Grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica
1078 Persones estan visitant aquest curs
Preu 1.807 €
Sol·licita informació
Grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica
Sol·licita informació
Informació del curs
Grau
Oficial / homologat
Presencial
Preu 1.807 €
Descripció
Branca Enginyeria i arquitectura
Durada mínima 4 anys
Crèdits ECTS 240
Formació bàsica 60
Obligatoris 153
Optatius 15 (12 de pràctiques externes)
Treballo fi de grau 12
Places 60
Centre on s'imparteix Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (Campus Sescelades de Tarragona)
Llengües utilitzades català
castellà
anglès
L'enginyeria electrònica s'ocupa dels sistemes i equipaments electrònics industrials. A causa de la innovació tecnològica, la utilització d'elements electrònics i d'automatització, està molt present en qualsevol àmbit de la vida.
Gràcies a l'enginyeria electrònica s'ha donat un gran impuls a les noves tecnologies de la informació i de les comunicacions. La implantació d'aquestes ha fet que el seu desenvolupament, en els últims anys, hagi comportat un ús exhaustiu, no només en les indústries electròniques i d'automatització, sinó també en altres indústries com les elèctriques, informàtiques, aeronàutiques, químiques, mecàniques, mineres, navals, tèxtils, controladores ambientals, tèrmiques, etc.
L'automatització industrial treballa en la substitució dels operadors manuals per operadors artificials i en la realització de tota classe de tasques del món industrial, des de simples funcions automàtiques d'obertura i tancament de màquines industrials, fins a sofisticades funcions coordinades que permetin gestionar les comandes de productes i obtenir-los automàticament.
Objectius
El/la graduat/graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica es correspon amb el professional que domina els sistemes i equips electrònics industrials, així com el control i automatització dels processos productius i el disseny de circuits electrònics, sensors i activadores, ajudant-se d'eines informàtiques i de les comunicacions.
L'enginyeria electrònica ha proporcionat un gran impuls a les noves tecnologies de la informació i de les comunicacions. A causa de la innovació tecnològica, la utilització d'elements electrònics i d'automatització, està molt present en qualsevol àmbit de la vida. El desenvolupament que aquestes tecnologies han experimentat en els últims anys ha comportat que el seu ús s'estengui a tota classe d'indústries: electròniques, d'automatització, elèctriques, informàtiques, aeronàutiques, químiques, mecàniques, mineres, navals, tèxtils, de control ambiental, etc.
Així mateix, l'obtenció de títol de Graduat/dóna en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica capacita per al desenvolupament de la professió regulada d'enginyer tècnic industrial o enginyera electrònica industrial (especialitat Electrònica Industrial).
A més, aporta un perfil d'especialista en electrònica, control i automatització, per dissenyar, construir, mantenir i operar l'automatització de qualsevol procés productiu industrial. També s'obtenen els coneixements necessaris per dissenyar sistemes electrònics que poden aplicar-se en diversos camps, des de sistemes de control per a l'automòbil, fins a la medicina, passant per la millora de l'eficiència energètica.
Competències
Capacitat per a la redacció, signatura i desenvolupament de projectes en l'àmbit de l'enginyeria industrial que tinguin per objecte la construcció, reforma, reparació, conservació, demolició, fabricació, instal·lació, muntatge o explotació d'estructures, equips mecànics, instal·lacions energètiques, instal·lacions elèctriques i electròniques, instal·lacions i plantes industrials i processos de fabricació i automatització.
Coneixements per a la realització de mesures, càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, plans de labors i altres treballs anàlegs.
Coneixement, comprensió i capacitat per aplicar la legislació necessària en l'exercici de la professió d'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar un sistema, component o procés de l'àmbit de l'electrònica i l'automàtica, per complir les especificacions requerides.
Capacitat per utilitzar i dissenyar la instrumentació necessària per a un sistema o procés industrial.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar els sistemes de control necessaris en els processos industrials.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar sistemes electrònics basats en dispositius digitals programables.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar programari per a sistemes electrònics.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar l'automatització i robotització de processos industrials.
Capacitat per dissenyar o utilitzar accionaments elèctrics.
Capacitat per aplicar els coneixements d'electrònica i control al processament d'energia.
