Trobeu el vostre curs ideal
9%
Què vols estudiar?
Orientació Acadèmica

Premis en ESO, Batxillerat, FP i ensenyaments artístics

A continuació trobaràs alguns exemples de premis als quals pots optar si ets estudiant d'ESO, Batxillerat, Formació Professional ensenyaments artístics.

Tingues en compte que en molts casos per a presentar-te és imprescindible que el teu centre docent t'ajudi a gestionar el procés de participació o estigui inscrit en el programa en el qual s'emmarquen els premis.

Premis en l'ESO

Premi Extraordinari d'Educació Secundària Obligatòria

En algunes comunitats autònomes com Galícia, La Rioja, València, Astúries, Madrid, Navarra, Múrcia, Aragó o Castella-la Manxa s'atorga el Premi Extraordinari d'Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Aquest premi es dirigeix als alumnes de centres públics o privats que hagin obtingut una qualificació final d'excel·lent de mitjana en els quatre cursos d'ESO.

Generalment, per a poder optar a aquest reconeixement els alumnes han de superar una prova composta per les principals matèries comunes obligatòries, com, per exemple, Llengua Castellana i Literatura, Matemàtiques i Primera Llengua Estrangera.

Amb l'objectiu de reconèixer i recompensar l'esforç dedicat a obtenir les altes qualificacions, les Administracions concedeixen diferents premis que varien en funció de la comunitat.

En el cas que la comunitat on resideixes concedís aquests premis, és important que consultis les bases concretes per conèixer els requisits específics, les convocatòries i els guardons.
 

Premis Fundació Endesa a l'Ecoinnovació Educativa

Aquests premis de la Fundació Endesa es dirigeixen a estudiants d'ESO, però també Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, que hagin desenvolupat un projecte relacionat amb el medi ambient, en els quals han de destacar la conservació de la naturalesa i el foment de la cultura ecològica. Aquests projectes han d'estar recolzats pel corresponent centre educatiu, el qual actuarà en representació dels alumnes. 

Els premis es classifiquen en tres categories:

  • Categoria 1: Què és per a tu la naturalesa? En aquesta categoria els estudiants podran presentar projectes que millorin les seves competències científiques mitjançant el contacte directe amb el medi ambient o que desenvolupin una recerca nova sobre un fenomen mediambiental.
  • Categoria 2: La meva solució creativa a un problema mediambiental. Contempla projectes que presentin una solució innovadora a un problema ecològic o mediambiental.
  • Categoria 3: Com milloraria el teu entorn? Inclou projectes que involucrin a tot el centre educatiu, demostrin el seu compromís ecològic i cooperin amb altres entitats de l'entorn local.
  • La dotació econòmica dels premis destinada a desenvolupar activitats ambientals en el centre depèn de cada categoria.

Si estàs interessat en aquests premis, pots consultar informació detallada relativa a les convocatòries o els criteris d'avaluació en la pàgina oficial de la Fundació Endesa.
 

Concurs Escolar del Grup Social ONCE

El Concurs Escolar del Grup Social ONCE és un programa de sensibilització educativa que ajuda a fomentar valors com la solidaritat, el pensament crític, el paper actiu de l'alumne i el treball col·laboratiu, per a aconseguir la igualtat d'oportunitats per a totes les persones.

Cada any la temàtica és completament diferent i poden participar alumnes d'Educació Especial, Primària, ESO, Formació Professional i Batxillerat de tot l'Estat.

Per a optar a aquests premis, els alumnes amb el suport del centre educatiu hauran de presentar un projecte per grup-aula que dependrà del nivell d'estudis. Aquest pot ser, per exemple, un cartell o un spot publicitari. 

Els premis es concedeixen per categories i s'organitzen en fases: guanyadors provincials, autonòmics i nacionals.
 

Concurs Joves Talents de Relat Curt

Aquest certamen de literatura juvenil, impulsat per la Fundació Coca-Cola, té com a objectiu fomentar l'escriptura creativa entre els alumnes de 2n d'ESO.

Per a participar un professor o una professora d'ESO haurà de seleccionar a dos alumnes de la classe i inscriure'ls al concurs. 

Els participants hauran de presentar-se a una prova escrita simultaneja que consisteix a escriure un relat curt a partir d'un estímul creatiu que es lliura a l'inici. El concurs té diverses fases: provincial, autonòmica i nacional.

Els guanyadors podran gaudir d'un conjunt d'activitats promogudes per la fundació com participar en un taller d'escriptura, conèixer a escriptors de renom o realitzar un viatge a l'estranger.
 

