Una entrevista de feina és una etapa important en el procés de selecció de personal, ja que permet a l'entrevistador conèixer a fons les competències, habilitats i motivacions del candidat.
T'orientem perquè anticipis les respostes a les preguntes que et farà el reclutador i perquè puguis plantejar tu també consultes clau.
Preguntes més freqüents en una entrevista
Les preguntes que es formulen en una entrevista de feina no només estan dissenyades per avaluar l'encaix entre el candidat i el perfil requerit, sinó també per valorar la seva capacitat de comunicació, la seva manera d'abordar desafiaments i la seva identificació amb els valors de l'empresa.
A continuació, tens les claus per respondre adequadament a algunes de les preguntes que et poden plantejar els responsables de selecció.
Recorda que has de ser sincer i clar en les teves respostes.
Preguntes relacionades amb la teva formació i experiència laboral
Aquestes preguntes se centren en els coneixements acadèmics, les competències tècniques i la trajectòria professional del candidat, per esbrinar si té les habilitats requerides en el lloc de treball.
També permeten conèixer com ha aprofitat les oportunitats laborals prèvies i la seva actitud cap a l'aprenentatge continu.
Fes una ullada als següents exemples de preguntes freqüents relacionades amb la teva formació i experiència i consells per afrontar-les, perquè puguis arribar ben preparat o preparada a l'entrevista.
1. Creus que tens prou formació per al càrrec? Cita els estudis realitzats i les feines prèvies que més puguin interessar al responsable de selecció. Emfatitza les competències adquirides durant la teva formació acadèmica i la teva experiència laboral que estiguin més vinculades al lloc de treball. Demostra que confies en la teva capacitat per exercir de manera eficient les funcions pròpies de l'ocupació a què optes.
2. Veig que no tens experiència. Si encara no has tingut l'oportunitat d'exercir professionalment en càrrecs similars al que vols accedir, posa en valor els teus coneixements relacionats amb el lloc de treball i la voluntat de poder aplicar-los. Destaca les pràctiques realitzades durant els teus estudis i altres activitats en les quals hagis participat, com voluntariat o cooperació internacional.
3. Com fas front a situacions d'estrès o tensió? En primer lloc, et recomanem que destaquis la planificació i l'organització del treball com a factor clau per evitar les situacions de crisi. En segon lloc, mostra't com una persona capaç de superar aquestes situacions i posa algun exemple de problema que hagis resolt amb èxit en feines anteriors.
5. Quins són els teus punts forts i febles? Per descriure els teus punts forts convé que destaquis les teves competències tècniques més connectades amb el lloc de treball, a més de les soft skills més valorades. Pel que fa als punts febles, pots citar alguna competència útil per al lloc de treball que necessitis millorar. Evita caure en el tòpic de "sóc massa perfeccionista", mostra el teu interès per seguir formant-te i sigues honest amb el que pots oferir.
6. Has liderat equips en alguna feina? Com ho has fet per motivar els altres? Si has dirigit algun equip en la teva experiència laboral anterior pots exposar alguna situació desafiant que hagis viscut com a responsable d'un grup de treball i la manera en què vas resoldre el repte. Convé també que expressis què és per a tu ser un bon líder destacant l'equilibri necessari entre coneixements tècnics sobre el sector i habilitats de gestió.
7. Com intervens en els conflictes dins d'un equip de treball? Aquesta pregunta busca avaluar la capacitat del candidat per resoldre problemes interpersonals i col·laborar eficaçment amb altres companys. Pots exposar alguna situació que hagis viscut en la teva anterior feina i com la vas resoldre.
Preguntes per valorar el teu interès per incorporar-te a l'empresa
Aquest tipus de preguntes ajuda a valorar si el candidat està alineat amb la missió, visió i objectius de l'empresa, a més de la seva motivació per assumir el lloc.
Alguns exemples de preguntes són:
1. Per què t'has presentat a aquesta oferta? Pots enfocar la resposta des de diferents angles. Per exemple, argumentant que l'oferta encaixa amb el teu perfil professional i expectatives; que coneixes l'empresa i sempre has estat interessat en forma part d'ella; o que assumir el càrrec suposaria un avanç en la teva carrera professional.
2. Per què desitges treballar en aquesta empresa? Per respondre a aquesta pregunta cal que prèviament t'hagis informat i coneguis l'empresa, els serveis o els productes que ofereix i relacionar-ho amb els teus interessos professionals. Mostra el teu compromís amb l'empresa afirmant que et sents identificat amb la seva missió i valors.
