Consells per triar un màster
Pots triar entre un ampli ventall d'opcions de màsters oficials i de màsters propis o de formació permanent.
També tens altres alternatives de formació a més dels estudis de màster, com els diplomes d'especialització, els diplomes d'expert universitari i altres cursos propis que tenen per objecte l'ampliació de coneixements i la inserció laboral dels graduats universitaris.
Para atenció a aquests consells que t'ajudaran a triar el màster que millor encaixi amb els teus objectius, interessos i necessitats.
1. Reflexiona sobre quin és el teu objectiu professional. Abans de triar un màster, pensa si vols especialitzar-te en el mateix àmbit de la carrera que has cursat o si vols aconseguir una especialització en un altre àmbit, ja sigui relacionat o no.
2. Consulta l'oferta acadèmica existent. En funció de la teva formació prèvia i dels teus objectius professionals o acadèmics, hauràs de considerar un tipus de màster o altre. Per exemple, si la professió que vols exercir està regulada, hauràs de cursar necessàriament un títol de màster oficial que habiliti per a l'exercici d'aquesta professió.
3. Investiga les possibles sortides acadèmiques i laborals. Fixa't bé en l'enfocament del màster, pot tenir una orientació més investigadora o més professionalizadora. Si t'interessa la recerca, recorda que el màster oficial és requisit per a accedir al doctorat. Cerca el que millor connecti amb la temàtica sobre la qual vols investigar.
4. Compara els plans d'estudi i les competències que adquiriràs. Pots fer-ho entre màsters similars o estudis dins del mateix àmbit professional oferts per diferents centres, ja sigui aquí o a l'estranger.
5. Consulta l'idioma i l'orientació internacional del màster. Alguns màsters s'imparteixen en diferents idiomes. Per exemple, existeixen titulacions que es poden cursar íntegrament o parcialment en anglès. Per tant, si la teva intenció és treballar a l'estranger, o per a empreses o institucions internacionals, informa't sobre l'idioma d'impartició, la presència d'estudiants d'altres països i sobre les possibilitats de mobilitat o intercanvi internacional.
6. Informa't sobre els requisits d'accés i criteris d'admissió. Depenent del centre i de la mena de formació, t'exigiran uns requisits o uns altres. Generalment, s'exigeix estar en possessió d'una titulació universitària, però, a més, el centre pot requerir certificats d'idiomes o realitzar algun tipus de procés selectiu mitjançant l'expedient acadèmic o una entrevista personal als candidats.
7. Investiga sobre el prestigi del centre i de la formació. Pots consultar com es posicionen els centres en els diferents rànquings d'universitats i quins criteris es valoren en la classificació. Tingues en compte que realitzar un màster en un centre reconegut per les empreses del sector et beneficiarà en un procés de selecció de personal.
8. Valora la modalitat de formació que millor s'adapta a les teves circumstàncies personals. Pots optar per realitzar els teus estudis de manera presencial, semipresencial o en línia.
9. Consulta les opcions de pràctiques que ofereix el centre. La possibilitat de fer pràctiques en empreses o centres de recerca és un valor afegit del programa. Pregunta sobre les oportunitats que proporciona el centre relatives a aquesta formació pràctica.
10. Informa't sobre el professorat que impartirà el màster. En funció del màster, serà més o menys important que els membres del professorat siguin investigadors reconeguts que publiquen en revistes de prestigi, o professionals en exercici que tinguin un contacte més directe amb el món empresarial. Sigui com sigui, recorda que un bon docent pot marcar la diferència en la teva formació acadèmica i professional.
11. Visita les instal·lacions i coneix els recursos i els equipaments del centre. En alguns màsters és important que el centre estigui al dia de la innovació tecnològica i incorpori aquestes novetats en la seva àrea formativa.
12. Consulta les perspectives professionals de la formació. Descobreix quins màsters tenen les millors taxes d'inserció laboral en el teu àmbit professional. Pots informar-te sobre el nivell de col·locació de l'alumnat i el nombre d'empreses i institucions amb les quals col·labora la universitat. A més, el centre pot disposar d'una borsa de treball per als seus titulats.
13. Investiga quins serveis d'orientació acadèmica i professional ofereix el centre. És important que la universitat o el centre formatiu ofereixi un servei d'acompanyament i assessorament personalitzat.
14. Coneix el perfil de l'alumnat matriculat. Pot ser interessant perquè amb ells també podràs millorar la teva xarxa de contactes professionals.
15. Informa't de les relacions del centre amb universitats, entitats i empreses. Algunes universitats tenen convenis en països estrangers, i per tant, pots tenir la possibilitat de realitzar una part del màster en un altre país.
16. Considera els horaris i la durada de la titulació. Depenent de la teva disponibilitat horària i el temps que puguis invertir, hauràs de tenir en compte l'horari de les classes i la durada del màster (60, 90 i 120 crèdits, és a dir, entre 1 o 2 anys).
17. Tingues en compte el preu i les ajudes i beques disponibles. El cost és un dels criteris més importants a l'hora de triar uns estudis o uns altres. Aquest dependrà del tipus de màster i de la titularitat del centre. Algunes institucions ofereixen mecanismes de finançament, fins i tot pots optar a beques i ajudes de la mateixa universitat o del Ministeri d'Educació i Formació Professional.
Troba tota l'oferta formativa de màsters i coneix els criteris per escollir un centre de màster o postgrau.