Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Laboral

Currículum vitae (CV)

Estàs buscant feina?

Si estàs en situació d'atur o simplement vols millorar la teva posició en el mercat laboral, t'interessa tenir actualitzat el teu CV.

T'expliquem les claus per aconseguir que el teu currículum capti l'atenció de les empreses i et permeti assolir els teus objectius professionals.

Què és el currículum vitae?

El currículum vitae (CV) és un resum breu de les teves experiències formatives i laborals i de les teves habilitats professionals.

El seu objectiu és demostrar la idoneïtat de la teva candidatura a un lloc de treball concret i permetre't accedir al procés de selecció.

El CV és una eina essencial per al desenvolupament professional de qualsevol persona. Convé tenir-lo sempre actualitzat, ja que mai saps en quin moment de la teva carrera es pot presentar l'ocasió d'optar al lloc desitjat.

Elements del currículum

Els principals elements o apartats que es recomana incloure en el CV són els següents:

 

Nom i cognoms + professió

El teu nom va associat a la teva marca personal. Convé que aparegui en un lloc destacat del currículum, al principi d'aquest, amb un format atractiu.

Sota el nom es recomana citar la professió o càrrec que desitges desenvolupar en el lloc al qual optes.

Aquesta professió haurà de tenir connexió amb la trajectòria i formació que indiquis en el CV.

 

Fotografia

És recomanable que incloguis la teva fotografia a l'inici del CV, a prop del teu nom.

Assegura't que la qualitat de la imatge és bona, s'ha de veure correctament.

Tria una foto recent. Si passes a les següents fases del procés de selecció convé que la imatge del CV respongui a la teva imatge actual.

En alguns sectors professionals convé que la fotografia sigui formal. Encara que no sigui el teu cas, intenta transmetre sempre una imatge positiva a través de la foto que insereixis en el CV.

 

Dades personals

És important que incloguis el telèfon i correu electrònic perquè l'empresa pugui contactar amb tu.

També pot ser d'utilitat enllaçar a les teves xarxes socials professionals, pàgina web, blog, etc. D'aquesta manera, els responsables del procés de selecció podran ampliar la informació relativa a la teva trajectòria i interessos.

Tot i que no és imprescindible indicar la teva adreça completa, pots incloure la teva província o ciutat de residència com a informació complementària.

 

Perfil professional

És un breu resum de les habilitats i assoliments professionals que desitges destacar per deixar constància de les teves expectatives laborals i del que pots aportar a l'empresa.

El perfil pot incloure experiències personals o valors que contribueixin a reforçar la marca personal.

Aquest apartat es pot titular simplement "Perfil", "Qui soc", "Sobre mi", o fins i tot obviar-se el títol, ja que s'identifica fàcilment quina informació conté.

Es recomana ubicar el perfil a l'inici del CV, després de la fotografia o del nom i el càrrec.

 

Experiència laboral

Aquest apartat ha d'incloure les ocupacions realitzades anteriorment.

Per a cada ocupació has d'indicar:

  • Nom de l'empresa i ciutat en la qual està ubicada.
  • Inici i finalització de contracte (mes i any).
  • Càrrec ocupat.
  • Funcions exercides.

Pots afegir l'experiència laboral sense contracte i, si encara no tens experiència laboral o aquesta és molt escassa, les pràctiques o activitats de voluntariat realitzades.

Utilitza l'ordre cronològic invers, és a dir, escriu en primer lloc el teu actual lloc de treball o el més recent.

 

Formació acadèmica

Aquest apartat recull els estudis oficials que hagis cursat. Convé assenyalar l'any en què vas obtenir cada titulació i el centre on vas cursar els estudis.

Indica la teva formació per ordre cronològic invers, escrivint en primer lloc la titulació acadèmica més recent.

 

Formació complementària

Es tracta d'un apartat opcional en el qual es poden detallar els cursos de formació no reglada, jornades, seminaris, etc. que t'interessi reflectir.

Evita incloure informació innecessària, no cal afegir formació addicional que no tingui relació amb la feina que estàs buscant.

 

Competències/Habilitats

En aquest apartat has d'incloure les competències professionals que has desenvolupat al llarg de la teva trajectòria acadèmica i laboral.

Convé que distingeixis entre:

  • Competències tècniques. Són coneixements específics, eines i procediments associats a ocupacions concretes. Pots indicar, per exemple, el teu domini de llenguatges i programes informàtics especificant el nivell.
  • Competències transversals, també conegudes com a soft skills. Són capacitats transferibles a qualsevol entorn laboral, com poden ser el treball en equip o el lideratge.
 