3. Quin sou vols guanyar? Sovint, el salari ja està establert per l'organització i el reclutador t'informa del que cobraries durant l'entrevista, però pot ser que vulguin conèixer les teves expectatives. Per respondre a aquesta pregunta és important que t'informis de la remuneració anual bruta en càrrecs i empreses similars i indiquis un rang salarial realista. Deixa clar que a més del sou hi ha altres aspectes que per a tu són importants, com la possibilitat de millorar les teves competències.
4. Per què vas deixar la teva última feina? / Per què vols canviar de feina? Per respondre a aquesta pregunta evita desqualificar la teva anterior empresa o lloc de treball i centra't en les oportunitats de millora que t'ofereix el nou lloc de treball. Podries ressaltar que vols avançar en la teva carrera professional i el teu anterior càrrec no t'ho permetia, que busques canviar de sector o que desitges treballar en una empresa que et doni la possibilitat de desenvolupar competències que fins ara no has pogut posar en pràctica.
5. Quines característiques consideres essencials en una empresa ideal per a tu? Aquesta pregunta ajuda a identificar si els valors del candidat coincideixen amb els de l'organització. Sigues clar sobre el que és important per a tu en una empresa.
Preguntes sobre competències específiques del lloc de treball
Aquestes preguntes dependran de les funcions i responsabilitats del càrrec al qual vulguis accedir.
Per avaluar les teves competències tècniques poden preguntar-te sobre l'actualitat del sector, innovacions tecnològiques, programes informàtics o procediments de treball essencials per exercir les funcions pròpies del lloc.
Algunes preguntes que et poden plantejar i que hauràs de preparar tenint en compte les característiques concretes del lloc de treball són:
-
Quines eines, programes informàtics o tecnologies relacionades amb el lloc de treball fas servir i quin és el teu nivell d'experiència i domini de cadascuna d'elles?
-
Descriu un projecte en el qual hagis aplicat [habilitat tècnica clau per al lloc de treball].
-
Com et mantens actualitzat sobre els avenços en la teva àrea d'especialització?
-
Quines eines digitals utilitzes per organitzar la teva feina?
-
Has participat en la implementació d'algun sistema o tecnologia nova en feines anteriors?
Respon sempre amb sinceritat perquè l'organització no rebi sorpreses desagradables si t'incorpores a la plantilla i perquè puguin buscar la manera de formar-te perquè desenvolupis les competències que encara no tinguis.
Preguntes personals
Tot i que l'entrevista laboral ha de respectar la privacitat del candidat i estar relacionada amb l'acompliment del lloc, és possible que el reclutador plantegi preguntes més personals per conèixer la capacitat d'integració del candidat en l'equip o els seus valors personals, reflectits en les seves aficions i estil de vida.
Aquí tens algunes claus per respondre-les:
1. Creus que encaixaries en un equip més jove/major/intergeneracional? L'entrevistador pot considerar que la teva edat no encaixa amb el perfil que estan buscant, però si t'han convocat a l'entrevista és perquè realment estan interessats en tu. Si ets una persona molt jove, destaca les teves ganes de treballar, la teva motivació, l'important que és per a tu comptar amb l'oportunitat d'aprendre dels altres i l'enfocament fresc i modern que pots aportar. Si ets una persona amb més experiència destaca la teva responsabilitat, el valor afegit que suposa la teva trajectòria professional, la teva flexibilitat i la teva adaptació al canvi.
2. Tens fills? Com concilies la vida familiar i laboral? Si et fan aquest tipus de preguntes, pots explicar que la teva situació personal mai ha influït en la teva carrera ni en les teves capacitats professionals. Cap entrevistador o entrevistadora pot exigir-te compartir cap detall de la teva situació familiar.
3. Què t'agrada fer en el teu temps lliure? Els reclutadors poden plantejar aquesta pregunta amb l'objectiu de conèixer amb més detall els teus valors. Tot i que la qüestió traspassa l'àmbit purament laboral, per contestar et recomanem que pensis en el perfil professional que estan buscant.
Preguntes obertes
Aquestes preguntes estan dissenyades per avaluar la capacitat de reacció i reflexió del candidat.
Poden ser una excel·lent oportunitat perquè destaquis mostrant la teva creativitat i autoconeixement.
Si et prepares possibles respostes, podràs afrontar el procés de selecció amb més confiança. Alguns exemples d'aquestes preguntes, agrupades per temàtiques, són:
1. Autoconeixement. Com et descriuries? Si poguessis triar una professió, quina escolliries? Amb quines activitats i funcions et sents més còmode? Quines tasques et costa més realitzar?
