Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Laboral

Claus per escollir una oposició

Si vols treballar a l'administració pública, primer de tot, has de decidir de què vols treballar, i després, superar l'oposició corresponent.

Hi ha diferents oposicions que et permetran aconseguir aquest objectiu, a continuació trobaràs un decàleg que t'ajudarà a escollir la millor oposició per a tu.

10 Claus per triar una oposició

1. Analitza el teu perfil

Una oposició és més que un examen, és la teva futura professió. Per poder triar l'oposició a la que presentar-te, primer de tot has d'analitzar el teu potencial per trobar la professió que va amb tu.

Les oposicions han de servir-te com a mitjà per aconseguir una feina que t'agradi i per a la que estiguis preparat, no per aconseguir un sou fixe.

 

2. Busca una oposició d'acord amb la teva formació acadèmica

Intenta no caure en l'error de buscar una oposició de categoria inferior a la teva pensant que així serà més fàcil. Pensa que a menys titulació, més competència.

Un altre aspecte important són les tasques que realitzaràs com a professional, si et presentes a unes oposicions de categoria inferior, les tasques també ho seran. Si vols desenvolupar la teva carrera professional, tria d'acord amb el teu nivell d'estudis.

 

3. Tria amb convicció

Hi ha moltes oposicions a les que pots presentar-te. En el moment d'escollir la teva, informa't bé del tipus de feina que desenvoluparàs i les seves característiques. És important que opositis per a una professió que puguis desenvolupar i que t'agradi.

Si decideixes presentar-te a un procés d'oposicions no ho facis perquè toca o t'han dit que és el millor, fes-ho perquè verdaderament vols obtenir aquesta plaça. Si ho fas amb decisió la teva motivació també serà major.

 

4. Coneix bé el tipus d'oposició a la que et presentes i el procés selectiu

Estar informat del tipus de procés selectiu, com també, de tots els requisits específics per presentar-se a l'oposició és clau. Primer de tot, has de valorar si compleixes o no amb els requisits, i en cas negatiu, has d'analitzar si els requisits que et falten són assumibles o no i el temps que tardaràs a aconseguir-los.

Respecte al procés selectiu, has de preparar-te bé, i per poder-ho fer, necessites valorar si disposes de les eines i del temps necessari. Abans de començar l'aventura d'unes oposicions, confirma que tens opcions de superar-les.

 

5. Dades de l'oposició: ratio de places/aspirant, destinació i retribució

La ratio de places per aspirant és un bon indicador sobre les possibilitats reals que tens d'aprovar. Sempre que l'oposició s'adeqüi al teu perfil, és aconsellable optar per oposicions amb una relació raonable entre el número de places i el número d'aspirants.

El destí on es treballarà és un altre aspecte important, has de conèixer si hi ha la possibilitat de que hagis de canviar de domicili o realitzar molts quilòmetres diaris si aconsegueixes la plaça. Un altre aspecte a valorar és si la retribució salarial es correspon amb les teves expectatives.

 

6. Consulta l'històric i les oposicions similars

Coneix les característiques de l'oposició com: periodicitat de la convocatòria, número de places, aspirants que opten a aquesta convocatòria, etc. Aquestes dades et serviran per conèixer millor el tipus d'oposició i com a indicadors per a decidir si és la millor oposició per a tu.

És important que t'informis també de si existeixen oposicions similars (la mateixa professió però en una altra administració). Així, la teva preparació et pot servir per optar a altres places.

 

7. Situació personal

Una oposició ha de ser compatible amb les circumstàncies personals. No és el mateix poder estudiar a temps complert que haver de compaginar l'estudi amb altres responsabilitats (feina, família, estudis, etc.). Si el nivell de dedicació i la dificultat del temari és major que el temps real que li pots dedicar, aquesta oposició no és per a tu.

Analitza bé el teu temps i la dedicació que hauries de fer per superar amb èxit l'oposició abans de frustrar el teu intent i enfadar-te amb tothom.

 

8. No et deixis enganyar per grans convocatòries

Que hi hagi moltes places no significa que tinguis majors possibilitats per accedir, en molts casos, passa el contrari, el número d'aspirants és tan elevat que resulta molt difícil aconseguir la plaça.

Si decideixes opositar a una gran convocatòria, que sigui perquè el teu perfil hi encaixa.

 

9. No tiris la tovallola abans d'hora

No et deixis espantar per temaris exigents o processos que puguin semblar complicats.

A major exigència, menor competència. Així que si el teu perfil encaixa amb el que es convoca, només has d'organitzar-te bé i comptar amb l'ajuda d'altres professionals que t'ajudin a a prepar bé les oposicions. Amb una bona preparació, hi ha possibilitats d'aprovar.

 

10. Projecció professional

Algunes oposicions ofereixen la possibilitat de realitzar, posteriorment, una altra oposició que et permetrà una projecció professional.

Si t'agradaria promocionar en la teva carrera professional, aquest és un dels aspectes a tenir en compte.

 

 

Si esculls bé una oposició, és més fàcil que puguis aconseguir la plaça. Tot i això, has de tenir en compte que això no sempre passa a la primera, així que no et rendeixis i prepara bé tot el procés, això t'ajudarà a aconseguir la plaça desitjada.

Informa't sobre les oposicions i les professions que pots exercir amb una oposició.