Capacitat per a l'adreça de les activitats objecto dels projectes vinculats a la professió d'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial.
Coneixement en matèries bàsiques i tecnològiques, que els capaciti per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories, i els dot de versatilitat per adaptar-se a noves situacions.
Capacitat de resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat i raonament crític, i de comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses en el camp de l'Enginyeria Industrial.
Capacitat per al maneig d'especificacions, reglaments i normes que han de complir-se obligatòriament.
Capacitat d'analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques.
Capacitat per aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
Capacitat d'organització i planificació en l'àmbit de l'empresa i altres institucions i organitzacions.
Capacitat per treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari.
Estudi i aprenentatge
El grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica forma part, amb el grau d'Enginyeria Elèctrica d'un programa formatiu de dos ensenyaments que condueixen a la professió regulada d'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial. D'una altra part, el primer curs és comú amb la resta de graus de l'Escola, amb la voluntat d'oferir una formació bàsica en enginyeria, independentment de l'especialitat escollida, i, alhora, es treballen competències transversals i altres habilitats generals.
El grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, i el d'Enginyeria Elèctrica comparteixen el primer curs sencer, a més d'una sèrie de crèdits ECTS. Les activitats formatives i les metodologies d'ensenyament i aprenentatge que caracteritzen tots els estudis de l'ETSE són:
Activitats teòriques. Exposició per part del professorat dels continguts teòrics de les diferents matèries, afegint exemples i intercalant la resolució de problemes quan sigui necessari.
Pràctiques en laboratori. Es fan en grups petits. El professorat guia els estudiants cap a la consecució dels objectius plantejats en la documentació de pràctiques.
Resolució de problemes. Es fa en grups mitjans. Es formulen, es resolen i es debaten problemes o exercicis relacionats amb la temàtica de cada assignatura.
Presentacions. Exposició, per part de l'estudiant o d'un grup d'estudiants, d'un tema desenvolupat prèviament.
Seminaris. Exposicions teoricopràctiques per part d'un expert sobre temàtiques específiques.
Avaluació. Activitats destinades a avaluar la consecució de resultats d'aprenentatge i l'adquisició de competències.
Atenció personalitzada. Activitats destinades a atendre els alumnes individualment o en petits grups.
A més, aquestes activitats es complementen amb altres metodologies, que inclouen: l'aprenentatge basat en problemes, realització de projectes, debats, esdeveniments científics/divulgatius, presentacions, i activitats desenvolupades mitjançant el campus virtual.
Pràctiques externes
L'alumnat pot cursar de forma optativa fins a 12 crèdits ECTS fent pràctiques en empreses. Durant la realització d'aquestes pràctiques, l'estudiant rep el suport i l'orientació d'un tutor extern o tutora externa (tutor o tutora que treballa en la institució on l'estudiant fa les pràctiques) i d'un tutor intern o de centre (professorat de l'ETSE). La necessitat que les empreses tenen de persones titulades en Enginyeria Elèctrica i la confiança que tenen en la formació proporcionada per l'ETSE està demostrada per la quantitat de convenis de col·laboració educativa establerts per l'ETSE durant els últims anys. Gran part d'aquests convenis se signen amb empreses amb llarga trajectòria o gran potencial al nostre territori i diferents administracions. Tot això posa en relleu la seva implicació en el projecte formatiu de l'ETSE, així com de l'interès a servir-se d'aquest instrument per formar i seleccionar personal qualificat.
Projecte integrador i Treballo fi de grau
Ambdues assignatures tracten d'enfrontar a l'estudiant davant un repte d'enginyeria des de perspectives diferents: el primer tracta de desenvolupar un projecte en equip multidisciplinari, en el qual facin mancada integrar coneixements i habilitats adquirides, així com avaluar les competències transversals de cada estudiant. El segon tracta d'un exercici original que s'ha de realitzar de manera individual, presentar-ho i defensar-ho davant un tribunal universitari, consistent en un projecte en l'àmbit de les tecnologies específiques de l'Enginyeria Industrial de naturalesa professional que sintetitzen i integren les competències adquirides en l'estudi.
