Estudiar en grup pot ser un complement interessant al teu estudi individual per consolidar els coneixements i compartir possibles dubtes.
Descobreix com aprofitar al màxim les hores d'estudi grupal.
Les millors tècniques per estudiar en grup
Abans de començar a estudiar en grup, és important que estudiïs pel teu compte per familiaritzar-te amb el temari.
D'aquesta manera, quan et reuneixes amb els teus companys podràs aportar els coneixements ja adquirits i tindràs identificats els temes i conceptes que necessites reforçar.
Hi ha diferents tècniques que podeu aplicar durant l'estudi en grup per assegurar-vos que el temps invertit impacta positivament en els resultats dels vostres exàmens.
Depenent de la tipologia i amplitud del contingut seran més convenients unes tècniques o unes altres. Alguns dels mètodes d'estudi grupal recomanats són:
Completar apunts
Pot ser una bona tècnica per assegurar-te que disposes d'un material d'estudi complet en les assignatures en què hagis de retenir molta informació.
De vegades, quan es prenen notes a classe, és complicat reflectir totes les idees que transmet el docent en la seva explicació.
Amb la tècnica de compartir i comparar apunts amb els altres companys podreu realitzar uns apunts conjunts més complets.
Per a aquesta tècnica hi ha dues variants:
- Cada membre del grup pren els seus apunts, després es comparteixen, es comparen per identificar com millorar-los i cada estudiant completa individualment les seves pròpies anotacions.
- S'integren els apunts individuals per crear un material d'estudi únic i complet.
Ambdues variants poden realitzar-se tant amb apunts presos a mà com informàticament.
Explicació oral
Un membre del grup exposa de forma clara temes o conceptes del material d'estudi a la resta de companys. Poden repartir-se els temes amb antelació per preparar bé la presentació, distribuint el contingut de manera equilibrada entre els diferents integrants.
La idea és que la persona que realitzi l'exposició assumeixi el rol d'un professor que explica el tema als seus alumnes i alumnes, que serien els companys que escolten l'explicació.
Convé que tots els participants exposin algun dels temes que entrin en l'examen, ja que explicar la matèria amb les teves pròpies paraules suposa un exercici molt útil per consolidar l'aprenentatge.
Després de l'explicació es recomana deixar un temps perquè la resta de companys plantegin preguntes sobre el tema desenvolupat.
Preguntes i respostes
Els membres del grup fan torns per fer preguntes sobre el contingut d'estudi. Aquestes preguntes les pot preparar prèviament cada membre abans de la sessió d'estudi o es pot deixar un temps per crear-les durant la sessió.
Per crear les preguntes s'ha de tenir en compte el tipus d'examen per al qual esteu estudiant (examen de respostes curtes, resposta llarga, tipus test...). La idea és plantejar qüestions similars a les que es podrien incloure en l'examen.
Després, per realitzar les preguntes teniu dues opcions:
- Un pregunta i la resta del grup consensua la resposta.
- Podeu organitzar un concurs. Un pregunta i els companys responen, el que contesti més ràpid es porta un punt o bé cadascú té un temps i si s'esgota el seu torn l'oportunitat passa a un altre estudiant. També podeu dividir el grup en dos equips.
Debats
El grup analitza i discuteix casos pràctics o preguntes relacionades amb el material d' estudi.
Aquesta tècnica d'estudi grupal és útil per estudiar teories o temes susceptibles d'opinió.
Aquesta dinàmica es pot plantejar individualment, de manera que cada estudiant defensi la seva opinió, o formar equips que debatin entre ells, cada equip amb un enfocament diferent.
Per establir els punts de vista el grup pot repartir prèviament les diferents perspectives i preparar el debat amb antelació o bé fer un sorteig en començar la sessió per determinar quina postura defensarà cada estudiant.
És important que en realitzar els debats es mantingui sempre una actitud respectuosa. Si ho considereu necessari per assegurar la fluïdesa del debat un membre del grup pot ser el moderador.
Per finalitzar el debat pot ser útil recollir per escrit les idees i conclusions obtingudes.
Creació conjunta de mapes conceptuals
Crea conjuntament mapes conceptuals o diagrames per visualitzar i organitzar la informació.
Entre tots els membres del grup es pot identificar millor la relació entre conceptes o temes i buscar la millor manera d'organitzar la informació gràficament perquè sigui clara per a tothom.
