Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Acadèmica

Preinscripció i admissió a les universitats

Si estàs pensant en cursar un grau universitari hauràs de tenir en compte com funciona el procés d'admissió a la universitat.

T'informem sobre aquest procediment, intentant donar resposta a preguntes que poden orientar-te en la preinscripció i l'adjudicació de places.

 

Què és el procés d'admissió a la universitat?

El procés d'admissió a la universitat és el procediment que has de seguir per a accedir a les carreres de les universitats públiques catalanes i a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

Hauràs d'omplir una sol·licitud per tramitar la preinscripció quan s'obri el termini.

Al formulari de preinscripció indicaràs quins estudis vols cursar i en quin centre desitges fer-ho. Pots triar fins a un màxim de vuit opcions, indicant l'ordre de preferència.

Podràs realitzar la preinscripció sempre que compleixis els requisits d'accés a la universitat.

 

En cas que vulguis accedir a una universitat privada, hauràs de posar-te en contacte directament amb el centre.

El centre t'informarà de les fases del procés d'admissió i possibles requeriments addicionals (entrevista personal, prova de coneixements, etc.).

 

Quan i com realitzo la preinscripció?

Anualment es publica el calendari de preinscripció i la informació sobre com dur-la a terme al Canal Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Aquest procés es realitza de manera telemàtica, a través del portal d'accés a la universitat

Per a preinscriure't a qualsevol titulació d'una universitat pública es fixen dos períodes:

  • 1. Ordinari: es desenvolupa al juny.
  • 2. Extraordinari: es sol desenvolupar al juliol o al setembre.

En la sol·licitud has d'indicar els graus als quals vols accedir en ordre de preferència.

 

Tingues en compte que en funció de la teva via d'accés hauràs de presentar una documentació o una altra.

És convenient que t'informis dels detalls del procediment amb la major antelació possible.

 

Si vols accedir a la universitat en una comunitat autònoma diferent d'aquella en la qual has estudiat o examinat de les proves d'accés, és possible que hagis de seguir un procediment diferent i aportar documentació addicional. 

 

Què he de tenir en compte abans de la preinscripció?

Al moment d'omplir la sol·licitud de preinscripció és important que reflexionis sobre els següents condicionants:

A la pàgina web de cada universitat pots trobar tota la informació d'aquest procés.

Puc sol·licitar l'admissió per a diferents estudis de forma simultània?

, si tens dubtes sobre si obtindràs plaça en uns estudis universitaris o encara no tens del tot clar què vols estudiar el proper curs, pots sol·licitar plaça en varis estudis diferents alhora.

Per exemple, pots preinscriure't a una carrera universitària i a un cicle formatiu de grau superior, amb la finalitat de garantir-te una plaça per estudiar el curs vinent.

inscripciouniversitat

Quins són els criteris d'admissió?

En cas que hi hagi més sol·licituds que places per cursar una carrera en una universitat pública, el criteri que s'utilitza per decidir quins estudiants poden accedir és la nota d'admissió.

Hi ha un percentatge de places reservades per a cada via d'accés a la universitat.

Aquells estudiants que han realitzat el Batxillerat i la PAU o un cicle formatiu de grau superior tenen accés al major número de places. Es reserva un percentatge de places per a les següents vies:

  • Titulats universitaris o equivalent (entre 1% i 3%)
  • Prova d'accés a la universitat per a més grans de 25 anys (mínim 2%)
  • Prova d'accés a la universitat per a més grans de 45 anys o accés per a més grans de 40 anys (entre 1% i 3%)
  • Estudiants amb discapacitat (5%)
  • Esportistes d'alt nivell i alt rendiment, amb prioritat pels d'alt nivell (mínim 3%. I mínim un 8% en els graus en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, Fisioteràpia i Educació Primària)

 

Les universitats privades solen establir altres criteris d'admissió.

Si t'interessa l'oferta privada, és imprescindible que et dirigeixis al centre per assabentar-te'n.

 

Com s'assignen les places?

Les places de cada universitat s'adjudiquen començant per l'alumne amb la nota d'admissió més alta.