Sortides professionals
L'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial té, en aquests moments, una gran demanda en la societat per la seva capacitat, la seva versatilitat i la seva flexibilitat per desenvolupar diferents funcions. Això es produeix en molts sectors del món industrial i en qualsevol tipus d'empresa o administració.
També és molt apreciable el nombre de les persones que es dediquen a l'exercici lliure de la professió planificant, gestionant i dirigint projectes.
L'atur en el sector de l'enginyeria elèctrica és gairebé nul. En part, és gràcies al fet que els titulats tenen una bona formació generalista, o sigui, una bona formació en enginyeria bàsica, a més d'una bona especialització a l'àrea concreta de treball. Aquesta característica fa que les perspectives de promoció siguin bones, perquè tenen una gran capacitat d'adaptació en qualsevol activitat productiva.
Els àmbits de treball dels futurs titulats i titulades es troben en:
Empreses dels sectors electrònic, de comunicacions o energies renovables.
Equips multidisciplinaris en indústries alimentàries, aeronàutiques i d'automoció, químiques, mecàniques, entre unes altres.
Desenvolupaments en domòtica, microelectrònica, bioenginyeria, electromedicina, robòtica, automatització industrial.
Exercici lliure de la professió.
Empreses de serveis.
Administració pública.
Docència.
Investigació.
I les sortides professionals tenen a veure amb :
Disseny, anàlisi, projecció i manteniment de sistemes i equipaments electrònics.
Automatització de processos industrials.
Gestió i organització comercial d'empreses de productes i sistemes electrònics.
Control de les màquines elèctriques, així com dels accionaments elèctrics.
Concepció, disseny, elaboració i manteniment de sistemes de control automàtic en l'àmbit de la indústria.
Projectes d'aprofitament d'energies renovables.
Durada mínima 4 anys
Crèdits ECTS 240
Formació bàsica 60
Obligatoris 153
Optatius 15 (12 de pràctiques externes)
Treballo fi de grau 12
Places 60
Centre on s'imparteix Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (Campus Sescelades de Tarragona)
Llengües utilitzades català
castellà
anglès
L'enginyeria electrònica s'ocupa dels sistemes i equipaments electrònics industrials. A causa de la innovació tecnològica, la utilització d'elements electrònics i d'automatització, està molt present en qualsevol àmbit de la vida.
Gràcies a l'enginyeria electrònica s'ha donat un gran impuls a les noves tecnologies de la informació i de les comunicacions. La implantació d'aquestes ha fet que el seu desenvolupament, en els últims anys, hagi comportat un ús exhaustiu, no només en les indústries electròniques i d'automatització, sinó també en altres indústries com les elèctriques, informàtiques, aeronàutiques, químiques, mecàniques, mineres, navals, tèxtils, controladores ambientals, tèrmiques, etc.
L'automatització industrial treballa en la substitució dels operadors manuals per operadors artificials i en la realització de tota classe de tasques del món industrial, des de simples funcions automàtiques d'obertura i tancament de màquines industrials, fins a sofisticades funcions coordinades que permetin gestionar les comandes de productes i obtenir-los automàticament.
Objectius
El/la graduat/graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica es correspon amb el professional que domina els sistemes i equips electrònics industrials, així com el control i automatització dels processos productius i el disseny de circuits electrònics, sensors i activadores, ajudant-se d'eines informàtiques i de les comunicacions.
L'enginyeria electrònica ha proporcionat un gran impuls a les noves tecnologies de la informació i de les comunicacions. A causa de la innovació tecnològica, la utilització d'elements electrònics i d'automatització, està molt present en qualsevol àmbit de la vida. El desenvolupament que aquestes tecnologies han experimentat en els últims anys ha comportat que el seu ús s'estengui a tota classe d'indústries: electròniques, d'automatització, elèctriques, informàtiques, aeronàutiques, químiques, mecàniques, mineres, navals, tèxtils, de control ambiental, etc.
Així mateix, l'obtenció de títol de Graduat/dóna en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica capacita per al desenvolupament de la professió regulada d'enginyer tècnic industrial o enginyera electrònica industrial (especialitat Electrònica Industrial).
