Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Laboral

Xarxes socials per a la recerca de feina

Les xarxes socials són una de les millors eines per a la recerca de feina. Et permeten treballar el networking (xarxa de contactes) i accedir a possibles oportunitats de treball.



Hi ha diferents tipus de xarxes socials, algunes més genèriques, com Facebook o Twitter, i altres més específiques dirigides a un entorn professional, com és el cas de LinkedIn o Xing. Per a buscar feina, és recomanable registrar-te en tots dos tipus, ja que encara que les xarxes socials professionals estiguin més enfocades en la recerca de feina, les generals també poden publicar ofertes de treball.

Abans de començar, diferència les xarxes socials que utilitzaràs per oci i les que crearàs de manera professional. Recorda cuidar la privacitat de les teves xarxes personals i vigila amb els teus comentaris. Els reclutadors busquessin informació sobre tu en Internet, i tot el que trobin ho utilitzaran per a valorar-te.

Com buscar feina a través de les xarxes socials

Per traçar una bona estratègia de recerca de feina en xarxes socials és important tenir en compte els següents consells:
  • Crea un perfil adequat per a cada xarxa social. En crear un perfil en una xarxa social professional, és important que incloguis la teva experiència professional, formació, competències i interessos professionals. No et limitis a la informació més bàsica. Si vols utilitzar xarxes socials més generalistes per a buscar feina, segueix a les persones més influents relacionades amb el teu àmbit professional i publica informació sobre aquest tema en concret, posicionant-te com a expert. Si utilitzes les teves xarxes socials de manera lúdica, assegura't que els reclutadors no trobaran imatges compromeses o poc professionals associades al teu nom i cognoms.
  • Mostra el teu objectiu professional. Utilitza les xarxes socials professionals per mostrar quin és el teu objectiu professional i quin tipus de treball busques. D'aquesta manera facilites l'accés a la informació als reclutadors.
  • Segueix a grups o empreses que siguin del teu interès. Dedica un temps a buscar empreses i grups vinculats amb el teu àmbit professional i contacta amb ells. Participa en els debats, aporta els teus coneixements i posiciona't com una persona experta en el tema.
  • Busca contactes. Els contactes no s'han de limitar a persones que coneguis personalment, poden ser referents per al sector o persones amb les quals hagis treballat (encara que sigui breument), per exemple. Es tracta de crear una xarxa de contactes útils.
  • Sigues actiu a la xarxa. Per millorar el perfil, és recomanable que comparteixis articles, publicacions o altres informacions que puguin ser d'interès per als teus contactes. Si crees un perfil professional en una xarxa social no l'abandonis, intenta mantenir-lo actualitzat.

10 errors més freqüents en l'ús de les xarxes socials

Tingues en compte els següents errors més habituals per a no cometre'ls durant la teva recerca de feina a través de les xarxes socials.

  • Buscar feina en una única xarxa social.
  • Cuidar poc la marca personal. El teu perfil és la teva marca.
  • No separar l'esfera personal de la professional.
  • Descuidar la seguretat.
  • Fer servir un llenguatge poc adequat o criticar a antics companys de feina.
  • Tenir poca activitat.
  • Fer aportacions de poc valor.
  • No actualitzar els teus contactes.
  • No respondre de forma ràpida als missatges o comentaris.
  • Escriure en forma de monòleg, sense esperar que ningú et respongui.

Millors xarxes socials per buscar feina

A continuació, trobaràs les principals xarxes socials professionals per a trobar feina a Internet.
  • LinkedIn. És la xarxa social professional per excel·lència i la que més usuaris registrats té. És utilitzada tant per usuaris que busquen feina, com per reclutadors que busquen candidats. La creació del teu perfil en aquesta xarxa és similar a publicar un CV. Pots crear una xarxa de contactes professional i unir-te a grups que comparteixen els teus mateixos interessos. També pots accedir a ofertes de treball.
  • Xing. És similar a LinkedIn. Et permet contactar amb professionals de qualsevol sector i consultar ofertes de treball. També pots apuntar-te a grups del teu interès i compartir informació i opinions sobre temes específics.
  • Shapr. Aquesta xarxa social t'ajuda a connectar amb persones del teu àmbit laboral que tinguin els teus mateixos interessos. Pots filtrar segons els teus objectius, per exemple, trobar un treball, fer amics, reclutar talent o trobar mentors.
  • BeBee. Es tracta d'una xarxa social nascuda a Espanya centrada en la marca personal. Sobre la base dels teus interessos professionals, podràs trobar ofertes de feina, contactar amb professionals del sector i crear el teu propi blog.
  • Womenalia. Està enfocada principalment al networking entre dones. La finalitat d'aquesta xarxa social és fomentar el talent femení en els diferents sectors professionals. El seu funcionament és molt semblant al de les altres xarxes socials, permet crear un perfil d'usuari i accedir a diferents continguts de desenvolupament professional.
  • Gust. És una xarxa social professional dirigida a startups. La finalitat d'aquesta plataforma és posar en contacte a emprenedors i ajudar-te en la gestió de la teva nova empresa, fonamentalment, en cerca d'inversors i finançament.

Segueix navegant per la nostra secció de buscar feina a Internet per conèixer tots els aspectes a tenir en compte.