Proves Cangur

La Societat Catalana de Matemàtiques organitza anualment les proves Cangur, un concurs de matemàtiques en què participen alumnes des de 5è d'Educació Primària fins a 2n de Batxillerat.

La prova consisteix a resoldre un conjunt de reptes matemàtics amb diferents graus de dificultat. Per cada problema, hi ha diverses opcions de resposta i s'ha de seleccionar-ne una.

Els premis s'atorguen segons la qualificació obtinguda a la prova i, a més a més, es concedeixen mencions honorífiques i la distinció especial dels pins de plata.

Premis en Formació Professional

Premi Extraordinari de Formació Professional

Aquests premis tenen l'objectiu de reconèixer la trajectòria acadèmica i professional dels alumnes que han finalitzat cicles formatius de grau mitjà o de grau superior.

En general, es concedeix un premi al millor expedient de cada família professional.

Es convoquen anualment en algunes comunitats autònomes de l'Estat. Per exemple, Madrid, Andalusia, Astúries, València, Canàries o Illes Balears.

Els requisits dels aspirants, així com la dotació i els criteris d'assignació dels premis, poden variar en funció de la comunitat. Per això, és recomanable que t'informis detingudament mitjançant les bases reguladores de cada convocatòria.
 

Premis e-FP

La Cambra de Comerç d'Espanya i la Fundació Crea't convoquen els Premis e-FP amb la finalitat de premiar als millors projectes basats en innovació, emprenedoria i desenvolupament tecnològic realitzats pels alumnes de cicles formatius de Formació Professional.

Poden participar alumnes pel seu compte com a alumnes acompanyats per un professor o professora de tota Espanya.

Els guanyadors seran premiats amb la publicació dels seus projectes en mitjans de comunicació especialitzats en economia i se'ls regalaran diferents dispositius electrònics.
 

Premis i bonificacions en Batxillerat

Premi Extraordinaris de Batxillerat

Aquest premi es dirigeix a l'alumnat que ha superat els dos cursos de Batxillerat amb un qualificació mitjana igual o superior a 8,75. Es tracta d'un reconeixement oficial dels mèrits de l'alumnat que ha cursat aquests estudis amb excel·lència.  

El guardó otorga un reconeixement en el seu expedient acadèmic, l'exempció de les taxes universitàries del primer curs de la titulació, un curs ordinari gratuït en una Escola Oficial d'Idiomes de Catalunya i una estada en un centre de recerc relacionat amb el camp d'interès de l'alumne.

Per optar a aquest premi cal superar una prova amb un mínim de 34 punts sobre un total de 40 punts. Aquesta prova s'estructura en tres exercicis:

  • Realitzar un comentari crític sobre un tema d'interès general de la realitat social, històrica o cultural.
  • Exposar el propi punt de vista en la primera llengua estrangera cursada. 
  • Respondre a qüestions relacionades amb una de matèria de modalitat cursada:
    • Modalitat d'Arts: Anàlisi Musical, Dibuix Artístic, Dibuix Tècnic, Fonaments de les Arts.
    • Modalitat de Ciències i Tecnologia: Biologia, Ciències de la Terra, Dibuix Tècnic, Física, Matemàtiques, Química i Tecnologia Industrial.
    • Modalitat d'Humanitats i Ciències Socials: Grec, Llatí, Economia d'Empresa i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials.

La sol·licitud per participar en les proves del Premi Extraordinari de Batxillerat es realitza entre el maig i el juny, tot i que aquestes dates poden variar depenent de la convocatòria.
 

Premis Reptes Educaixa

La plataforma educativa de la Fundació "la Caixa" convoca anualment els premis Reptes Educaixa dirigits a distingir els millors projectes dels alumnes inscrits en cadascun dels seus programes.

Actualment, pots trobar els següents premis:

  • Repte Emprèn: premis del programa Joves Emprenedors.
  • Repte Big Data: premis del programa BigData per al desenvolupament de la competència digital.
  • Repte BeCritical: premis del programa BeCritical per al desenvolupament de la competència mediàtica i el pensament crític.
  • Repte STEAMxChange: premis del programa STEAMxChange per al desenvolupament de la recerca científica des de la dimensió social i participativa.
Poden participar estudiants de 3r i 4t d'ESO, com també Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà; sempre que el centre educatiu estigui inscrit en els programes corresponents.

Els guardonats tindran l'oportunitat de participar en un campus i realitzar un viatge formatiu als Estats Units.
 