2. Formació. Quina formació creus que necessites per sentir-te plenament realitzat professionalment? Quin valor li dones a la formació permanent i al reciclatge? Vas feralgun curs mentre treballaves en les empreses anteriors?
3. Encerts. Quina és la situació laboral més complexa a la qual has hagut de fer front? Com vas resoldre aquesta situació? Quines fites destacaries en la teva trajectòria professional?
4. Errors. Quina ha estat la major equivocació que has comès durant la teva trajectòria professional? Què vas aprendre d'aquest error? Com actuaries ara en la mateixa situació?
5. Metes i objectius. Per què hauríem de contractar-te? Quins objectius o metes tens en la teva vida professional, a curt i a llarg termini? Quines serien les condicions òptimes per aconseguir una plena satisfacció laboral? Com veus el teu futur professional? Com et veus d'aqui 5 anys? Com t'agradaria que fos el teu responsable?
6. Organització del temps. Com prioritzes les teves tasques quan tens diverses coses urgents per fer? Com gestiones els teus nivells d'energia i productivitat a la feina? Com organitzes la teva jornada quan treballes des de casa? Quins desafiaments creus que té la feina remota i com els abordaries?
7. Diversitat i inclusió. Has treballat en un equip divers quant a cultura, gènere o edat? Què vas aprendre d'aquesta experiència? Què has fet en les teves ocupacions anteriors per fomentar un ambient inclusiu a l'equip? Com gestiones les diferències culturals o de perspectiva en un equip divers? Què significa per a tu treballar en un ambient inclusiu?
8. Sostenibilitat. Què opines sobre la importància de la sostenibilitat a les empreses? Com has contribuït a implantar iniciatives sostenibles o socialment responsables a la feina? Com creus que el teu rol pot contribuir a assolir els objectius de sostenibilitat de l'empresa? Has treballat en projectes relacionats amb sostenibilitat o responsabilitat social corporativa?
Consultes que haurien de plantejar els candidats
No has de marxar de l'entrevista amb dubtes. Abans d'acomiadar-te, convé que mostris el teu interès pel lloc de treball plantejant consultes concretes.
A continuació, et deixem un llistat de preguntes que pots fer al responsable de selecció per aclarir tots els dubtes relatius al procés:
Sobre les funcions i responsabilitats del càrrec
Depenent del nivell de detall amb què el reclutador t'hagi descrit el lloc, pots necessitar ampliar la informació per tenir clar com exercir correctament les funcions.
Algunes de les qüestions que pots plantejar són:
-
Quines serien les responsabilitats clau d'aquest càrrec en el dia a dia?
-
Quins programes informàtics s'utilitzen?
-
Com es mesura la productivitat?
-
Quins objectius específics esperen que assoleixi la persona que ocupi aquest lloc de treball en els primers 3 o 6 mesos?
-
Quins desafiaments creu que afrontarà la persona que ocupi aquest càrrec?
-
Quines oportunitats de promoció existeixen?
Sobre el tipus de contracte
-
Quin és el salari anual brut d'aquest lloc de treball?
-
Quina categoria professional es farà constar?
-
S'estableix un període de prova?
Sobre l'empresa i mesures de conciliació
-
Quantes empleats treballen a l'empresa?
-
En quines àrees o departaments s'organitzen?
-
Com són les oficines i on estan ubicades?
-
Compten amb un espai per menjar a l'oficina? Com és aquest espai?
-
Quin és l'horari laboral?
-
Quines possibilitats de teletreball existeixen?
-
Hi ha algun codi de vestimenta?
Sobre l'equip de treball
-
Quantes persones formen l'equip de treball del qual formaria part?
-
Qui seria el supervisor directe i com coordina l'equip?
-
Hi ha oportunitats per col·laborar amb altres departaments o equips?
Sobre formació i desenvolupament professional
-
Hi ha oportunitats de formació o programes de desenvolupament professional dins de l'empresa?
-
Com recolza l'empresa el creixement professional dels seus empleats?
-
Com s'incentiva la innovació i la generació d'idees entre els empleats?
Preguntes sobre el procés de selecció
-
Quantes persones estan buscant?
-
A quantes esperen entrevistar?
-
Com continua el procés de selecció després d'aquesta entrevista?
-
Quant temps creuen que trigaran a prendre una decisió sobre el candidat més idoni?
- Com comunicaran la decisió?
A més de tenir ben pensades les respostes a les preguntes que et faran, repassa les recomanacions per afrontar amb èxit una entrevista i els errors que cal evitar.