A més, aporta un perfil d'especialista en electrònica, control i automatització, per dissenyar, construir, mantenir i operar l'automatització de qualsevol procés productiu industrial. També s'obtenen els coneixements necessaris per dissenyar sistemes electrònics que poden aplicar-se en diversos camps, des de sistemes de control per a l'automòbil, fins a la medicina, passant per la millora de l'eficiència energètica.
Competències
Capacitat per a la redacció, signatura i desenvolupament de projectes en l'àmbit de l'enginyeria industrial que tinguin per objecte la construcció, reforma, reparació, conservació, demolició, fabricació, instal·lació, muntatge o explotació d'estructures, equips mecànics, instal·lacions energètiques, instal·lacions elèctriques i electròniques, instal·lacions i plantes industrials i processos de fabricació i automatització.
Coneixements per a la realització de mesures, càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, plans de labors i altres treballs anàlegs.
Coneixement, comprensió i capacitat per aplicar la legislació necessària en l'exercici de la professió d'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar un sistema, component o procés de l'àmbit de l'electrònica i l'automàtica, per complir les especificacions requerides.
Capacitat per utilitzar i dissenyar la instrumentació necessària per a un sistema o procés industrial.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar els sistemes de control necessaris en els processos industrials.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar sistemes electrònics basats en dispositius digitals programables.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar programari per a sistemes electrònics.
Capacitat per dissenyar i desenvolupar l'automatització i robotització de processos industrials.
Capacitat per dissenyar o utilitzar accionaments elèctrics.
Capacitat per aplicar els coneixements d'electrònica i control al processament d'energia.
Capacitat per a l'adreça de les activitats objecto dels projectes vinculats a la professió d'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial.
Coneixement en matèries bàsiques i tecnològiques, que els capaciti per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories, i els dot de versatilitat per adaptar-se a noves situacions.
Capacitat de resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat i raonament crític, i de comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses en el camp de l'Enginyeria Industrial.
Capacitat per al maneig d'especificacions, reglaments i normes que han de complir-se obligatòriament.
Capacitat d'analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques.
Capacitat per aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
Capacitat d'organització i planificació en l'àmbit de l'empresa i altres institucions i organitzacions.
Capacitat per treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari.
Estudi i aprenentatge
El grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica forma part, amb el grau d'Enginyeria Elèctrica d'un programa formatiu de dos ensenyaments que condueixen a la professió regulada d'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial. D'una altra part, el primer curs és comú amb la resta de graus de l'Escola, amb la voluntat d'oferir una formació bàsica en enginyeria, independentment de l'especialitat escollida, i, alhora, es treballen competències transversals i altres habilitats generals.
El grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, i el d'Enginyeria Elèctrica comparteixen el primer curs sencer, a més d'una sèrie de crèdits ECTS. Les activitats formatives i les metodologies d'ensenyament i aprenentatge que caracteritzen tots els estudis de l'ETSE són:
Activitats teòriques. Exposició per part del professorat dels continguts teòrics de les diferents matèries, afegint exemples i intercalant la resolució de problemes quan sigui necessari.
Pràctiques en laboratori. Es fan en grups petits. El professorat guia els estudiants cap a la consecució dels objectius plantejats en la documentació de pràctiques.
Resolució de problemes. Es fa en grups mitjans. Es formulen, es resolen i es debaten problemes o exercicis relacionats amb la temàtica de cada assignatura.
Presentacions. Exposició, per part de l'estudiant o d'un grup d'estudiants, d'un tema desenvolupat prèviament.
Seminaris. Exposicions teoricopràctiques per part d'un expert sobre temàtiques específiques.
Avaluació. Activitats destinades a avaluar la consecució de resultats d'aprenentatge i l'adquisició de competències.
Atenció personalitzada. Activitats destinades a atendre els alumnes individualment o en petits grups.
A més, aquestes activitats es complementen amb altres metodologies, que inclouen: l'aprenentatge basat en problemes, realització de projectes, debats, esdeveniments científics/divulgatius, presentacions, i activitats desenvolupades mitjançant el campus virtual.
