Falta poc perquè arrenqui l'Avaluació del Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (EBAU), popularment coneguda com a selectivitat, on milers d'estudiants s'examinaran buscant la millor nota per accedir a aquells estudis universitaris que desitgen. En ple apogeu de les xarxes socials, i dels continguts d'immediatesa, s'obre una possibilitat de preparació "virtual" a través de les pantalles.
Alguns dels joves, que s'estan preparant per a aquests exàmens, apliquen diferents mètodes d'estudi, però, un de bastant innovador és a través de xarxes socials. Hi ha alumnes que es preparen per a la selectivitat visualitzant continguts a Tik Tok? Pel que sembla sí. Així ho demostren els milers de seguidors amb els quals compten alguns professors i estudiants universitaris que ofereixen consells per aprovar l'EBAU a través d'aquesta xarxa social asiàtica.
I és que el 61% dels joves espanyols passen una mitjana de 96 minuts diaris connectats a Tik Tok. Aquesta xarxa social, amb una dinàmica de vídeos en bucle, s'ha convertit en la més utilitzada, desbancant Instagram (56 min/dia), Snapchat (21 min/dia), Facebook (20 min/dia) i Twitter (10 min/dia), segons l'estudi From Alpha to Z: raising the digital generations, elaborat per Qustodio i que es basa en informació anònima proporcionada per més de 400.000 famílies amb fills de 4 a 18 anys de tot el món.
Les dades evidencien que una via per arribar a connectar amb l'alumnat és a través de xarxes socials com Tik Tok, amb vídeos curts i amb un llenguatge més informal que a les aules, ja que "el 96% dels joves entre 14 i 19 anys participa activament en xarxes socials", afirma l'Estudi de alfabetizacinó mediática en centros de Educación Secundaria Obligatoria, elaborat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional.
A continuació pots conèixer alguns docents i universitaris amb milers de seguidors que han apostat per TikTok per ajudar a l'alumnat (i a tota la comunitat) a preparar l'EBAU.
Professors i universitaris Tiktokers que t'ajuden a aprovar la selectivitat
@jmtenerife
En aquest canal es poden trobar consells sobre com preparar amb èxit els exàmens de selectivitat i com gestionar el temps de la prova. Arranz també explica com respondre a les preguntes de l'EBAU relacionades amb Geografia i Història per obtenir la màxima puntuació en cadascuna d'elles, és a dir, quines paraules clau o apèndixs ha d'esmentar l'alumnat, en el desenvolupament de la resposta, perquè el corrector li atorgui els dos punts.
Durant tot el curs acadèmic aquest professor de 2n de Batxillerat també comparteix tècniques d'estudi relacionades amb la seva matèria i dona resposta als dubtes que li plantegen els seus seguidors.
@profesor10demates
El docent de Ponferrada a banda de mostrar exàmens de l'EBAU, comparteix tècniques per retenir coneixements d'altres matèries de ciències com Física i Química. Per exemple, en aquesta última assignatura, empra un curiós mètode per memoritzar la taula periòdica dels elements químics en 1 minut, que consisteix en associar els símbols dels elements químics a frases amb sentit.
Amb més de 22.900 seguidors (fins a la data de realització d'aquest reportatge), el professor també comparteix trucs útils per a les proves de l'EBAU. Per exemple, en un dels seus vídeos més recents, explica com verificar el resultat d'una equació exponencial amb una calculadora científica en un examen.
@aprende.mates
A més a més, ofereix als seus followers la possibilitat de d'enviar-li dubtes personalitzats o proposar-li quins temes vol que tracti en els seus pròxims vídeos. Maxi pretén acostar les matemàtiques de forma "fàcil i en vídeos curts" tal com descriu ell mateix el seu espai en xarxes socials.
@apruebaconjorge
Jorge Martín és un jove de Saragossa que està cursant l'últim any d'Enginyeria Química i que comparteix a la xarxa social xinesa la seva experiència, consells, i tècniques d'estudi enfocats al període de selectivitat.
En el seu perfil es poden trobar vídeos sobre com preparar l'EBAU en un mes, com gestionar els nervis i l'ansietat abans de l'examen o com organitzar-te de forma efectiva. Durant la resta del curs acadèmic, aquest tiktoker també puja vídeos a petició dels seus seguidors, sobre, per exemple, com calcular números d'oxidació, com calcular protons, neutrons i electrons o com resoldre equacions de segon grau incompletes.
Sota el nom @apruebaconjorge, va començar a crear contingut per a YouTube relatiu a resoldre dubtes sobre exercicis de Química, Física i Matemàtiques i actualment també comparteix el seu contingut a Tik Tok, on compta amb més de 57.400 seguidors (fins a la data de realització d'aquest reportatge).
Recursos d'Educaweb per ajudar-te a preparar l'EBAU
Si vols conèixer més recursos online que t'ajudaran amb l'EBAU consulta aquesta notícia d'Educaweb on trobaràs perfils de YouTube d'alguns professors que s'han animat a ajudar al seu alumnat a aconseguir els objectius aquest mes de juny.Així mateix, en els continguts d'orientació d'Educaweb tens a la teva disposició una
secció completa sobre la selectivitat, amb consells sobre com aprovar-la, models d'exàmens perquè practiquis, etc.
A més a més, si el que vols és conèixer les notes de tall dels estudis universitaris que t'interessen, consulta el nostre cercador de notes de tall.
En aquests reportatges també pots consultar recomanacions i recursos per superar l'EBAU:
- Què has de tenir en compte el dia de la selectivitat?
- Descobreix els recursos per ajudar-te a aprovar la selectivitat
- Com aprovar la selectivitat? Els estudiants amb millors notes ofereixen alguns consells
I si t'interessa apuntar-te a un curs per preparar la selectivitat en una acadèmia especialitzada, al cercador d'Educaweb en trobaràs algunes.
Sabies que…?
Els Pòdcast són un altre recurs útil per preparar la selectivitat. Entre els més destacats per nombre de seguidors i contingut es troben:- Biolocos puja a Spotify àudios amb els resums del temari de Biologia per a selectivitat. 6 alumnes son els encarregats de crear aquestes petites peces amb la supervisió del deu professor.
- Juan Jesús Pleguezuelos, més conegut com El professor Inquieto, pels seus vídeos de YouTube, també compta amb un pòdcast anomenat Historia de España para selectividad, amb el qual també fa difusió dels seus projectes educatius a la xarxa. Amb àudios, de no més de 15 minuts, explica períodes de la història d'Espanya per a estudiants de segon de Batxillerat.