Els mapes conceptuals es poden realitzar a mà en cartolines o fulls A3 perquè hi càpiga bé tota la informació, utilitzant subratlladors o retoladors de colors per destacar visualment la informació i afavorir la memorització.
També es poden utilitzar eines TIC com Canva, Genially o Miro.
Simulació d'exàmens
Podeu crear els vostres propis exàmens o bé utilitzar exàmens ja creats i proporcionats pel professor o d'anys anteriors i realitzar simulacions d'exàmens.
La simulació d'examen es pot fer deixant un temps per contestar individualment per després revisar les respostes conjuntament. O bé es poden respondre conjuntament o per equips i després posar en comú les respostes.
Totes les tècniques esmentades podeu aplicar-les de manera presencial i també online si teniu dificultats per trobar un espai on reunir-vos.
Algunes eines útils per realitzar l'estudi grupal en línia són:
- Google Drive. Permet compartir documents i modificar-los col·laborativament.
- Zoom, Microsoft Teams, Google Meet o FaceTime. Són algunes de les opcions per fer videotrucades grupals.
- ChatGPT. Té una funció específica on se li pot demanar que generi preguntes sobre un tema des de la perspectiva d'un professor per avaluar els vostres coneixements.
10 recomanacions per organitzar un grup d'estudi eficaç
Per assegurar-te que el temps d'estudi grupal està ben invertit convé que segueixin les següents pautes:
Abans de començar a estudiar en grup
1. Tria el grup adequat. Tria companys d'estudi que estiguin compromesos i tinguin objectius similars als teus i amb els quals et sentis còmode compartint dubtes. Per estudiar de forma eficient és preferible fer-ho en grups petits, de 3 o 4 persones.
2. Establiu objectius comuns. Abans de començar a estudiar establiu metes consensuades entre tot el grup (estudiar un tema, preparar un examen, preparar els exàmens de les PAU).
3. Crea un horari compartit. Establiu uns horaris que s'adaptin a les vostres necessitats i agendes particulars. Heu de planificar quins temes estudiareu en cada sessió i quant temps li dedicareu a cadascun.
4. Troba el lloc adequat. Decidiu on estudiareu. A casa d'un membre del grup? A la biblioteca? En una sala d'estudi? L'espai haurà de ser tranquil i còmode. Recordeu que podeu dur a terme un estudi en grup a distància utilitzant les eines digitals esmentades.
Durant la sessió d'estudi
5. Respecta l'horari. Respecta el temps dels altres començant i acabant cada sessió a l'hora acordada. Seguiu la planificació establerta per assolir els vostres objectius.
6. Participa activament. Intenteu que tots els membres participin i contribueixin compartint les seves idees i visions, perquè tots es beneficiïn per igual de les dinàmiques grupals.
7. Resoleu els vostres dubtes. Aprofita el grup per aclarir dubtes i explicar conceptes difícils. Si algú no entén alguna cosa, dediqueu temps a explicar-ho fins que quedi clar per a tothom.
8. Incorpora tècniques d'estudi en grup. Posa en pràctica amb els teus companys les dinàmiques que no puguis aplicar quan estudies individualment, per beneficiar-te dels avantatges que ofereix un grup d'estudi.
En finalitzar la sessió d'estudi
9. Completa els apunts compartits. Si s'han compartit apunts durant la sessió, revisa'ls. Assegura't de tenir una versió final clara i ordenada.
10. Avalua la sessió. Reflexiona sobre el que aprens i sobre la dinàmica del grup. Identifica què ha funcionat bé i què es podria millorar en les properes sessions. Pots compartir la teva valoració amb el grup per tal de millorar la dinàmica d'estudi.
Avantatges i inconvenients d'estudiar en grup
L'estudi grupal pot comportar tant avantatges com inconvenients. Valora si és una metodologia convenient per a tu.
Estudiar en grup | |
---|---|
Aventatges |
|
Inconvenients |
|
Hauràs de valorar, en funció de la teva situació i entorn, si l'ús d'aquesta forma d'estudi pot resultar beneficiosa per assolir els teus objectius acadèmics.
És convenient que consultis els hàbits d'estudi més eficaços, així com les recomanacions per dissenyar el teu pla d'estudi i com gestionar correctament el teu temps d'aprenentatge individual.