La implantació de la Intel·ligència Artificial (IA) i l'adopció i integració de les noves tecnologies serà el principal motor de canvi per a la transformació de les ocupacions en els pròxims cinc anys. Més del 85% de les empreses preveu una important irrupció tecnològica i digital com a principal eina per a la transformació de les seves instal·lacions i plantilles, segons apunta l'Informe sobre el Futuro del Empleo (2023), publicat pel Fòrum Econòmic Mundial.
D'aquesta quarta edició de l'informe se n'extreu que els majors efectes, de creació i creixement d'ocupació, així com el declivi d'altres sectors, vindran donats per les tendències "mediambientals, tecnològiques i econòmiques" dels diferents mercats laborals de tot el món.
Les ocupacions que experimentaran un creixement major són aquelles relacionades amb l'automatització dels treballs i processos a través de la tecnologia, mentre que, aquells llocs de treball que aniran a la baixa tenen a veure amb empleats de banca, oficina, serveis postals i caixers, segons apunta l'informe, que aglutina la perspectiva de 803 empreses conformades per 11,3 milions de treballadors de 27 grups industrials i 45 economies de totes les regions del món.
Augmentaran en un 35% els treballs per a especialistes en IA i aprenentatge automàtic
Els especialistes en IA i aprenentatge automàtic són les ocupacions que més ràpidament creixeran. Els treballadors d'aquests sectors experimentaran un augment de més del 35% entre 2023 i 2027 a nivell mundial, seguit dels especialistes en sostenibilitat, els analistes d'intel·ligència empresarial i de seguretat de la informació.
Altres feines que tindran un creixement relativament ràpid, a mesura que els països vagin dirigint la transició cap a fonts d'energia sostenible, són per a enginyers d'energies renovables, enginyers d'instal·lacions i sistemes d'energia solar.
A l'altra cantó de la balança, l'informe, exposa que les feines que disminuiran amb més velocitat seran les relacionades amb les tasques d'oficina i secretaria. En concret, els caixers de banc i afins, treballadors de serveis postals, caixers, taquillers i empleats d'entrada de dades, són els que patiran un declivi més ràpid en relació al nombre de llocs de treball actual. Els qui treballen a la banca i sectors afins són els que més notaran el descens, amb un 40% menys de places en aquest àmbit, segons l'informe.
Quins llocs de treball presentaran un creixement o declivi major?
D'altra banda, l'informe també analitza els sectors que més creixeran, encara que aquest augment sigui més lent en el temps. En termes generals es preveu un creixement major en els sectors de l'educació, l'agricultura i el comerç digital", afirma el Fòrum Econòmic Mundial.
S'espera que els llocs de treball relacionats amb el sector agrícola creixin en un 30%, donant lloc a 3 milions de llocs de treball adicionals, segons l'estudi. Aquest increment serà especialment notori en els operaris de maquinària agrícola.
El sector de l'educació creixerà al voltant del 10%, la qual cosa suposarà un augment de 3 milions de llocs de treballs repartits entre "professors de formació professional i docents universitaris i d'estudis superiors", sosté l'informe.
Un altre àmbit que experimentarà canvis, tot i que en menor mesura, és el del comerç, on es preveu un creixement de 4 milions de llocs de treball "habilitats digitalment", com especialistes en comerç electrònic, en transformació digital i en estratègia i màrqueting digital.
En el sentit contrari, les majors pèrdues d'ocupació es donaran per als treballadors amb funcions administratives, de seguretat i empleats de fàbriques i comerços. Després de les enquestes realitzades pel Fòrum Econòmic Mundial, es preveuen 26 milions menys de llocs de treball per al 2027 en: treballadors de registre de mercaderies i productes, caixers, taquillers, empleats d'entrada de dades, comptables, secretaris i administratius. Aquestes pèrdues estaran impulsades per la "digitalització i l'automatització".
El 23% dels treballs canviaran
A banda de la generació i la pèrdua d'ocupacions, n'hi haurà d'altres que es transformaran per adaptar-se a les necessitats de les societats futures. L'estudi afirma que "més del 75% de les empreses preveuen adoptar tecnologies (principalment IA i computació al núvol) en els pròxims cinc anys". La integració de les noves tecnologies obligarà a transformar el 23% dels treballs d'aquí al 2027.
A més a més, el 86% de les companyies enquestades preveu incorporar plataformes digitals i l'ús d'aplicacions en els seus llocs de treball. "L'anàlisi de grans volums de dades, les tecnologies de gestió del canvi climàtic i el medi ambient, i el xifrat i la ciberseguretat seran els principals motors del creixement de l'ocupació", conclou l'informe.
De fet, la proporció de feines completades per màquines pujarà en 9 punts percentuals en cinc anys, passant del 34% actual al 43% al 2027. Per la qual cosa, les tasques dutes a terme per treballadors suposaran el 57% del total en un lustre.
Fitxa tècnica
L'Informe sobre el futuro del empleo 2023, publicat pel Fòrum Econòmic Mundial, explora com evolucionaran els llocs de treball i les competències en els pròxims cinc anys.
Aquesta quarta edició de la sèrie continua l'anàlisi de les expectatives dels directius i les empreses per oferir noves perspectives sobre com les tendències socioeconòmiques i tecnològiques configuraran les feines del futur.
L'informe recull la perspectiva de 803 empreses conformades per 11,3 milions de treballadors de 27 grups industrials i 45 economies de totes les regions del món.
Les enquestes aborden qüestions de macrotendències i tendències tecnològiques, el seu impacte en els llocs de treball, en les competències i les estratègies de transformació de la mà d'obra que les empreses tenen previst utilitzar en el període 2023-2027.