És a dir, les places s'assignen per ordre de nota (de major a menor), seguint les opcions que hagi indicat la persona en la preinscripció per ordre de preferència.

En els graus en què la demanda superi l'oferta de places es crearà una llista d'espera.

 

Convocatòries de preinscripció

En cada fase de preinscripció (ordinària o extraordinària) pot haver-hi dues o més assignacions de places. Les llistes d'espera variaran en funció de les matrícules que es vagin formalitzant en cada adjudicació.

És important assenyalar que per a la convocatòria extraordinària no es reserven places, sinó que s'adjudiquen les places que queden vacants després del procés d'adjudicació de la convocatòria ordinària.

Per tant, la majoria de les places disponibles s'assignaran en la fase ordinària.

 

Les possibilitats d'accedir a la universitat són inferiors en la convocatòria extraordinària, ja que el nombre de places ofertes serà menor.

 

Primera adjudicació i reassignacions de places

Un cop finalitzada la primera assignació de places, el procés d'admissió continua i es reassignen les places que quedant vacants, seguint rigorosament l'ordre d'admissió.

 

Durant el procés d'admissió a les universitats les notes de tall no són estàtiques. Normalment, en cada adjudicació de places aquestes notes van disminuint.

 

En la primera adjudicació de places de convocatòria ordinària pots trobar-te en alguna de les següents circumstàncies:

  • Si t'ha estat assignada la 1a preferència: hauràs de formalitzar la matrícula definitiva en el termini establert. En cas contrari, perdràs la plaça.

  • Si se t'ha assignat entre la 2a i la 8a preferència: pots acceptar definitivament la plaça assignada i matricular-te a la universitat corresponent, o bé esperar a la 2a adjudicació (sense perdre la plaça ja assignada).
  • Si no t'han admès en cap de les teves preferències: pots esperar a futures adjudicacions.

En cas que vulguis esperar a futures assignacions després de la 2a adjudicació de places, has de comunicar explícitament la teva decisió de continuar en el procés (tant si has obtingut una plaça i t'has matriculat com si encara no t'han admès en cap de les opcions sol·licitades).

Així, optaràs a ser admès o admesa en una de les teves opcions de major preferència en les adjudicacions posteriors.

 

És important que estiguis molt pendent de les crides que vagi realitzant la universitat o Canal Universitats, ja que els tràmits s'han de fer en les dates establertes en cada cas.

inscripciouniversitat

 

Per consultar el calendari d'admissió i realitzar tots els tràmits necessaris per formalitzar la preinscripció universitària, dirigeix-te al portal d'accés a la universitat o a les pàgines web de les universitats on vulguis formar-te.

 

Em puc quedar sense plaça?

, si realitzes la preinscripció per a uns estudis molt sol·licitats i la teva nota d'admissió no és igual o superior a la nota de tall d'aquell any, pots quedar-te sense plaça per estudiar a les universitats públiques catalanes.

 

Has de tenir en compte que la majoria de graus se solen omplir en 1a convocatòria. 

Hi ha poques opcions d'accedir al setembre.

 

Si et trobes en aquesta situació, no et desanimis. Recorda que pots explorar altres opcions.

Per exemple, pots cursar un cicle formatiu de grau superior (CFGS) relacionat amb el tema de la carrera que t'interessa, amb el qual obtindries un títol i podries accedir posteriorment al grau universitari amb la nota del cicle, i inclús convalidar crèdits ECTS.

També pots presentar-te a les properes convocatòries de la PAU per obtenir una millor nota d'admissió. Pots dedicar un any a preparar adequadament la PAU i presentar-te a la prova completa, només la fase general o només la fase específica examinant-te d'algunes o totes les matèries de modalitat escollides.

En cas que la teva nota sigui inferior a l'aconseguida en la primera convocatòria, no t'has de preocupar, ja que es manté la nota més alta.

Informació sobre el procés d'inscripció a les diferents universitats catalanes

En el següent llistat podràs accedir al portal d'informació sobre l'admissió a graus de totes les universitats catalanes.