L'entrevista de feina és una etapa important en el procés de selecció. Preparar-se adequadament i evitar errors pot marcar la diferència per assolir el teu objectiu professional.
A continuació trobaràs les claus que t'ajudaran a preparar-te bé per superar amb èxit l'entrevista de feina.
Què és una entrevista de feina?
L'entrevista de treball és la fase del procés de selecció on el responsable de la selecció de personal d'una empresa avalua la persona candidata amb la finalitat de determinar si és adequada per ocupar el lloc de treball.
L'aspirant ha d'aprofitar l'oportunitat per presentar les seves habilitats, experiència i coneixements i demostrar que compleix amb els requisits del lloc de treball.
Tipus d'entrevista
Existeixen dos tipus principals d'entrevista de feina:
Entrevista individual
Una persona candidata s'entrevista amb un o diversos responsables de selecció de l'empresa. Depenent del tipus de preguntes que plantegin, podem distingir entre:
-
Entrevista dirigida. El reclutador fa preguntes concretes i molt específiques a l'entrevistada o entrevistat sobre els seus coneixements, estudis o funcions vinculades al lloc de treball.
-
Entrevista no estructurada. L'entrevistador fa preguntes obertes i més flexibles perquè l'aspirant pugui expressar-se de manera lliure i espontània i exposar també els seus dubtes.
-
Entrevista tècnica. Té l'objectiu d'aprofundir en les habilitats tècniques i especifiques relacionades amb el lloc de treball; pot incloure l'anàlisi dels resultats de proves tècniques realitzades prèviament pel candidat o candidata.
Entrevista grupal
Es convoca un grup de persones candidates a un mateix lloc de treball que seran avaluades de manera simultània. L'objectiu d'aquesta entrevista és obtenir informació sobre el comportament i les competències interpersonals dels candidats i candidates.
Tant les entrevistes individuals com les grupals poden desenvolupar-se o bé de manera presencial o bé a través de videoconferència mitjançant plataformes com Microsoft Teams, Zoom o Google Meet.
Estructura d'una entrevista
Les principals fases en què s'estructura una entrevista de feina són:
-
Presentació: és el moment inicial en què et presentes a l'entrevistador i ell t'exposa les característiques del lloc de treball.
-
Desenvolupament: el reclutador realitza preguntes per conèixer els detalls del teu historial laboral, formació acadèmica, habilitats, objectius professionals i com et comportes en determinades situacions.
-
Resolució de dubtes: en les entrevistes no estructurades el reclutador pot deixar-te un temps perquè plantegis consultes sobre les funcions del lloc, les responsabilitats que implica, opcions de teletreball, salari o detalls de l'empresa.
-
Tancament: l'entrevistador o entrevistadora explica els propers passos a seguir en el procés de selecció i el calendari establert per a aquests passos.
10 claus per afrontar amb èxit una entrevista
Les següents recomanacions t'ajudaran a superar l'entrevista i mostrar la teva millor versió davant els responsables de selecció:
-
Sigues puntual. Arriba amb temps al lloc on es realitzarà l'entrevista o connecta't a la reunió online 5 minuts abans. En el cas que tinguis un imprevist i arribis tard o que no puguis acudir a l'entrevista avisa amb la màxima antelació possible.
-
Tingues cura de la teva higiene personal i la teva indumentària. Intenta causar una bona primera impressió.
-
Procura mantenir el contacte visual i un llenguatge corporal relaxat. Abans d'entrar a l'entrevista pots fer unes respiracions profundes per calmar els nervis i començar amb més serenitat.
-
Informa't en detall sobre l'empresa i sobre el lloc de treball que volen cobrir. Fes que es noti el teu coneixement i interès sobre l'organització i sobre aquella feina.
-
Demostra confiança en tu mateix i intenta mentenir una actitud positiva durant l'entrevista. També és important que adoptis una escolta activa cap al reclutador.
-
Respon a les preguntes del seleccionador de forma clara i sincera. No menteixis ni en les teves respostes ni el currículum.
-
Explica de forma clara quines són les qualitats o habilitats que pots aportar tu a l'empresa o al lloc de treball.
-
Prepara preguntes específiques sobre el lloc de treball, la responsabilitat que comporta o el funcionament de l'empresa.
-
Porta a l'entrevista la documentació necessària que et puguin demanar com el currículum vitae, certificats específics per a la posició o titulacions acadèmiques, entre d'altres. Porta'ls a una carpeta o arxivador ben ordenats per trobar-los amb facilitat.
-
Evita distraccions com el mòbil o el rellotge intel·ligent. Silencia les notificacions i trucades o apaga els dispositius.
Prepara bé la teva entrevista i, un cop realitzada, fes un seguiment de la teva candidatura. Si no has estat seleccionat, pregunta per què; això t'ajudarà a millorar les teves opcions en futures entrevistes i candidatures.
Quins errors has d'evitar en una entrevista?
Alguns comportaments poden afectar de manera negativa la valoració que facin de tu en l'entrevista de feina.
Procura evitar les següents pràctiques si vols mantenir les teves opcions de ser seleccionat:
-
No informar-te prèviament sobre l'empresa i el lloc de treball al qual optes.
-
Ignorar els detalls que vas fer constar en el teu currículum per destacar els teus punts forts.
-
Arribar tard sense justificació ni avís previ.
-
Descuidar el teu aspecte físic o higiene personal.
-
Presentar-te sense la documentació que et poden demanar durant l'entrevista.
-
Mostrar una actitud arrogant o agressiva.
-
Transmetre falta d'atenció i d'interès pel que explica el reclutador.
-
Preguntar sobre el salari a l'inici d'una primera entrevista.
-
Parlar malament de feines anteriors o de terceres persones.
-
Mostrar inseguretat o timidesa excessiva responent amb monosíl·labs i evitant el contacte visual.
-
Interrompre l'entrevistador.
-
Parlar massa, monopolitzar la conversa.
-
Mentir sobre les teves habilitats, coneixements o treballs anteriors o donar informació incompleta o vaga.
-
Usar un llenguatge inapropiat com a paraules malsonants o faltes de respecte.
-
No plantejar cap pregunta que demostri el teu interès.
Formació per millorar les teves competències professionals
A més de causar bona impressió durant l'entrevista convé que comptis amb la qualificació que exigeix el mercat laboral.
A continuació, et deixem un llistat de algunes de las formacions que poden millorar les teves competències professionals i així augmentar les possibilitats d'èxit en un procés de selecció de personal:
-
Cursos d'idiomes, com anglès, alemany, italià o francès
Pots continuar llegint en els nostres continguts d'orientació laboral sobre els canals per buscar feina o els elements que ha de tenir un currículum vitae.