Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Acadèmica

Proves per a l'obtenció d'un títol d'FP

Existeix una via alternativa per a obtenir una titulació de Tècnic o de Tècnic Superior d'FP en la qual no és necessari cursar un cicle formatiu de grau mitjà o de grau superior.

Et convidem a conèixer aquesta opció, dirigida a persones majors d'edat i que no disposen del temps necessari per a dedicar a l'estudi d'un cicle de Formació Professional.

 

Què són les proves lliures per a l'obtenció d'un títol d'FP?

Les proves lliures d'FP són els exàmens que et permeten obtenir un títol de Tècnic (corresponent a un cicle formatiu de grau mitjà) o de Tècnic Superior (corresponent a un cicle formatiu de grau superior) sense haver de cursar aquests estudis.

Les proves van dirigides a persones que tenen coneixements sobre un camp professional específic, no disposen de la titulació oficial, i volen obtenir-la.

L'objectiu de les proves lliures d'FP és que els candidats demostrin que tenen els coneixements i les habilitats necessàries per obtenir el títol. 

 

Els cicles de grau mitjà i els de grau superior d'FP, juntament amb els de grau bàsic, es corresponen amb el Grau D en l'agrupació dels estudis de Formació Professional que estableix l'actual Llei Orgànica d'FP, en la qual es contemplen aquests ensenyaments com un sistema integrat.

 

Els aspirants que es presentin a les proves lliures d'FP hauran de superar els exàmens corresponents a cadascun dels mòduls d'un cicle formatiu per a obtenir el títol.

Alguns mòduls són avaluats amb una prova única, i altres tenen dues parts: prova tècnica i prova pràctica.

A més, per a obtenir el títol de Tècnic cal superar el mòdul de síntesi i per a obtenir el títol de Tècnic Superior cal superar el mòdul de projecte. Aquests mòduls consisteixen en la resolució d'un supòsit, treball o exercici de simulació, i per ser avaluats és necessari haver aprovat la resta d'exàmens.

Una vegada superats tots els mòduls cal realitzar el de Formació en Centres de Treball (FCT). Si tens experiència laboral en el camp professional corresponent a la titulació, pots demanar l'exempció total del mòdul; també el pots cursar posteriorment en algun centre que imparteixi el cicle formatiu.

 

Titulats en FP

 

Si has cursat prèviament estudis d'FP, podràs sol·licitar la convalidació dels mòduls professionals que ja hagis superat. I si t'has presentat a un procés d'acreditació de competències corresponents a algun dels mòduls del títol que vols obtenir i els has pogut acreditar, també en pots sol·licitar la convalidació.

Així, podràs presentar-te únicament a les proves dels mòduls professionals que tinguis pendents, ja que la matrícula es pot formalitzar pel cicle  complet o per mòduls. Aquesta última opció també és interessant per a aquelles persones que no disposen del temps necessari per a preparar totes les proves en la mateixa convocatòria.

Per cada mòdul superat obtindràs un certificat. Obtindràs la titulació de Tècnic o Tècnic Superior quan superis tots els mòduls que formen el cicle formatiu.  

Quins requisits són necessaris per presentar-te?

Per a presentar-te a les proves per a l'obtenció d'un títol de Formació Professional, a més de tenir formació en l'àmbit del cicle formatiu, has de complir amb els requisits que es detallen a continuació.

 

Requisits per les proves de Tècnic d'FP (grau mitjà)

Informa't d'altres titulacions que et permetrien accedir a les proves lliures de grau mitjà al web Tria educativa de la Generalitat de Catalunya.

 

Requisits per les proves de Tècnic Superior d'FP (grau superior)

 

Informa't d'altres titulacions que et permetrien accedir a les proves per obtenir un títol de grau superior d'FP al web Tria educativa de la Generalitat de Catalunya.

 

Quan es realitzen les proves i quins títols es convoquen?

A Catalunya és el Departament d'Educació qui convoca periòdicament les proves lliures d'FP.

Recorda que les proves de cada unitat formativa dels títols convocats poden ser úniques o constar de dues parts: una prova tècnica i una prova pràctica.

Les dates clau de la convocatòria corresponent a l'any 2024 són les següents:

  • Inscripció: del 2 al 16 d'octubre de 2024.

  • Realització de les proves úniques: del 13 de gener al 21 de febrer de 2025.

  • Realització de les proves tècniques: del 13 al 22 de gener de 2025.

  • Realització de les proves pràctiques: del 10 al 21 de febrer 2025.

  • Sessió informativa mòdul de síntesi o de projecte: 12 de març de 2025.

  • Exposició del supòsit, treball o exercici de simulació: del 25 de març al 10 d'abril de 2025.

Les proves se solen convocar només per a determinats cicles.

Per la convocatòria de 2024 s'han ofert dos títols de grau mitjà i dos de grau superior, concretament:

  • Tècnic en Cures Auxiliars d'Infermeria

  • Tècnic en Emergències Sanitàries

  • Tècnic Superior en Educació Infantil

  • Tècnic Superior en Integració Social

Recorda, a més, que els títols d'FP tenen validesa en tot el territori nacional, per la qual cosa podries valorar presentar-te a les proves en una altra comunitat autònoma, si és que vols obtenir un títol diferent als quatre esmentats.

En el cas que optis per aquesta alternativa, hauràs de consultar detalladament el temari, ja que els continguts que s'avaluen solen variar d'una comunitat a una altra.

Si vols ampliar la informació relativa a les proves convocades a Catalunya, pots accedir al web del Departament d'Educació.

A la següent taula trobaràs els enllaços a les convocatòries de la resta de comunitats autònomes. 

 

Comunitat autònoma Convocatòria
Andalucía Consultar
Aragón Consultar
Cantabria Consultar
Castilla-La Mancha Consultar
Castilla y León Consultar
Catalunya Consultar
Comunidad de Madrid Consultar
Comunidad Foral de Navarra Consultar
Comunitat Valenciana Consultar
Extremadura Consultar
Euskadi Consultar
Galicia Consultar
Illes Balears Consultar
Islas Canarias Consultar
La Rioja Consultar
Principado de Asturias Consultar
Región de Murcia Consultar

 

Com preparar-te per superar les proves?

En funció de si has decidit presentar-te a tots els mòduls o únicament a alguns d'ells, el volum de temari a estudiar serà diferent.

En tots els casos, és important que preparis les proves amb temps, que t'informis prèviament de la seva estructura i també que coneguis detalladament el contingut específic sobre el qual t'avaluaran.

Aspirant proves lliures FP

 

Quan publiquen les convocatòries totes les comunitats autònomes ofereixen indicacions que t'ajudaran a superar les proves amb èxit, per això és convenient que llegeixis amb atenció la informació publicada.

Una bona organització del temps, juntament amb un bon pla d'estudi, t'ajudaran en el procés de preparació de les proves. També és recomanable que reflexionis sobre com poden influir les emocions sobre el teu aprenentatge i que puguis gestionar-les correctament.

Una altra decisió que hauràs de prendre és si vols preparar la prova per lliure o si desitges acudir a un centre específic que t'ajudi a preparar-la. En funció del volum de temari, de la seva dificultat, del temps de què disposis i dels teus hàbits d'estudi serà més recomanable optar per una alternativa o per una altra.

En el cas que optis per acudir a un centre per a preparar els exàmens, és important verificar que aquest centre s'adapta als temaris oficials i ofereix una informació transparent sobre la seva oferta formativa.

Pots consultar l'oferta de cursos que t'ajudaran a preparar-te per a superar amb èxit els exàmens. Filtra per temes d'estudi per a cenyir-te a la família professional que més t'interessi.