Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Acadèmica

Consells pràctics per superar la selectivitat

La prova d'accés a la universitat (PAU), també coneguda com selectivitat, es realitza, normalment, en finalitzar el Batxillerat. En aquesta prova es reflecteixen els coneixements adquirits durant aquesta etapa educativa.

 

Es recomana preparar la selectivitat i estudiar mitjançant estratègies i tècniques d'estudi des de l'inici de Batxillerat, ja que una bona feina al llarg dels dos cursos t'ajudarà a superar amb èxit la PAU.

Convé que practiquis amb exàmens d'anys anteriors i que tinguis en compte alguns preparatius que et permetran afrontar els exàmens amb més seguretat.

Per a ajudar-te a aconseguir aquest objectiu, s'ofereixen a continuació una sèrie de consells útils per a preparar la selectivitat.

Preparatius abans de la prova 

La proximitat de les proves pot comportar nerviosisme i fatiga. Utilitza aquestes prevencions per a reduir aquests símptomes i tractar d'arribar en bones condicions a les proves:

  • Intenta organitzar l'estudi de manera que puguis arribar relaxat als exàmens. 
  • Informa't amb antelació dels horaris i llocs de realització de cada prova.
  • Esbrina exactament quina documentació i material has de portar als exàmens. El DNI i el comprovant de la matrícula són imprescindibles. A més, per a alguns exercicis pots necessitar material específic: calculadora científica, instruments de dibuix, diccionari, etc. Prepara-ho tot amb temps.
  • Tingues previst el mitjà de transport que utilitzaràs per a arribar al lloc de realització de cada examen. Contemplar alternatives et proporcionarà molta tranquil·litat, ja que estaràs preparada o preparat per a qualsevol imprevist.
  • Cuida't especialment bé els dies previs a la PAU: dorm les hores que necessitis, alimenta't correctament i intenta reservar part del teu temps per a desconnectar breument de l'estudi i moure't una mica.
  • Els dies de les proves surt de casa amb temps per a arribar puntual als exàmens.

Durant la prova

Un cop a l'aula, és important que tinguis en ment les següents normes i estratègies:

  • No escriguis el teu nom en cap full. Les proves són anònimes per a respectar la igualtat d'oportunitats i evitar qualsevol tipus d'influència que pugui privilegiar a ningú.
  • Respecta totes les instruccions. Recorda que a les proves s'exigeix silenci absolut. El tribunal examinador té capacitat legal per a expulsar als estudiants que incompleixin les normes.
  • Llegeix atentament els enunciats i pren-te un temps per a triar l'opció que més et convingui.
  • Organitza els conceptes que vulguis exposar a la teva resposta, mentalment o mitjançant un esquema.
  • Distribueix bé el temps que dedicaràs a cada exercici.
  • La presentació ha de ser clara i ordenada.
  • Cuida el vocabulari (llenguatge tècnic), l'ortografia, la sintaxi, els signes de puntuació, etc.
  • Contesta a allò que et preguntin. No et donaran més puntuació per desenvolupar continguts que no tenen a veure amb el que et demanen en l'exercici.
  • Argumenta les teves respostes i justifica-les amb exemples, si és necessari.

Passos clau per a superar la selectivitat

Les recomanacions desenvolupades prèviament es poden sintetitzar en vuit passos clau que et permetran afrontar les proves d'accés a la universitat amb garanties d'èxit:

Consells per les PAU

 

Depenent de la teva disponibilitat de temps i de la teva capacitat per a organitzar l'estudi pel teu compte, potser t'interessa valorar la possibilitat de comptar amb l'ajuda d'un centre formatiu per a preparar la selectivitat.

En aquest cas, si ho desitges pots consultar l'oferta de cursos de preparació de les proves. Alguns d'aquests cursos s'imparteixen online.

 

I si necessites més informació per a definir el teu itinerari acadèmic, pots consultar tots els graus que s'ofereixen en les universitats catalanes, agrupats per branques de coneixement, així com els dobles graus.