No has aconseguit plaça per a cap grau? La teva nota d'admissió no és suficient per accedir a la carrera que volies?
A continuació, et proposem algunes alternatives.
Agafa perspectiva i pren-t'ho com una oportunitat per obrir-te a noves possibilitats.
Abans de res, recorda que el procés d'adjudicació de places és llarg i poden donar-se moviments.
No obstant això, és important que exploris altres opcions i iniciïs els tràmits en paral·lel, ja que també tenen els seus terminis i requereixen temps.
1. Presentar-se a la següent convocatòria de selectivitat per millorar la nota
Aquesta opció es pot intentar tantes vegades com vulguis.
És important saber que si obtens una nota inferior a la següent convocatòria, no t'has de preocupar, ja que en la fase general sempre tindrà prioritat la millor qualificació obtinguda independentment de la convocatòria.
Millorar la nota de la selectivitat no acostuma a ser fàcil. Aquesta alternativa és recomanable si tens una bona nota mitjana de Batxillerat i la nota de tall no està molt per sobre de la nota d'admissió. També és interessant quan el teu resultat ha estat inesperat a causa d'algun "lapsus" durant les proves. |
Per pujar nota tens 3 opcions diferents:
- Repetir tota la prova de la selectivitat, fase general i específica.
- Presentar-només a la fase específica i mantenir la nota de la fase general.
- Presentar-te a la fase general i mantenir la nota de cada assignatura de la fase voluntària, les quals tenen una validesa de 2 anys. En aquest cas, hauràs de realitzar les proves de totes les assignatures que componen la fase general.
Has de tenir en compte que les places dels estudis més demandats solen esgotar-se en la convocatòria ordinària, per la qual cosa en l'extraordinària les places lliures seran inferiors.
En aquest cas, és important que valors els estudis relacionats que puguin ser una alternativa, o esperar al curs següent per realitzar una nova preinscripció i intentar accedir al grau que t'interessa.
2. Tenir en compte l'oferta de les universitats privades
Les universitats privades requereixen la selectivitat aprovada, evidentment, però no acostumen a regir-se per nota de tall, sinó que cada centre defineix el seu sistema d'accés.
La preinscripció a les universitats privades pot fer de manera simultània a les universitats públiques.
Això sí, cal certa planificació perquè els períodes de sol·licitud de plaça poden ser anteriors a la selectivitat i en aquest sentit t'hauràs d'informar si tenen encara places disponibles.
Les universitats privades ofereixen sistemes de finançament i beques per als seus estudis, és important que t'informis per valorar la viabilitat d'aquesta opció.
3. Consultar l'oferta de les universitats online
Els períodes d'inscripció i matriculació de les universitats no presencials solen ser una mica més llargs.
A més, no solen aplicar notes de tall a les sol·licituds dels estudiants, ja que el nombre de places no és tan limitat.
4. Valorar universitats en altres comunitats autònomes
Pots considerar matricular-te en un grau impartit en una universitat que pertanyi a una comunitat autònoma diferent de la teva.
Abans de res, assegura't que la nota de tall sigui accessible.
5. Matricular-se a la carrera assignada i intentar canviar de grau més endavant
Quan realitzes la preinscripció, indiques els estudis que t'agradaria realitzar per ordre de preferència. Si no aconsegueixes la nota i no pots accedir a aquells que sol·licites en primer lloc, t'assignen la següent opció.
Matriculant-te en aquests estudis tindràs l'oportunitat de provar si et satisfan prou o valorar un canvi més endavant.
Per a això, hauràs de confirmar que la universitat permet canviar de grau més endavant o facilita la convalidació de matèries entre graus diferents.
6. Invertir en Formació Professional: realitzar un cicle formatiu de grau superior
Un cicle formatiu de grau superior (CFGS) és una excel·lent formació més centrada en la pràctica que et permetrà endinsar-te en l'àrea d'interès dels estudis universitaris a què et volies incorporar.
Un cop superat el cicle, si vols ampliar els teus estudis, podràs accedir a un grau universitari mitjançant la via d'accés que més t'afavoreixi: PAU o CFGS.
Aquesta opció requereix certa planificació, ja que la preinscripció es realitza en un període anterior a la preinscripció universitària. |
7. Explorar la formació no reglada i millorar les teves competències professionals
Existeixen nombrosos cursos de caràcter no reglat que permeten iniciar-se en el sector d'interès i, d'aquesta manera, tenir més clar si allò en el que un es volia matricular és realment el que vol o no.
Un exemple d'això són els MOOC, una formació online i gratuïta oferta per algunes de les millors universitats. La diferència d'aquesta formació respecte als estudis oficials de les universitats i la formació professional és que et capacitarà per a l'exercici d'una activitat professional, però la titulació que et donaran no és oficial o homologada.
En l'extensa oferta de cursos, sens dubte es poden trobar aquells que permeten millorar coneixements i competències personals i professionals demandades per les empreses i que ara es disposa del temps per afrontar: cursos d'idiomes, tecnologies, resolució de problemes, tècniques de negociació o treball en equip, etc.
8. Agafar-se un any sabàtic
En cas d'haver d'esperar un any per tornar a optar a una plaça, podries invertir els 365 dies a aprendre i formar-te per altres mitjans menys formals i fora del sistema.
Les experiències poden aportar un gran valor i estimular nous projectes en la construcció de la pròpia carrera de vida i professional: viatjar, conèixer altres llengües, formar-se en el marc d'una altra cultura, realitzar un voluntariat en una altra comunitat o país...
Sens dubte, aquesta experiència t'ajudarà a conèixer-te millor, un element clau en el procés de presa de decisions sobre el futur acadèmic i professional, i a reprendre la teva formació superior amb nous ànims.
9. Estudiar a l'estranger
Pots optar per explorar les diferents opcions de formació a l'estranger o simplement millorar les teves competències lingüístiques.
En el cas de voler realitzar un grau en una universitat estrangera, cal estar informat prèviament dels criteris d'homologació tant al teu país com al país de destinació.
És una alternativa interessant, sens dubte, encara que requereix temps i planificació mínima d'un any per realitzar els tràmits necessaris d'admissió a país desitjat.
10. Llançar-se al mercat laboral
Exercir una feina, encara que sigui temporal, t'ajudarà a desenvolupar una sèrie d'habilitats i competències molt útils per definir el teu projecte professional.
A més de l'experiència, et sentiràs útil i et donaràs un temps per reflexionar sobre totes aquestes alternatives que tens per reprendre els teus estudis superiors que sens dubte milloraran les teves oportunitats laborals.