Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Acadèmica

Com escollir un centre d'FP

Els estudis de Formació Professional són ensenyaments molt connectats amb el món laboral. Es divideixen en diferents nivells i s'agrupen en 26 famílies professionals.

Per escollir un centre en el qual cursar estudis d'FP és imprescindible tenir en compte els següents criteris:

10 criteris per a l'elecció de centre d'FP

1. Famílies i cicles impartits

No tots els centres ofereixen totes les titulacions, hauràs d'explorar on imparteixen la formació que desitges cursar.

Existeixen centres integrats d'FP en els quals, a més de cicles, s'imparteixen Certificats Professionals.

Tingues en compte, a més, que alguns centres s'especialitzen en famílies professionals concretes.

I si la teva idea és continuar els teus estudis, revisa si el centre té plans de continuïtat formativa.

 

2. Empreses i oferta de pràctiques

Una de les assignatures obligatòries en un cicle formatiu i també en els Certificats Professionals és la de Formació en empresa.

Aquesta formació en empresa t'ocuparà entre un 25% i un 50% del temps total de formació, depenent de si la curses en règim general o intensiu.

Informa't sobre les empreses que col·laboren amb el centre per esbrinar si responen a les teves necessitats i interessos, ja que les pràctiques et permetran aplicar i desenvolupar les teves competències en contextos reals de treball.

 

3. Titularitat del centre

En funció de si el centre és públic o privat, el preu dels estudis és diferent.

Els requisits per accedir al centre també poden variar depenent de la titularitat. Hauràs d'informar-te en cada cas del procediment d'admissió i complir els passos establerts en les dates estipulades.

 

4. Serveis d'orientació i activitats complementàries

Alguns centres educatius ofereixen activitats complementàries, que poden ser obligatòries o realitzar-se fora de l'horari escolar, com robòtica, espais de debat o sessions pràctiques en laboratori.

A més, hi pot haver diferències en la qualitat dels serveis d'orientació acadèmica i professional que ofereixen els centres, així com en les mesures de suport per atendre les necessitats educatives especials. Assegura't que el centre concedeix a aquests serveis la importància que mereixen.

 

5. Ubicació

Informa't sobre la distància entre el teu domicili i el centre, i quines opcions de transport tens disponibles en cas que no puguis anar a peu.

En el cas que no hi hagi centres que ofereixin la formació que vols estudiar a prop del teu lloc de  residència, pots explorar l'oferta de Formació Professional online.

  

6. Visió i valors del centre

Esbrina quins són els valors del centre en relació amb temes transversals com medi ambient, diversitat cultural, inclusió, religió, promoció de la salut, diversitat afectiva i sexual i la col·laboració amb els diferents membres de la comunitat educativa, entre d'altres. Assegura't que la filosofia del centre coincideixi amb els teus principis i valors.

Aquests aspectes poden estar reflectits en programes o plans del centre, com el pla d'atenció a la diversitat, projectes d'inclusió ètnica, iniciatives per prevenir l'assetjament escolar o programes d'educació sexual, entre d'altres.

 

7. Instal·lacions i material disponible

Els centres han de comptar amb les infraestructures adequades perquè tot l'alumnat pugui complir amb els objectius establerts. L'estat de les aules i els espais comuns, la seva amplitud, l'accessibilitat sense barreres arquitectòniques i la qualitat del mobiliari influiran en el teu procés d'aprenentatge.

Així mateix, és important que t'informis sobre si el centre disposa de laboratoris, aules d'informàtica amb suficients ordinadors, biblioteca, sales d'estudi ben equipades, saló d'actes i menjador, entre altres recursos.

 

8. Horaris

És important que coneguis si la formació s'imparteix en horari de matí o tarda.

La teva disponibilitat horària determinarà la possibilitat de cursar els estudis en un centre o un altre.

 

9. Borsa de treball

És interessant per al teu futur professional conèixer si el centre educatiu disposa d'un servei de borsa de treball que faci de nexe entre l'empresa i els estudiants ja titulats.

Explora les ofertes que publiquin els centres a les seves pàgines web i pregunta als centres si ofereixen aquest servei, ja que pot augmentar les teves opcions d'inserció laboral.

 

10. Beques i ajuts

Pots informar-te sobre els diferents ajuts econòmics del Ministeri d'Educació per cobrir totalment o de forma parcial els estudis d'FP. També hi ha beques d'institucions privades per costejar aquests estudis.

A més, alguns centres ofereixen ajuts propis per cursar els estudis que imparteixen.

infografia per escollir el millor centre per estudiar FP

La majoria de centres d'FP realitzen jornades de portes obertes. Aprofita-les per visitar el centre i poder veure les instal·lacions, els estudis que ofereixen i resoldre els teus dubtes.