Idiomes

En aquest apartat hauràs de citar els idiomes que coneixes.

Has d'especificar el nivell de coneixement de cada idioma, la titulació que ho acredita (per exemple, First Certificate) i l'any en què l'obtingues.

En cas que no tinguis cap títol, indica el nivell de coneixement per a cada idioma: bàsic, intermedi, avançat o nadiu.

 

Altres dades d'interès

Aquí s'inclou informació que no encaixa en els apartats anteriors, però que pot ser útil per als responsables de la selecció.

Per exemple, pots indicar si tens permís de conduir i vehicle propi, la teva disponibilitat horària, quan podries incorporar-te, si tens cartes de recomanació, aficions i interessos (sobre tot si tenen relació amb el lloc de treball).

 

A continuació et proposem una possible estructura de CV. Recorda que és només una opció i que has de trobar els elements i distribució que d'adapta millor al teu perfil y a l'oferta:

Infografia, elements que ha de tenir un curriculum

 

És molt recomanable que el teu currículum tingui una extensió d'una pàgina A4.

Disseny del currículum

Els encarregats de dur a terme la selecció de personal a les empreses solen fixar-se en aquells currículums que són més atractius gràficament.

Convé que tinguis en compte quin format i disseny de CV pot encaixar millor amb els valors i objectius de l'empresa a la qual et dirigeixes.

A continuació, et recomanem eines i propostes de format que poden contribuir a que el teu currículum destaqui entre tots els aspirants a un determinat lloc de treball.

  • Aplicacions gratuïtes amb plantilles per a CV: pots utilitzar programes com Canva, ResumeMaker, VisualCV , etc. per dissenyar un currículum amb una estètica moderna i que convenci els responsables de selecció de personal.
  • Format web: crea una pàgina web personalitzada per reforçar la teva marca personal online. Inclou els elements bàsics que ha de contenir un CV, a més d'altres aspectes com publicacions, projectes realitzats, àrees d'interès, etc. Algunes de les plataformes que pots utilitzar són WordPress, Wix, o Carrd.
  • Videocurrículums: crea un vídeo de presentació explicant els elements bàsics del currículum. Pots aparèixer tu en persona explicant la teva trajectòria o utilitzar veu en off amb imatges i vídeos. Algunes eines que pots utilitzar són Canva, VideoScribe o CapCut.
  • Presentacions dinàmiques: pots utilitzar Prezi, PowerPoint o Genial.ly per crear presentacions sobre la teva experiència, formació, interessos i expectatives professionals.
  • Currículum Europass: és un model estandarditzat per facilitar la recerca de feina a Europa. Està especialment dirigit a aquelles persones que volen trobar feina en un país estranger membre de la Unió Europea.
  • Portafolis: fes una selecció dels documents o treballs que consideres essencials per a complementar la informació del CV. Pots incloure articles, fotografies i vídeos que il·lustrin diferents projectes. Es recomana especialment en aquells sectors vinculats amb l'art i el disseny. Pots crear el teu portafolis digital amb eines com Behance, Dribbble o Carbonmade.

És convenient que exploris les diferents opcions i triïs la més indicada per a tu per la teva professió i perfil.

10 consells per crear un bon CV

conselles per crear un bon cv

 

Abans de dissenyar el teu currículum és important que t'informi sobre les formacions i competències més demandades per les empreses.

Habilitats per millorar el teu CV

Existeixen competències i habilitats que són molt valorades en l'actualitat pels responsables de processos de selecció de personal.

Si comptes amb aquestes competències és essencial que les incloguis en el teu CV, per augmentar les possibilitats que es fixin en el teu perfil.

Alguns dels coneixements i habilitats més valorades per les empreses estan relacionats amb el sector de la informàtica:

També es valoren aquelles habilitats relacionades amb la gestió empresarial:

A més, en l'actual mercat laboral globalitzat sol exigir-se el coneixement d'idiomes. Alguns dels més valorats són l'anglès, francès, alemany i el xinès, entre d'altres.

Depenent del sector en el qual vulguis treballar hauràs d'aprofundir en un idioma més que en un altre.

 

Un cop hagis dissenyat el teu currículum, arriba el moment d'enviar-lo a les empreses al costat de la teva carta de presentació, si ho consideres necessari.

Busca feina a través dels diferents canals, com per exemple Internet, i no oblidis preparar bé l'entrevista de feina.