o en un mitjà audiovisual pels artistes, cobrin moviment. "Aquests experts són els que donen vida als personatges, a l'ambient i als objectes. Ells aconsegueixen que el joc ens entri pels ulls i que ens transporti a aquest món creat en el guió", detalla Asensio.Els animadors ocupen el 7% dels llocs de treball del sector actualment, segons l'estudi de DEV. No obstant això, la demanda d'aquests professionals també anirà en augment, amb un creixement del 8% en un lustre.
5. Provador de videojocs
Els Quality Assurance (QA), coneguts popularment com a provadors de videojocs, es posen en la pell de l'usuari i juguen com si fossin ell. La seva missio és anar provant les versions ja acabades dels videojocs i reportar les errades perquè la versió que surti a la venda sigui la millor possible. Aquests professionals representen el 6% de la plantilla de les companyies que es dediquen a aquest sector."S'encarreguen d'exprimir al màxim les primeres versions dels videojocs per assegurar que el producte final que surti al mercat sigui d'alta qualitat. Tot i que a molts els pot semblar que això no és una feina, els provadors professionals han de tenir amplis coneixements dels videojocs i reportar de les errades i punts de millora constantment", explica Iván Asensio.
6. Productor de videojocs
El productor de videojocs s'encarrega de gestionar i organitzar el pla, els recursos humans i els mitjans tècnics involucrats en el desenvolupament d'un videojoc, segons expliquen des del centre formatiu Tòquio New Technology School.
Entre les seves funcions es troben la negociació de contractes, supervisar i controlar el temps i els progressos de l'equip involucrat en el desenvolupament d'un producte, gestionar la comunicació entre els membres d'aquest, etc. És el màxim responsable de complir, en el temps estipulat, el pla del projecte d'un videojoc.
El 6% dels llocs de treball del sector els ocupen aquests professionals, segons l'estudi Libro Blanco del Desarrollot Español de Videojuegos 2022. A més a més, es tracta d'un professional escàs en el sector: la meitat de les empreses considera que és el perfil més difícil de trobar, segons l'estudi.
Un sector amb perfils professionals joves
El sector dels videojocs es caracteritza per comptar amb professionals joves. El 93% dels empleats de la indústria té menys de 45 anys, segons dades de l'estudi publicat per DEV. De fet, el 40% dels treballadors té menys de 30 anys i tan sols el 7% supera els 45 anys.A banda de crear ocupació jove, la indústria dels videojocs també proporciona treballs de qualitat i estables.
La major part d'aquestes ocupacions, el 48% d'elles, es troba a Catalunya. La segueixen la Comunidad de Madrid (26%), Comunitat Valenciana (10%) i Andalucía (10%), segons l'estudi.
Els professionals que escassegen en el sector dels videojocs
Malgrat que la indústria del videojoc destaca per la seva alta taxa d'inserció laboral també s'enfronta a dos reptes importants: la descompensació entre oferta i demanda de perfils professionals i la bretxa de gènere present en el sector, assegura l'AEVI en un comunicat titulat Prioridades y propuestas para mejorar el papel de España en la industria del videojuego europea, donat a conèixer recentment.En aquest sentit, l'AEVI assegura que més de la meitat (54%) dels estudis espanyols que produeixen videojocs tenen dificultats per trobar els perfils que necessiten, especialment programadors (58%), productors (51%), dissenyadors (49%), technical artists (47%) i programadors de backend (40%).
És per això que l'entitat advoca per ampliar el catàleg en formació universitària i FP adaptada a les necessitats del sector, aconseguint una major especialització dels futurs professionals en àrees com la programació, disseny de videojocs, animació o so. També suggereix "fomentar l'interès de les nenes en matèries científiques i tecnològiques amb la creació d'una comunitat de mentores i donar visibilitat a les dones destacades del sector".
Els estudis i competències necessàries per treballar en la indústria dels videojocs
Cada vegada més joves s'interessen per convertir el seu hobbie en la seva professió. Davant d'aquest objectiu sorgeix la pregunta: quina formació necessites per ser programador, dissenyador, especialista en animació 3D, etc.?Segons l'estudi de DEV, basat en enquestes a estudis i professionals del sector, el 44% de les persones que treballen en la indústria dels videojocs compta amb un cicle formatiu de grau superior, el 30% amb una carrera universitària, el 19% amb estudis de postgrau o màster, i tan sols el 7% dels treballadors d'aquest sector no posseeix cap tipus de titulació oficial acreditativa.
"Al final hi ha diferents maneres de formar-se i totes són igual de valides. L'important és que tinguin relació amb la posició per a la qual es pretén aplicar", explica en entrevista a Educaweb Inés Alcolea, especialista en comunicació al departament de recursos humans de Gameloft, empresa dedicada a la creació i fabricació de videojocs.
Per la seva banda, Iván Asensio, del centre formatiu MasterD, també recomana tenir el control de certes eines de programació i disseny molt presents en aquest sector. "És important dominar sobretot Unity i Unreal Engine, dues de les eines més emprades en aquest àmbit, i a partir d'aquí, descobrir quina és la teva passió. Per exemple, si vols ser dissenyador d'efectes especials, definitivament has de fer un curs de VFX After Effects, o si el que més t'agrada és el disseny, els recomanaria un màster en disseny 3D de videojocs", argumenta Asensio.
Per a Alcolea el més important és tenir un bon nivell en almenys una de les principals eines de l'àrea d'interès i a partir d'aquí intentar ser el més polivalent possible, acumulant coneixements d'altres programes o llenguatges. "Se sol recomanar que, si un alumne té un interès excepcional per una empresa, s'informi prèviament de quines eines fan servir i quin estil d'art o competències valoren abans de començar a treballar-hi", detallen des de Gameloft.
Les habilitats transversals com ara el treball en equip i la formació contínua cobren importància en una indústria molt dinàmica. "La flexibilitat i adaptabilitat al canvi, així com la capacitat d'organització seran competències clau. D'altra banda, per als perfils júnior, també serà molt important tenir la capacitat d'acceptar feedback, i de saber escoltar o tenir curiositat genuïna pel que s'està fent. Finalment, en tractar-se d'una indústria molt internacional, la comunicació en anglès serà una cosa quasi imperativa en la majoria de les empreses", recalca Alcolea.
Sabies què…?
- L'idioma més utilitzat en els videojocs creats a Espanya és l'anglès, segons l'estudi de DEV.
- Només el 7% de les empreses, que formen part de la indústria dels videojocs, treballen de forma presencial al 100%, segons l'esmentat informe.