Les relacions socials són importants en qualsevol faceta de la vida. Concretament, en l'àmbit laboral resulten vitals, ja que permeten construir una xarxa de contactes i generar noves oportunitats professionals.
A continuació, t'expliquem què és el networking, perquè és tan important en els negocis i en la recerca de feina i com crear la teva pròpia xarxa de contactes professionals.
Què és el networking
El networking consisteix a formar una xarxa de contactes professionals que en algun moment et puguin ajudar a aconseguir un lloc de treball, tenir noves oportunitats professionals o captar clients per al teu negoci.
La xarxa de contactes que creem i posteriorment també cuidem ens donarà una infinitat de possibilitats en el món laboral.
Per què el networking és important per als negocis i la recerca de feina
El networking és especialment interessant per a les persones que tenen el seu propi negoci o desitgen crear-lo, com a emprenedors, autònoms o empresaris. Assistir a trobades de networking presencials o virtuals o unir-te a grups de xarxes socials professionals et permetrà contactar amb professionals del mateix sector, detectar inversors o socis, donar visibilitat al teu negoci o contactar amb possibles proveïdors i clients.
Així mateix, crear una xarxa de contactes és important per a tot el que vol trobar treball o accedir un millor que el que tenim. És clar que no és el mateix ser un dels centenars o fins i tot milers de candidats que envien el seu currículum a les empreses, que conèixer directament a la persona que et pot obrir la porta d'aquesta nova oportunitat.
A més, hi ha unes certes companyies que prefereixen comptar amb empleats que siguin capaços relacionar-se i crear una xarxa de contactes amb altres treballadors o clients utilitzant el networking. Fins i tot abans de formar-nos la nostra xarxa de contactes ens servirà per a conèixer millor el món laboral i quina és l'opció que més ens convé.
Com fer networking
- Construir una xarxa de contactes pot semblar-nos missió impossible, sobretot si hem de començar de zero, però com veurem a continuació tots podem fer networking si es planifica correctament.
- Fixa objectius. És vital que abans de començar a fer networking tinguem clar per a què ho utilitzarem. Les opcions són diverses, pot ser buscar un treball; trobar un lloc millor; tenir més clients; donar un gir a la nostra professió o simplement disposar d'un major nombre de contactes professionals amb els qui compartir l'experiència.
- Defineix quin tipus de contactes desitges establir. Quan fem networking el nostre objectiu no ha de ser aglutinar molts contactes, més aviat aconseguir contactes que siguin útils.
- Prepara una presentació professional (elevator pitch). Quan arribi el moment d'interactuar amb els teus contactes, hauràs de presentar-los el teu projecte, idea de negoci o objectius professionals de manera breu.
- Contacta amb les persones d'interès. Potser aquest és el punt més complicat, una vegada que tinguis clar qui són aquestes persones d'interès has de localitzar-les. Aprofita l'oportunitat que t'ofereixen les xarxes socials, la informació que apareix en les diferents pàgines web i acudeix a esdeveniments de networking.
- Participa en esdeveniments de networking. Assistir a esdeveniments presencials o virtuals t'ajudarà a crear o ampliar la teva xarxa de contactes. Existeixen diferents formats de esdeveniments. Per exemple, focalitzats en determinats sectors o en forma de conferències, congressos, fires, fòrums, etc.
- Utilitza la xarxes socials professionals. Plataformes com LinkedIn, Sumry o Viadeo, són una magnífica possibilitat per a ampliar els teus contactes. Coneixeràs als contactes dels teus contactes i al seu torn als contactes que aquests tinguin. Encara que soni una mica a embarbussament les opcions són infinites.
- Cuida la teva marca personal. Perquè uns altres et coneguin és imprescindible crear la teva marca personal en Internet i, concretament, en les xarxes socials. Separa el personal del professional i cuida tot allò que publiquis en la xarxa.
- Porta un registre. Tenir molts contactes si no mantenim un cert ordre i organització de poc servirà. Mantingues un registre d'ells i actualitza'l de manera habitual.
- Comparteix coneixements amb la teva xarxa de contactes. Alguna cosa que no pots oblidar és que al possible contacte que vols incorporar a la teva xarxa has d'oferir-li una mica d'interès. Pots ajudar-lo en alguna tasca, participar en els seus projectes o negocis o permetre-li accedir als que ja són els teus contactes.
- Dóna seguiment als teus contactes. No t'oblidis d'ells. Mantingues una comunicació regular amb els contactes, qualsevol mètode pot ser d'utilitat, però l'important és que no et limitis a afegir-los a la teva llista, conserva visc l'interès.