Premis Recerca Jove

Els Premis de Recerca Jove per fomentar l'esperit científic del jovent estan dirigits a estudiants a partir del segon cicle d'ESO, Batxillerat o Cicles Formatius de Grau Mitjà o Superior.  Es premien els treballs de recerca que fomentin la creativitat científica i l'esperit de recerca.

Dins d'aquests premis s'hi inclouen:

  • Premi Reginó: reconeixement al millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions a la societat, i el centre educatiu que s'hagi distingit per impulsar l'interès en aquesta temàtica.
  • Premi INEFC: al millor treball de recerca en temes relacionats amb les ciències de l'activitat física i l'esport.
  • Premi ICIP Alfons Banda: reconeixement de treballs de recerca que promoguin l'anàlisi i l'obtenció de resultats en el camp teòric de la construcció d'una cultura de pau o l'aplicació pràctica de la gestió no violenta de conflictes.
  • Premi Ramon Muntaner: reconeixement del millor treball de ciències humanes, socials o naturals que plantegi una proposta d'aplicabilitat en l'àmbit de l'educació, de la promoció turística o del territori, o de la conservació i la gestió del patrimoni.
  • Premi EAPC Luciana Calvo: reconeixement als dos millors treballs de recerca que aportin reflexió, anàlisi i propostes relacionats amb els tres àmbits temàtics de la Revista de Llengua i Dreta de l'EAPC.
  • Premi Persones Sàvies Ramon Margalef: Reconeixement al treball que tracti temes vinculats al científic i/o relacionats amb la seva recerca: ecologia, oceanografia i limnologia.
  • Premi Persones Sàvies Narcís Monturiol: reconeixement al millor treball que tracti qüestions vinculades amb l'inventor i el seu perfil humanista i activista polític i/o amb la seva activitat d'enginyeria i nàutica.
  • Premi TIC Salut Social: reconeixement al millor treball relacionat amb la Salut Digital en el camp de la sanitat i/o social, situant al pacient en el centre del sistema com a agent de transformació digital.

El premi consisteix en una dotació economica a l'estudiant i el període de sol·licitud acostuma a ser entre el juny i el setembre, tot i que pot variar segons la convocatòria. 
 

Premi Ernest Lluch de Ciències Socials i Polítiques

La Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Ernest Lluch, amb el propòsit comú d'incentivar la recerca en l'àmbit de les Ciències Socials i Polítiques, convoquen anualment el Premi Ernest Lluch de Ciències Socials i Polítiques, destinat a premiar el millor treball de recerca desenvolupat per alumnes de Batxillerat dels centres públics, privats o concertats de Catalunya.
 

Premis Isabel Zendal

Els Premis Isabel Zendal tenen com a objectiu fomentar el pensament crític i la cultura científica. Es guardona la millor peça escrita en forma d'article periodístic, exposició divulgativa d'un experiment desenvolupat o breu relat. Poden participar alumnes de 1r i 2n de Batxillerat, però també de 1r a 4t de l'ESO.

En cadascuna de les categories d'estableixen tres premis de diferents import segons la posició, una col·lecció de llibres, un diploma acreditatiu i els treballs premiats seran publicats en un recopilatori de la Universidade dóna Coruña.

Premis en ensenyaments artístics

Premis Extraordinaris dels Ensenyaments Artístics Professionals

Aquests premis tenen com a objectiu reconèixer els alumnes que han obtingut uns resultats acadèmics excel·lents en finalitzar ensenyaments artístics professionals en els àmbits de la les arts plàstiques i el disseny, la música i la dansa

Per poder optar a aquests premis és necessari tenir una nota mitjana dels dos darrers cursos igual o superior a 8,75

En funció de l'àmbit, els candidats hauran de superar una prova diferent:

  • Música: les persones que provenen del camp de la música seran avaluats mitjançant la presentació gravada de tres peces (obres o fragments d'una obra) de diferents estils.
  • Dansa: s'hauran de presentar tres peces coreogràfiques (de creació pròpia o aliena, o variacions de repertori).
  • Arts plàstiques i el disseny: els candidats hauran de presentar el projecte final de grau superior

També es tindran en compte els mèrits i el currículum vitae que l'estudiant desitgi presentar. 

Els guanyadors gaudiran de l'exempció de taxes de la matrícula dels cicles de grau superior impartits en centres dependents del Departament d'Educació.

El termini de sol·licitud és entre novembre i gener, encara que pot haver-hi canvis de dates segons la convocatòria. És important consultar de forma periòdica la informació de la convocatòria per conèixer els requisits específics i l'any en el qual s'han d'haver finalitzat els estudis per poder optar al premi.