Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Laboral

Com buscar feina a Internet

Internet s'ha convertit en la principal font per a buscar treball. És l'eina més senzilla i ràpida per a accedir a multitud d'ofertes d'ocupació, ja sigui a través de portals d'ocupació, xarxes socials, pàgines web d'empreses o cercadors d'ocupació pública. 

No obstant això, la recerca de feina en Internet requereix constància i, sobretot, posar en marxa una sèrie d'accions i recursos perquè la cerca sigui eficaç. 



Aquí tens una sèrie de consells que t'ajudaran a millorar els teus resultats de recerca de feina a Internet.

Consells per a buscar treball en Internet

1. Tingues clar el teu objectiu professional i mostra'l

El primer aspecte clau en la recerca de feina és tenir clar el tipus de treball que t'interessa. Generalment, les persones busquen una ocupació concorde als seus estudis i interessos. Quan tinguis clar el teu objectiu professional, pots buscar les ofertes relacionades amb el teu objectiu en portals especialitzats, donar a conèixer el teu objectiu a possibles reclutadors i/o empreses i mostrar-lo en xarxes socials.
 

2. Cuida la teva marca personal

Recorda que tot el que es publica en Internet és accessible per a qualsevol persona. Cerca el teu nom i mira el que apareix; això és el que faran els teus futurs reclutadors.

Si no tens presència a Internet o la teva presència està relacionada amb temes que preferiries mantenir al marge del teu perfil professional, crea un blog, fes-te una pàgina personal o augmenta la teva activitat en les xarxes socials professionals per a reforçar la teva marca personal.

Pots utilitzar About.me o Carrd per a crear la teva pàgina de presentació i donar-te a conèixer. Si optes per utilitzar un d'aquests recursos, és important que mantinguis la teva informació actualitzada o tinguis un mínim d'activitat. 

En resum, realitza accions que ajudin a posicionar-te com a expert en la matèria i permetin diferenciar-te en el teu sector.
 

3. Planificació 

Elaborar un pla d'acció és clau perquè la recerca de feina es realitzi de manera eficaç. Comença per definir els objectius i les accions per a aconseguir-los. Per exemple, un objectiu pot ser inscriure't a un nombre determinat d'ofertes i les accions per a aconseguir-lo poden ser consultar diferents portals i crear un CV concorde a cada oferta. 

Així mateix, tenir un horari fix dedicat exclusivament a buscar ocupació en Internet i fer un seguiment del teu procés de cerca t'ajudaran a establir una rutina i organitzar-te.
 

4. Diversifica la teva cerca

Utilitza diferents canals de recerca de feina per a accedir a més oportunitats de treball. Pots consultar les ofertes publicades en xarxes socials (com LinkedIn, Instagram o Twitter), portals d'ocupació generalistes i específics o cercadors d'ocupació pública, entre altres. 

No et centris en buscar treball en un únic canal, ja que no totes les ofertes d'ocupació es mouen pels mateixos canals. Si diversifiques la teva cerca, podràs trobar un nombre major d'ofertes.
 

5. Sigues constant

És important entendre la recerca de feina com un treball en si mateix. En altres paraules, buscar feina és una feina. Això significa que requereix constància, paciència i actitud.  

Internet és una xarxa en la qual la informació es mou molt ràpidament. Si de veritat vols trobar treball en la xarxa, no pots connectar-te una vegada per setmana i veure el que hi ha, has d'estar constantment connectat i pendent de totes les novetats, perquè a la qual es publica una oferta d'ocupació que t'interessi, siguis dels primers a enviar la candidatura.

Una forma fàcil d'estar informat és subscrivint-te a les alertes que t'ofereixen els diferents portals d'ocupació. Així, de manera automàtica, podràs rebre les noves ofertes de treball que es vagin publicant.
 

6. Personalitza el teu CV i la teva carta de presentació

El curriculum vitae (CV) ha d'estar actualitzat, ser clar i contenir la informació pertinent. A més, ha de ser atractiu per al teu reclutador, per això, et recomanem tenir disponibles diversos models de currículum adaptables als requisits de l'oferta concreta a la qual et presentis. 

Quant a la carta de presentació, també has d'actualitzar-la per a cada candidatura, destacant aquells aspectes que et posicionen com la persona candidata ideal. Mostra que coneixes l'empresa i destaca els motius pels quals vols treballar en ella. Si crees una carta de presentació molt bàsica o superficial, pot ser que els reclutadors no es molestin a llegir el currículum.
 

7. Construeix la teva xarxa de contactes (networking)

Cerca informació sobre persones referents en el teu àmbit professional que poden donar-te una ocupació i contacta amb elles a través de les xarxes socials o a través d'un correu directe o, simplement, segueix-les per a mantenir-te actualitzat de les novetats del sector.

Segueix també a totes aquelles persones amb càrrecs de responsabilitat de les empreses del teu sector (responsables del departament de recursos humans, responsables dels departaments concrets on t'agradaria treballar, etc.) als quals algun dia pot ser que els enviïs el teu currículum.

La xarxa de contactes és una de les formes més efectives de trobar ocupació. Per això, també pot ser útil contactar amb familiars, amics, ex companys de treball, antics professions, coneguts de diferents àmbits, etc. i comunicar-los que estàs buscant treball. 
 

8. Realitza autocandidatures en empreses que t'agradaria treballar

Identifica en quines empreses t'agradaria treballar i dirigeix-te a elles encara que no existeixi una convocatòria d'ocupació explícita. Es tracta de tenir una actitud proactiva i postular-te per a treballar en elles enviant-los un correu electrònic o a través d'un formulari de contacte. 

Abans de presentar-te i mostrar el teu interès per treballar en l'empresa, és necessari que t'informis molt bé sobre el seu projecte i valors. D'aquesta manera podràs personalitzar la teva carta de presentació d'autocandidatura i resultar més convincent.

Principals portals per trobar feina

En Internet existeixen multitud de pàgines web per a buscar ocupació. A continuació et presentem alguns dels portals d'ocupació més importants

  • Infoempleo. Portal d'ocupació generalista amb gran volum d'ofertes de treball. Té una secció dedicada a primeres ocupacions i una altra destinada a oportunitats d'ocupació internacionals.
  • Infojobs. Un dels portals més populars a Espanya per a trobar oportunitats laborals. Inclou multitud d'ofertes i filtres per a realitzar una cerca exhaustiva. 
  • Indeed. Metacercador d'ocupació que rastreja i aglutina les ofertes d'ocupació publicades en les webs i els portals d'ocupació. 
  • Empléate. Portal d'ocupació oficial del Ministeri de Treball i Economia Social. Consisteix en un metacercador de les ofertes d'ocupació existents en portals públics i privats. 
  • LinkedIn. Aquesta xarxa social professional té un apartat d'ofertes d'ocupació que es renoven diàriament i et permet filtrar directament per l'empresa que t'interessa. Recorda tenir un perfil actualitzat en aquesta plataforma. 
  • Monster. Portal internacional de recerca de feina que actualment no conté tantes ofertes com la competència, però ofereix funcionalitats com guardar els paràmetres de cerca en el compte d'usuari. 
  • EURES. Portal d'ús de la Comissió Europea especialment dirigit a trobar treball en qualsevol país d'Europa. Es publiquen ofertes específiques per a persones de nacionalitats estrangeres.


Ara que ja saps per on començar, busca feina a través de les borses de feina online, els portals de feina i a les xarxes socials.