Pràctiques externes
L'alumnat pot cursar de forma optativa fins a 12 crèdits ECTS fent pràctiques en empreses. Durant la realització d'aquestes pràctiques, l'estudiant rep el suport i l'orientació d'un tutor extern o tutora externa (tutor o tutora que treballa en la institució on l'estudiant fa les pràctiques) i d'un tutor intern o de centre (professorat de l'ETSE). La necessitat que les empreses tenen de persones titulades en Enginyeria Elèctrica i la confiança que tenen en la formació proporcionada per l'ETSE està demostrada per la quantitat de convenis de col·laboració educativa establerts per l'ETSE durant els últims anys. Gran part d'aquests convenis se signen amb empreses amb llarga trajectòria o gran potencial al nostre territori i diferents administracions. Tot això posa en relleu la seva implicació en el projecte formatiu de l'ETSE, així com de l'interès a servir-se d'aquest instrument per formar i seleccionar personal qualificat.
Projecte integrador i Treballo fi de grau
Ambdues assignatures tracten d'enfrontar a l'estudiant davant un repte d'enginyeria des de perspectives diferents: el primer tracta de desenvolupar un projecte en equip multidisciplinari, en el qual facin mancada integrar coneixements i habilitats adquirides, així com avaluar les competències transversals de cada estudiant. El segon tracta d'un exercici original que s'ha de realitzar de manera individual, presentar-ho i defensar-ho davant un tribunal universitari, consistent en un projecte en l'àmbit de les tecnologies específiques de l'Enginyeria Industrial de naturalesa professional que sintetitzen i integren les competències adquirides en l'estudi.
Sortides professionals
L'enginyer tècnic industrial o enginyera tècnica industrial té, en aquests moments, una gran demanda en la societat per la seva capacitat, la seva versatilitat i la seva flexibilitat per desenvolupar diferents funcions. Això es produeix en molts sectors del món industrial i en qualsevol tipus d'empresa o administració.
També és molt apreciable el nombre de les persones que es dediquen a l'exercici lliure de la professió planificant, gestionant i dirigint projectes.
L'atur en el sector de l'enginyeria elèctrica és gairebé nul. En part, és gràcies al fet que els titulats tenen una bona formació generalista, o sigui, una bona formació en enginyeria bàsica, a més d'una bona especialització a l'àrea concreta de treball. Aquesta característica fa que les perspectives de promoció siguin bones, perquè tenen una gran capacitat d'adaptació en qualsevol activitat productiva.
Els àmbits de treball dels futurs titulats i titulades es troben en:
Empreses dels sectors electrònic, de comunicacions o energies renovables.
Equips multidisciplinaris en indústries alimentàries, aeronàutiques i d'automoció, químiques, mecàniques, entre unes altres.
Desenvolupaments en domòtica, microelectrònica, bioenginyeria, electromedicina, robòtica, automatització industrial.
Exercici lliure de la professió.
Empreses de serveis.
Administració pública.
Docència.
Investigació.
I les sortides professionals tenen a veure amb :
Disseny, anàlisi, projecció i manteniment de sistemes i equipaments electrònics.
Automatització de processos industrials.
Gestió i organització comercial d'empreses de productes i sistemes electrònics.
Control de les màquines elèctriques, així com dels accionaments elèctrics.
Concepció, disseny, elaboració i manteniment de sistemes de control automàtic en l'àmbit de la indústria.
Projectes d'aprofitament d'energies renovables.
Destinataris
Perfil recomanat
Les característiques personals i acadèmiques que es consideren adequades per als estudiants que vulguin iniciar el grau són les següents:
Ser estudiants amb formació científica que vulguin desenvolupar la carrera professional en l'àmbit de la tecnologia.
Dominar l'expressió oral i escrita en català o castellà.
Tenir un coneixement bàsic d'anglès.
Coneixement a nivell d'usuari de les eines d'accés i processament de la informació.
Les característiques personals i acadèmiques que es consideren adequades per als estudiants que vulguin iniciar el grau són les següents:
Ser estudiants amb formació científica que vulguin desenvolupar la carrera professional en l'àmbit de la tecnologia.
Dominar l'expressió oral i escrita en català o castellà.
Tenir un coneixement bàsic d'anglès.
Coneixement a nivell d'usuari de les eines d'accés i processament de la informació.
Necessites informació sobre cursos? Truca'ns al 900 293 573
Trucada gratuïta de dilluns a divendres de 9h a 20h
Grau d'Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica
Universitat Rovira i Virgili (URV)